Muntele Merapi este un vulcan activ situat în partea centrală a Insulei Java. Acesta este cel mai mare vulcan activ din Indonezia și din anul 1548 a izbucnit cu regularitate, devastând totul în jurul său. Mii de oameni trăiesc pe flancurile vulcanului, deși mai multe erupții au cauzat decese. Înălțimea totală a Muntelui Merapi ajunge astăzi la 2930 de metri, cu 38 de metri mai puțin față de dimensiunile dinaintea ultimei erupții. În anul 2013, activitatea vulcanică a fost foarte intensă, Muntele Merapi a aruncat cenușă vulnicată la o altitudine de 2000 de metri spre cer. Cenușa a pus stăpânire pe mai multe orașe, fiind anulate numeroase rute de zbor.
Activitatea vulcanică se află într-un proces continuu de dezvoltare și include erupții explozive, scurgeri de lavă, cenușă fierbinte. Muntele Merapi se află sub o continuă monitorizare, fiind cunoscut, cu aproximație, momentul în care vulcanul va erupe din nou. Călătorii sunt sfătuiți să nu pătrundă în zonă până când activitatea vulcanică nu ajunge la normal. Turiști din întreaga lume sunt atrași de Muntele Merapi și vizitează zona conștienți fiind de faptul că-și riscă viața.
Merapi este cel mai tânăr vulcan activ dintr-un grup din Insula Java. Merapi este unul dintre cei peste 129 de vulcani activi din Indonezia. Cercetările arată că erupțiile din zona Muntelui Merapi au început cu 400 000 de ani în urmă și de atunci și până astăzi fenomenul a devenit tot mai intens. De obicei, erupții mici au loc la fiecare 2-3 ani, iar cele mari se succed la o perioadă de aproximativ 10-15 ani.
Deși pare incredibil, pe Muntele Merapi se poate practica alpinismul, numeroși iubitori ai acestui sport își întrec limitele în fiecare an. Traseul nu este atât de dificil și se estimează că în aproximativ 4-5 ore, o persoană cu o pregătire fizică normală ajunge în vârful Muntelui Merapi. Majoritatea turiștilor care aleg să escaladeze Merapi, optează pentru o excursie bine organizată, dirijată de un ghid autorizat. Acesta cunoaște exact momentul prielnic, așa încât să nu existe incidente nefericite.
Cei mai mulți alpiniști își încep excursia pe Merapi la ora 1 a.m pentru a fi siguri că la ora 5-5:30 sunt deja în vârful muntelui. Răsăritul de soare este un moment splendid, priveliștea este uimitoare și crează amintiri de neuitat. Alpinismul de noapte este o alegere bună, muntele este lipsit de orice fel de vegetație, iar soarele puternic din timpul zilei poate cauza arsuri grave. Nu există prea multe opțiuni de cazare, nopțile petrecute în cort fiind singura posbilitate. Este necesar să aduceți propriul cort și de asemeni trebuie să vă asigurați că aveți destulă apă. Izvoarele din zona Merapi sunt sulfuroase.
Așadar, Muntele Merapi este o destinație de vacanță perfectă pentru cei mai curajoși dintre noi. Alpiniștii sunt cei care vizitează cel mai des Muntele Merapi, ei fiind cei care își doresc întotdeauna să-și depășească limitele.