Sărbătorile de Iarnă sunt cu siguranță cea mai așteptată perioadă din an, momente în care fiecare om de pe Planetă se pregătește pentru întâmpinarea acestora cum crede de cuviință. Unii cumpără zeci de sortimente de mâncare pentru a-și impresiona musafirii, alții își aleg toaletele de sărbătoare cu câteva săptămâni înainte, unii își curăță casele și sufletele ca niște buni creștini ce sunt.

Artificiile sunt elementele care marchează trecerea în Anul Nou
Artificiile sunt elementele care marchează trecerea în Anul Nou / Foto: www.hdwallpaperspick.com

Deseori, oamenii întreprind anumite acțiuni, au anumite obiceiuri pe care le practică cu sfințenie, an de an înaintea sau în timpul Sărbătorilor de Iarnă. Acestea sunt de fapt superstiții, niște idei în care unii se încred în totalitate și au senzația că dacă nu le practică întocmai vor avea un an rău, nefericit, fără realizări. Românul este din cale afară de superstițios, în cele ce urmează vom vedea care sunt principalele supertiții ale poporului nostru.

Usturoiul alungă duhurile rele
Usturoiul alungă duhurile rele / Foto: www.rougeframboise.com

În general, superstițiile românilor sunt legate de noaptea de Revelion, la noi tradiția spune că în noaptea dintre ani este bine să fie mult zgomot, acest fapt ar alunga spiritele rele. Tot în acest scop, românii poartă în buzunar o căpățână de usturoi, pentru ca duhurile rele să-i ocolească. În Ajunul Anului Nou, fetele necăsătorite întreprind tot felul de acțiuni, prin intermediul cărora să afle cât de puțin din identitatea viitorului soț. Se spune că acestea trebuie să pună într-un vas cu apă un fir de busuioc, o ramură de măr și bani, această licoare garantând faptul că tânărul dorit li se va arăta în vis.

Vâscul, un simbol al prosperității și al norocului
Vâscul, un simbol al prosperității și al norocului / Foto: fourwallsonly.com

Fiecare dintre noi își dorește ca anul viitor să fie mai bun, mai cu noroc, mai plin de realizări personale. Nimic mai simplu ar spune bătrânii! La trecerea dintre ani este bine că fiecare dintre noi să poarte un obiect nou și ceva roșu, sau intens colorat care să atragă energiile pozitive. De asemeni, din casele noastre nu trebuie să lipsească o crenguță de vâsc, plantă care prin definiție este purtătoare de noroc. Superstițiile merg mult mai departe, se spune că prima persoană care intră casă în prima zi a Anului Nou are un rol decisiv. Dacă este bărbat e cu noroc, dacă este femeie, aduce ghinion. De asemeni, persoanele blonde și cele roșcate aduc ghinion, cele brunete asigură norocul în Anul Nou.

La 12 noaptea, spaniolii mănâncă 12 boabe de struguri
La 12 noaptea, spaniolii mănâncă 12 boabe de struguri / Foto: www.funwallz.com

Românul este superstițios, dar nici celelalte popoare nu sunt departe de noi. În Italia Anul Nou este întâmpinat printr-un obicei care datează de sute de ani. Obiectele și hainele vechi sunt aruncate în stradă, fiind simboluri ale anului ce tocmai s-a încheiat. La fiecare cele 12 bătăi ale ceasului, spaniolii mănâncă câte o boabă de strugure, simbolizând dorințele pentru Anul Nou. Grecii mănâncă o prăjitură tradițională în care este ascunsă o monedă din aur sau argint. Cel care găsesește moneda va fi norocos tot anul.

Anul Nou, un moment de bucurie
Anul Nou, un moment de bucurie / Foto: www.hdwallpapersinn.com

Așadar, Anul Nou este o perioadă a bucuriei, a relaxării și a… superstițiilor. Acestea variază de la o zonă la alta, unele au fost date uitării în timp ce altele abia au luat naștere. În noaptea dintre ani trebuie să facem un singur lucru. Să ne punem o dorință și să întâmpinăm Anul Nou cu speranțe în suflet.