Catedrala Sfântul Sava sau Templul Sfântului Sava este o frumoasă biserică ortodoxă din Belgrad, Serbia. Este cea mai mare biserică ortodoxă din lume și se află în topul celor mai mari lăcașe de cult din lume. Catedrala este dedicată Sfântului Sava, fondatorul Bisericii Ortodoxe din Serbia, fiind o figură religioasă importantă pe teritoriul statului. Catedrala Sfântul Sava a fost construită pe platoul Vracar, fiind locul unde se presupune că în anul 1595 ar fi ars chiar rămășițele Sfântului Sava.

Catedrala Sfântul Sava oferă o altă dimensiune orizontului din Belgrad
Catedrala Sfântul Sava oferă o altă dimensiune orizontului din Belgrad / Foto: www.panoramio.com

Înainte de toate, Catedrala Sfântul Sava este o construcție uimitoare. Edificiul ocupă o suprafață de 3500 de metri pătrați și mai bine de 10 000 de credincioși pot lua parte la slujbe în același timp. Corul catedralei numără peste 800 de cântăreți ce crează emoție în momentul în care intonează cântece bisericești. Designul construcției urmează forma unei cruci grecești, Catedrala Sfântul Sava are o înălțime totală de 82 de metri. Prin urmare, biserica deține o poziție dominantă în peisajul urban al Belgradului și este vizibilă din aproape orice punct al orașului.

O frumoasă fântână arteziană evidențiază și mai mult Catedrala Sfântul Sava
O frumoasă fântână arteziană evidențiază și mai mult Catedrala Sfântul Sava / Foto: mladenkesic.wordpress.com

Lungimea totală a Catedralei Sfântul Sava este de 91 de metri, fapt care conferă masivitate construcției. Fațada este din marmură albă și granit și când ați admirat deja exteriorul, veți rămâne uimiți de interior. Mozaicuri, elemente din aur și pietre prețioase plasează Catedrala Sfântul Sava în topul celor mai frumoase bazilici din lume.

Interiorul Catedralei Sfântul Sava este împodobit cu icoane și obiecte religioase prețioase
Interiorul Catedralei Sfântul Sava este împodobit cu icoane și obiecte religioase prețioase / Foto: www.all-free-photos.com

Istoria catedralei începe la 300 de ani de la tragicul eveniment când corpul Sfântului Sava a fost ars. Autoritățile din Belgrad decid să construiască o bisericuță pe locul unde a pierit Sfântul Sava și în curând este ridicată o bisericuță mică, modestă. Construcția catedralei de astăzi începe mult mai târziu, pe 10 mai 1935. Piatra de temelie a fost pusă de către Episcopul Gavrilo Dozici-Medenica, dar din cauza invaziilor germane lucrarea stagnează timp de câteva secole.

Imagine de ansamblu a Catedralei Sfântul Sava
Imagine de ansamblu a Catedralei Sfântul Sava / Foto: interestingengineering.com

Începând cu anul 2009, biserica este în mare parte finalizată. Decorarea interioară a clădirii se află într-un continuu proces de modernizare, rămânând încă nefinalizat. Un lucru interesant este faptul că subsolul clădirii a fost transformat în biserică, în interiorul său încă se află obiecte ce au aparținut Sfântului Sava, dintre care cele mai prețioase sunt veșmintele sale.

La interiorul Catedralei Sfântul Sava încă se mai lucrează
La interiorul Catedralei Sfântul Sava încă se mai lucrează / Foto: justfortranslat.blogspot.ro

Catedrala Sfântul Sava este cu siguranță atracția primordială în Belgrad, fiind locul unde turiști de pretutindeni se reîntorc an de an. Mulți dintre ei spun că biserica reușește să creeze o atmosferă aparte și oferă o liniște sufletească pe care nu reușesc să o dobândească în nici un alt lăcaș de cult din lume.

Partea laterală a Catedralei Sfântul Sava
Partea laterală a Catedralei Sfântul Sava/ Foto: chrisinbrnocr.blogspot.ro

Oricum ar fi, Catedrala Sfântul Sava este o construcție prețioasă, un spațiu ce crează o legătură permanentă între credincioși și divinitate. Se estimează că mai bine de 2 milioane de turiști străini vizitează anual Catedrala Sfântul Sava și o parte dintre ei plănuiesc deja data revenirii în Belgrad.