Castelul Wesselenyi din Jibou – Mândria transilvănenilor

Castelul Wesselenyi din Jibou – Mândria transilvănenilor

Castelul Wesselenyi din Jibou , Sălaj
Castelul Wesselenyi din Jibou, Sălaj

Jibou este un orășel mic din Sălaj care adăpostește numeroase obiective turistice de o importanță semnificativă pentru patrimoniul României. Unul dintre cele mai frumoase obiective turistice este Castelul Wesselenyi și parcul aferent acestuia.

Castelul Wesselenyi sau Grădina Botanică „Vasile Fati” ?

Pentru a înlătura orice confuzie, vom spune că impunătorul Castel Wesselenyi și cele șase anexe sunt înconjurate de un superb parc care, din anii `70 a fost reamenajat ca o grădină botanică, purtând denumirea de Grădina Botanică „Vasile Fati”.

Castelul Wesselenyi împrejmuit de Grădina Botanică „Vasile Fati”
Castelul Wesselenyi împrejmuit de Grădina Botanică „Vasile Fati”

Castelul Wesselenyi de-a lungul timpului

Ansamblul din care face parte Castelul Wesselenyi, parcul, curia, manejul, sera, grajdul și șura datează din secolul al XVIII – lea. Deși a progresat arhitectural de-a lungul timpului, frumosul castel și-a păstrat anexele și unele inscripții comemorative.

Castelul Wesselenyi datează din secolul XVIII
Castelul Wesselenyi datează din secolul XVIII

Cea mai veche clădire este Curia căreia i se spune și „Bucătăria Veche”. Aceasta este o construcție simplă alcătuită din 13 camere dispuse la parter și este dotată cu o pivniță. Documentele arată că această clădire a fost refăcută complet în anul 1702 de către baronul Wesselenyi Istvan și de către contesa Banffy Kata. Clădirea a fost restaurată și în anul 1749 de către Wesselenyi Istvan și Daniel Polixenia. Vei fi cu totul fascinat de acest loc minunat!

Castelul Wesselenyi văzut din lateral
Castelul Wesselenyi văzut din lateral

Îți vei îndrepta apoi atenția asupra grajdului, care este următoarea construcție ca vechime, după curie, din întregul ansamblu. Grajdul avea să adăpostească cei 28 de cai ai moșiei și să fie cea mai faimoasă herghelie din Transilvania. Pe grajd există o inscripție deosebită care datează din acele vremuri, sculptată de cel mai talentat sculptor al vremii, Johannes Nachtigall care a fost creată la cererea lui Istvan Wesselenyi. În decursul anilor, grajdul și-a pierdut multe din caracteristicile inițiale, însă și-a păstrat farmecul.

Sculptura în formă de cal de pe peretele grajdului
Sculptura în formă de cal de pe peretele grajdului

Construcția Castelului Wesselenyi a început în anul 1779 și a fost finalizată în anul 1796. Lucrările cu decorațiunile interioare au continuat însă sub îndrumarea arhitectului din Cehia, Franz Wrabetz și a lui Joseph Bitthauser. Rezultatul a satisfăcut din plin așteptările baronului Wesselenyi. Castelul are un aspect greoi, arhaic, asemenea unei cetăți impunătoare.

Castelul Wesselenyi este impunător asemeni unei cetăți
Castelul Wesselenyi este impunător asemeni unei cetăți

Parcul Castelului Wesselenyi a fost amenajat în stil englezesc, asemeni celor mai renumite grădini din Marea Britanie, de către un grădinar special adus din Viena. Rodul imaginației și priceperii acestuia sunt lacul cu nuferi, fântâna arteziană și serele pentru „grădina de iarnă”. Un parc cu adevărat spectaculos și primitor!

Parcul Castelului Wesselenyi amenajat în stil englezesc
Parcul Castelului Wesselenyi amenajat în stil englezesc

Întregul ansamblu a fost finalizat în anul 1810, iar în tot acest timp, Castelul Wesselenyi a fost gazdă a numeroși artiști, pictori, sculptori și actori. Un alt lucru demn de remarcat este faptul că baronul Wesselenyi face parte dintre principalii mecena ai primei trupe de teatru din Transilvania, care va fonda Teatrul Maghiar din Cluj și primul teatru permanent din Budapesta.

Castelul Wesselenyi în zilele noastre

După naționalizare, Castelul Wesselenyi a avut mai multe funcții precum școală generală, liceu, internat, casa pionierilor, muzeul orașului sau Stațiunea Experimentală a tinerilor naturaliști. Aceasta din urmă are o mare importanță în viața ansamblului din Jibou întrucât datorită acestor tineri, îndrumați de profesorul Vasile Fati, a fost creată Grădina Botanică „Vasile Fati” pe care astăzi o admirăm.

Bazinul cu nuferi din Grădina Botanică „Vasile Fati”
Bazinul cu nuferi din Grădina Botanică „Vasile Fati”

În prezent, Castelul Wesselenyi arată la fel ca în vremurile sale de glorie. O clădire impunătoare cu pavilioane deosebite și o arhitectură elegantă, însă goală pe interior căci  mobila, tablourile, sobele și decorațiunile au dispărut.  Cu toate acestea, Castelul Wesselenyi din Jibou este cel mai mare edificiu în stil baroc din Transilvania, iar Grădina Botanică te captivează cu varietatea speciilor de cactuși, cu grădina japoneză, acvariul și grădina zoologică.

Serele din Grădina Botanică „Vasile Fati”
Serele din Grădina Botanică „Vasile Fati”

Așadar, descoperă frumusețea României ascunsă în orașul Jibou din Transilvania!