Insulele Galapagos sunt un arhipelag de insule vulcanice din Oceanul Pacific, situate la est de Ecuador. Galapagos şi apele din jurul acestora formează o regiune de importanţă mondială, fiind renumită pentru numărul mare de specii de animale aflate pe cale de dispariţie. Acestea au fost studiate de Charles Darwin şi pe baza observaţiilor sale a conceput teoria evoluţiei.

Broaştele Ţestoase Galapagos sunt un simbol al insulei
Broaştele Ţestoase Galapagos sunt un simbol al insulei

Prima vizită înregistrată vreodată pe Insulele Galapagos a fost o întâmplare din 1535, când călugărul dominican Tomas de Berlanga Fray a ajuns accidental în regiune, dorinţa sa fiind aceea de a ajunge în Peru. Ulterior, el a povestit celorlalţi păţania sa şi nu a omis să le relateze despre animalele uriaşe pe care le-a văzut aici. Vestea s-a răspândit repede şi imediat Insulele Galapagos au devenit locul preferat al istoricilor, biologilor şi geologilor.

Leii de mare din Galapagos par a fi încântaţi de vizitele turiştilor
Leii de mare din Galapagos par a fi încântaţi de vizitele turiştilor

Astăzi, Insulele Galapagos nu sunt o destinaţie turistică populară doar în rândul oamenilor de ştiinţă, ci şi în rândul excursioniştilor simpli din întreaga lume. Din efortul de a conserva cât mai bine mediul natural, accesul pe Insulele Galapagos este destul de strict şi orice persoană care doreşte să pătrundă în această regiune trebuie să deţină un certificat. Scopul este de a cunoaşte îndeaproape identitatea turiştilor şi de a şti cu exactitate motivul vizitei lor.

Iguanele din Insulele Galapagos sunt spectaculoase prin coloritul lor
Iguanele din Insulele Galapagos sunt spectaculoase prin coloritul lor

Atracţia primordială în Insulele Galapagos o reprezintă varietatea animalelor sălbatice care pot fi analizate îndeaproape. Broaşte ţestoase gigant, lei de mare, pinguini, iguane marine, diverse specii de păsări sunt doar câteva din întreaga colecţie de animale existente pe insulă. Croazierele sunt principala modalitate de a vedea o imagine de ansamblu a Insulelor Galapagos şi doar aşa turiştii vor putea realiza că regiunea este o minune pe Pământ. De regulă, aceste croaziere urmează un itinerariu strict care include şi urcarea Dealului Bartolomee. Acesta este singurul loc din regiune care oferă o imagine de vis.

Broaştele de Galapagos chiar sunt uriaşe!
Broaştele de Galapagos chiar sunt uriaşe!

Următoarea oprire este Santa Cruz, locul în care broaştele de Galapagos sunt foarte răspândite. Acestea sunt broaşte ţestoase gigant care trăiesc în familii numeroase în Santa Cruz. Ghidul turistic vă va explica mult mai multe despre celebrele broaşte ţestoase, chiar şi chestiuni legate de modul lor de hrănire şi creştere. Desigur, curiozităţile din partea turiştilor sunt întotdeauna binevenite.

Păsările Frigate sunt o raritate în lume
Păsările Frigate sunt o raritate în lume

În zona de nord la El Junco sau la San Cristobal veţi avea oportunitatea de a vedea frumoasele păsări cu sac roşu, denumite păsările Frigate, o specie rară în lume pentru care sute de mii de turişti străbat mii de kilometri doar pentru a le vedea.

Pinguinii de Galapagos par să aibă o viaţă foarte liniştită
Pinguinii de Galapagos par să aibă o viaţă foarte liniştită

În regiunile Isabela sau Florena vă veţi putea bucura de prezenţa pinguinilor de Galapagos. Acestea sunt zonele pinguinilor din Insulele Galapagos aşa încât veţi putea admira sute de exemplare în acelaşi loc.

Scufundări cu prietenoşii lei de mare din Insulele Galapagos
Scufundări cu prietenoşii lei de mare din Insulele Galapagos

Scufundările alături de lei de mare sau broaşte ţestoase gigantice nu se compară cu nici o altă activitate din lume. Această acţiune este permisă în Insulele Galapagos, iar turiştii abia aşteaptă să se aventureze în valurile Oceanului Pacific.

În concluzie, Insulele Galapagos oferă o oportunitate fără precedent de a sta alături de nişte animale foarte rare în lume. Pentru a ajunge în Galapagos, orice turist trebuie să fie iubitor de animale şi de natură aşa cum au fost ele lăsate pe Pământ.