Locuri frumoase şi abandonate de prin lume adunate

Locuri frumoase şi abandonate de prin lume adunate

Eilean Donan - Loch Duich, Scoţia

Dacă vrei să ieşi un pic din sfera destinaţiilor clasice, află că sunt câteva locuri în lume, de o frumuseţe deosebită, însă abandonate. Oraşe părăsite, gări pustiite sau castele ruinate îţi vor oferi o imagine apocaliptică, plină farmec şi te vor îmbia să le descoperi istoria.

Locuri abandonate şi pline de mistere

Prâpiaţi, Ucraina. Acest oraş a fost abandonat din cauza radiaţiilor în urma dezastrului de la Cernobîl din anul 1986. Natura sălbatică a pus stăpânire pe Prâpiaţi devenind astfel  un loc plin de dramatism. Este un punct de atracţie turistică pentru curioşi din întreaga lume.

Prâpiaţi, Ucraina - Un oraş distrus de radiaţiile de la Cernobîl
Prâpiaţi, Ucraina – Un oraş distrus de radiaţiile de la Cernobîl

Mina de diamante Mir, Rusia. Această mină a fost construită la comanda lui Stalin, care a dorit un loc de păstrare a necesarului de diamante al Uniunii Sovietice. Astfel s-a construit cel de-al doilea cel mai mare crater făcut de om din lume. Mina Mir a fost abandonată deoarece extragerea diamantelor din interiorul său devenise pera greoaie. Este fascinant să calci prin aceste locuri încărcate de poveste!

Mina de diamante Mir, Rusia - cel de-al doilea cel mai mare crater făcut de om din lume
Mina de diamante Mir, Rusia – cel de-al doilea cel mai mare crater făcut de om din lume

Parcul Tematic Gulliver, Kawaguchi, Japonia. Acest parc s-a deschis în anul 1997 într-o locaţie favorizată, respectiv la poalele muntelui Fiji. Cu toate acestea, vizitatorii nu s-au înghesuit la porţile parcului, astfel că 10 ani mai târziu acesta a fost închis şi abandonat. Au mai rămas aici doar câteva exponate folosite de majoritatea celor ce ajung în zonă pentru a face poze uşor dramatice.

Parcul Tematic Gulliver, Kawaguchi, Japonia
Parcul Tematic Gulliver, Kawaguchi, Japonia

Insula Disney din Buena Vista, Florida, SUA. Pe numele său iniţial Treasure Island, transformat apoi în Discovery Island, această atracţie naturală din Florida a fost abandonată după ce s-a descoperit că în apele din jurul său exista o bacterie letală pentru oameni.

Insula Disney din Buena Vista, Florida, SUA
Insula Disney din Buena Vista, Florida, SUA

Calea ferată Canfranc, Spania. Această cale ferată era parte dintr-un sistem internaţional de transport feroviar şi trecea prin Spania şi Franţa străbătând Pirineii. În urma unui grav accident, podul care lega cele două ţări a fost distrus, iar de atunci această cale ferată a fost abandonată.

Calea ferată Canfranc, Spania
Calea ferată Canfranc, Spania

Castelul Miranda, Celles, Belgia. Acest loc este preferat de vânătorii de fantome datorită legendelor legate de castel dar şi a vechimii sale. Povestea sa este următoarea: a fost construit undeva în secolul XIX de către aristocraţii francezi, apoi în timpul şi după cel de-al Doilea Război Mondial a fost transformat în orfelinat. Ulterior a fost abandonat deoarece familia moştenitoare nu a mai aprobat recondiţionarea castelului.

Castelul Miranda, Celles, Belgia
Castelul Miranda, Celles, Belgia

Insula Hashima, Japonia. Această insulă era extrem de bogată în zăcăminte de cărbune şi era locuită de mineri. Înlocuirea cărbunelui cu petrolul, ca sursă de combustibil, a dus la ruinarea minei iar insula a fost abandonată .

Insula Hashima, Japonia
Insula Hashima, Japonia

Moara abandonată, Quebec, Canada. O moară construită de coloniştii francezi, care şi-a păstrat farmecul în ciuda faptului că a devenit o ruină. Surpinzător sau nu, Moara abandonată este una dintre cele mai căutate atracţii turistice ale zonei.

