Jetavanaramaya este un frumos temple religios, construit pe ruinele Mănăstirii Jetavana, în sacrul oraș Anuradhapurad din Sri Lanka. Templul Jetavanaramaya are o importanță istorică deosebită fiind una dintre cele mai înalte structuri din lumea antică. Înălțimea templului este de 122 de metri și ocupă o suprafață totală de 233 000 de metri pătrați, fapt care propulsează Jetavanaramaya pe primul loc în topul celor mai mari structuri, după criteriul volumului.

Numeroase persoane  se roagă în fața Templului Jetavaranamaya
Numeroase persoane se roagă în fața Templului Jetavaranamaya / Foto: world-adventurer.com

Templul Jetavanaramaya a găzduit aproximativ 10 000 de călugări budiști. O asemenea construcție are la bază ingeniozitatea și competențele inginerești care nu puteau să lipsească odată ce a fost pusă piatra de temelie a edificiului. Templul jetavanaramaya este construit din cărămidă și pământ, plasată într-o formă unică creată după imaginația infinită a unei echipe de muncitori în perioada Antichității.

Exteriorul a fost acoperit mai apoi cu o tencuială specială formată numai din ingrediente naturale. Un amestec din sirop de zahăr, scoici, albuș de ou, adezivi, uleiuri, argilă, pietriș și rășină din plante protejează cărămida de acțiunile factorilor externi. Mii de ploi au căzut peste Templul Jetavanaramaya și astăzi se află în perfectă stare datorită acestui truc de protejare a materialelor de construcție. Foi de cupru și arsenic dizolvate în susan previn ca insectele și plantele să pătrundă în zidul templului.

Templul Jetavanaramaya, o construcție unică
Templul Jetavanaramaya, o construcție unică / Foto: www.surahim.com

Templul Jetavanaramaya fost construit începând cu secolul al III-lea după Hristos, la ordinal Regelui Mahasena. Ridicarea edificiului a durat aproximativ 15 ani și s-au folosit în total peste 93 de milioane de cărămizi arse în cuptor pentru a fi înălțat. Jetavanaramaya joacă și rolul celei mai mari stupe antice deținând numeroase elemente care comemorează o căpetenie budistă. La momentul finalizării lucrării, Templul Jetavanaramaya a devenit a treia cea mai mare clădire din lume.

93 de milioane de cărămizi au fost necesare pentru ridicarea Templului Jetavanaramaya
93 de milioane de cărămizi au fost necesare pentru ridicarea Templului Jetavanaramaya / Foto: upload.wikimedia.org

De-a lungul timpului, au existat numeroase grupuri de călugări ce și-au dorit să se stabilească în Templul Jetavanaramaya. Acest fapt a condus la formarea unor conflicte. Cel mai puternic dintre ele a fost cel dintre Theravada, un grup ortodox și Mahayana un grup de călugări heterodocși. Ostilitățile au fost atât de grave încât regele a interzis furnizarea de alimente pe perioada în care călugării Theravada au locuit la Jetavanaramaya. Aceștia au fost nevoiți să plece, mănăstirea a fost abandonată și ulterior jefuită în mai multe rânduri. Obiectele din interior au fost furate, iar exteriorul a fost devastat. Regele și-a regretat faptele și a ordonat reconstruirea Templului Jetavanaramaya.

De la distanță, Templul Jetavaranamaya arată ca un mușuroi de furnici
De la distanță, Templul Jetavaranamaya arată ca un mușuroi de furnici / Foto: commons.wikimedia.org

Astăzi, întregul oraș Anuradhapurad este considerat a fi regiune sacra și împreună cu monumentele istorice face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Templul Jetavanaramaya este o clădire unică, un edificiu fermecător cu o istorie bogată. Templul Jetavanaramaya este simbolul absolut al orașului Anuradhapurad, fiind de asemeni unul dintre cele mai vizitate puncte turistice din Sri Lanka.