Ţara noastră este o colecţie impresionantă de locuri fanastice, minuni naturale despre care mulţi dintre noi nici măcar nu am auzit vreodată. Din această categorie face parte şi Peştera Coiba Mare, localizată în Judeţul Alba, Munţii Apuseni, devenită deja provocarea supremă pentru cei mai mari speologi din întreaga lume. Lungimea totală a tuturor galeriilor depăşeşte 4 kilometri, iar acest labirint natural este foarte greu de străbătut din cauza apelor adânci, a nisipului fin din adâncuri şi a buştenilor care plutesc la suprafaţă. Practic, cei care se aventurează n Peştera Coiba Mare trebuie să străbată 4 kilometri de ape reci şi pe alocuri foarte adânci.

Formaţiuni spectaculoase acoperă pereţii din peşteră
Formaţiuni spectaculoase acoperă pereţii din peşteră / Foto: tudorphotoblog.blogspot.com

Peştera Coiba Mare poate fi vizitată în orice perioadă a anului, însă accesul nu este permis în lipsa echipamentelor de speologie. Este nevoie de surse bune de iluminat şi de mult curaj din partea celor care se aventurează în labirintul subteran. Atunci când debitele apelor sunt mai mari, se poate ca accesul în peşteră să fie complet interzis, din cauza faptului că Râul Gărdişoara poate inunda peştera şi-i poate ţine captivi pe cei care se află în interior.

Intrarea în Peştera Coiba Mare
Intrarea în Peştera Coiba Mare / Foto: sktj.pl

O altă parte interesantă la Peştera Coiba Mare este intrarea, o scobitură imensă de 74 de metri înălţime. Exteriorul nu prevesteşte nimic din ce se află în interiorul peşterii, peisajul calm contrastează cu pericolele din Peştera Coiba Mare. Galeria subterană este divizată în mai multe săli, unele mai uşor de străbătut, altele neatinse încă de fiinţa umană. Sala Mare este cea mai vastă dintre ele, ca o pâlnie uriaşă care se îngustează tot mai mult odată cu înaintarea. Pe ambele laturi se deschid alte şi alte galerii, tot mai înguste, dar mai ales misterioase şi din cauza dificultăşilor tehnice vizitarea lor nu este recomandată.

Echipele de speologi înaintează cu greu pe culoarele înguste
Echipele de speologi înaintează cu greu pe culoarele înguste / Foto: www.shanti.ro

După un târâş de câţiva metri, vizitatorul Peşterii Coiba Mare ajunge în Sala Jeannel, poate cea mai liniştită dintre toate, un moment de respiro pentru explorator. De aici, ajungem în Sala Confluenţei, de mari dimensiuni şi, dincolo de aceasta, după o înaintare tot mai obositoare şi anevoioasă, apar dintr-o dată o serie de structuri surpinzătoare. O cascadă cu înălţimea de aproximativ trei metri şi două lacuri adânci pun din nou la încercare limitele vizitatorilor. Mulţi dintre ei îşi încheie aici traseul în Peştera Coiba Mare, dar alţii mai curajoşi răzbesc şi ajung la Lacul Morţii, o structură pe care turiştii nu o mai pot depăşi. Viiturile şi apele au adunat o mulţime de buşteni de mari dimensiuni şi crengi de copac, cărora nici barca şi nici scafandrul nu le mai pot face faţă.

Exteriorul văzut din Peştera Coiba Mare
Exteriorul văzut din Peştera Coiba Mare / Foto: romania-obiectiveturistice.blogspot.com

Urmează încă 2,5 kilometri de trasee care nu au fost explorate niciodată, fapt pentru care Peştera Coiba Mare rămâne chiar şi astăzi o enigmă. Numeroase echipe de speologi francezi, finalndezi şi germani s-au deplasat la Peştera Coiba Mare cu tone de echipamente specializate, în speranţa că vor reuşi să pătrundă în acest sector neatins de fiinţa umană. Peştera Coiba Mare se află în topul celor mai periculoase peşteri de pe Pământ.