Cel mai sudic fiord al Europei, Golful Kotor se află în partea de sud-vest a Muntenegrului, fiind o poartă de trecere spre Marea Adriatică. Golful, Oraşul Kotor şi teritoriile din jur sunt incluse pe listele Patrimoniului Mondial UNESCO, acestea alcătuind un teritoriu uimitor. Golful Kotor nu face decât să întregescă peisajul, acesta este parca protejat în permanenţă de prezenţa Munţilor Orjen la apus şi Lovcen la est. Golful are o lungime de aproximativ 28 de kilometri, o regiune complexă unde se regăsesc o mulţime de oraşe interesante, trasee montane şi porturi.
Cercetările arată că Golful Kotor a fost locuit încă din Antichitate, această perioadă este şi momentul în care se construiesc frumoasele oraşe medievale cum sunt Kotor, Risan, Tivat, Herceg Novi şi altele. Micile metropole alcătuiesc, împreună cu mediul natural, importante obiective turistice explorate an de an de sute de mii de turişti din toate colţurile lumii. Deloc de neglijat este patrimoniul religios din jurul golfului, numeroase biserici şi mănăstiri ortodoxe sau catolice alcătuiesc o importantă zonă de pelerinaj în Muntenegru.
Golful Kotor este o zonă bine dezvoltată din punct de vedere turistic, ca mai toate destinaţiile de top din Muntenegru, iar accesul în zonă este facilitat de existenţa unui aeroport aflat chiar în Oraşul Tivat. De aici, fie poţi porni spre locul de cazare cu mijloacele de transport în comun, autobuze locale sau linii de taxi, ambele variante fiind la fel de sigure. Dialectul şi vocabularul locuitorilor poate fi deseori de neînţeles, dar trebuie să ştii că în zona Golfului Kotor oamenii vorbesc şi înţeleg limbi străine ca italiana, englază şi chiar rusă.
Dacă ajungi în Golful Kotor, te vei bucura de peisaje fermecătoare şi parcă timpul nu este suficient să te bucuri de toate aceste frumuseţi naturale. Trebuie să vezi măcar cele mai importante oraşe medievale, cu edificiile lor din piatră, decorate cu plante multicolore în timpul sezonului cald. Oraşe ca şi Kotor şi Herceg Novi au miunate esplanade perfecte pentru plimbări, locuri unde se regăsesc terase cochete, cafenele şi restaurante. Există o bună varietate de restaurante care îşi întâmpină turiştii cu specialităţi locale sau sortimente internaţionale. Preparatele din fascinanta bucătărie mediteraneană par a fi cele mai apreciate, fiind bazate, în general, pe fructe de mare sau peşte, asezonate cu condimente aromate.
Plimbările cu diverse ambarcaţiuni pe apele învolburate par a fi favoritele turiştilor. Vizitatorii pot avea o imagine de ansamblu a Golfului Kotor, din larg, oraşele, structurile şi teritoriile din jur au o altă alură. Numeroşi operatori de turism realizează trasee cu yachtul, deci vei avea de unde să alegi.
Golful Kotor este o destinaţie de top din Muntenegru, un teritoriu mic, dar complex care impresionează mai ales prin bogata şi fascinanta istorie.