Moara abandonată, Quebec, Canada - una dintre cele mai căutate atracţii turistice ale zonei
Moara abandonată, Quebec, Canada – una dintre cele mai căutate atracţii turistice ale zonei

Auditoriumul Orpheum, Massachusetts, SUA. Cu inaugurarea la 15 aprilie 192 – exact în ziua când s-a scufundat Titanicul- acest loc a uimit prin frumuseţea şi rafinamentul ce se ascundea sub cupola sa. Destinul însă a fost la fel de tragic ca al renumitului vas de croazieră, a fost sortită eşecului. În prezent într-o parte a clădirii funcţionează un supermarket, iar restul clădirii este abandonată.

  Auditoriumul Orpheum, Massachusetts, SUA - deschis în ziua în care Titanicul s-a scufundat
Auditoriumul Orpheum, Massachusetts, SUA – deschis în ziua în care Titanicul s-a scufundat

Oraşul scufundat, Shicheng, China. Un oraş vechi de 1.3000 de ani dar care se află sub apele lacului Qiandao de peste 50 de ani. Oraşul a fost sacrificat de către autorităţi care au decis că aici trebuie ridicat un baraj pentru a se forma un mare lac de acumulare.  Zona s-a păstrat exact aşa cum era în urmă cu 50 de ani şi este dezvoltată din punct de vedere turistic, aşadar poţi explora dedesubturile istorice.

Oraşul scufundat, Shicheng, China
Oraşul scufundat, Shicheng, China

Gara Centrală din Michigan, Detroit, SUA. În anul 1913 când construcţia gării a fost finalizată, era cea mai înaltă clădire a unei gări din lume. După mai bine de 70 de ani de funcţionare, linia de cale ferată s-a închis, iar clădirea nu a mai fost restaurată, astfel a intrat în topul clădirilor abandonate. Deşi au trecut  zeci de ani de la închiderea sa, gara are un farmec aparte, de care te vei convinge odată ajuns acolo.

Gara Centrală din Michigan, Detroit, SUA
Gara Centrală din Michigan, Detroit, SUA

Hotelul din Salto, Columbia. Era un hotel scump, exclusivist, rezervat doar turiştilor cu bani care veneau să viziteze Cascada Tequendama. Din cauza contaminării cascadei,  vizitatorii au renunţat la hotelul din Salto, iar locul a fost abandonat.

 Hotelul abandonat din Salto şi frumoasa cascadă Tequendama
Hotelul abandonat din Salto şi frumoasa cascadă Tequendama

Cristul din abis, San Fruttuoso, Italia. Această operă de artă îl reprezintă pe Iisus Hristos şi  a fost creată special pentru a fi coborâtă în adâncuri. Ideea este a artistului Guido Galletti care a aşezat statuia la o adâncime de 17 metri. Datorită eroziunii cauzate de trecerea timpului, în anul 2003, statuia a fost scoasă la suprafaţă pentru a fi restaurată, iar un an mai târziu a fost reintrodusă în adâncurile mării. Pentru a o admira ai nevoie de echipament specific scufundărilor, însă te vei bucura în acelaşi timp şi de frumuseţea marină.

Cristul din abis, San Fruttuoso, Italia - scufundat la o adâncime de 17 metri
Cristul din abis, San Fruttuoso, Italia – scufundat la o adâncime de 17 metri

Fortăreţele de pe mare Red Sands, Sealand, Anglia. Aceste fortăreţe au fost construite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a proteja râul Tamisa.În prezent sunt nefolositoare şi abandonate.

Fortăreţele Red Sands, Sealand, Anglia
Fortăreţele Red Sands, Sealand, Anglia

Calea ferată abandonată, Lebanon , Missouri, SUA. Fireşte, nu puteam să închei acest top altfel decât cu şinele căii ferate din Lebanon care se pierd undeva în desişul pădurii.

Calea ferată abandonată, Lebanon , Missouri, SUA
Calea ferată abandonată, Lebanon , Missouri, SUA