Top 7 atracții turistice din San Francisco

Top 7 atracții turistice din San Francisco

Panoramă din San Francisco
Panoramă din San Francisco

San Francisco este unul dintre cele mai frumoase orașe de pe Coasta de Vest, o metropolă construită în vârful pensinsulei delimitată de Golful San Francisco și coasta Pacificului.

Dar deși este foarte aglomerat iar o vizită aici cere haină călduroase chiar și vara, există nenumărate atracții turistice din San Francisco: locuri ce se merită vizitate, peisaje extraordinare și un tramvai capabil să escaladeze chiar și cele mai abrupte dealuri, totul într-un oraș căruia nu-i place să i se spună Frisco.

Topul celor mai tari atracții turistice din San Francisco

Vizitând acest oraș, este imposibil să nu vă minunați de frumusețile pe care le ascunde. Deși natura nu este blândă: există cutremure majore iar mare parte din an aici este frig și umezează datorită vecinătății oceanului; cumva asta nu știrbește din farmecul unei vizite în San Francisco.

1. Cable Cars

Nu am putea face un top 7 atracții turistice din San Francisco fără să includem faimoasele Cable Cars, tramvaie care folosesc trei linii în loc de două pentru a se putea deplasa și a urca pe pantele abrupte ale orașului californian. Există trei astfel de linii și majoritatea turiștilor care ajung aici încearcă să prindă măcar un drum în acestea chiar dacă aglomerația se poate dovedi exasperantă. Iar dacă aveți ocazia să ajungeți pe aici, vă recomandăm să încercați băncile laterale ale acestor vagoane căci astfel veți avea o perspectivă minunată a locurilor prin care treceți iar urcatul și coborâtul vor fi mult mai facile.

Cable Car pe una din străzile din San Francisco
Cable Car pe una din străzile din San Francisco

2. Lombard Street

Neobișnuită ca aspect, Lombard street a devenit una dintre cele mai cunoscute atracții turistice din San Francisco. Este poreclită ”cea mai strâmbă stradă din oraș” chiar dacă acest statut nu e chiar corect. Însă indiferent de eroarea topografică, turiștii vin aici zi de zi minunându-se de cele 8 ace de păr care formează această stradă. Iar motivul pentru care autoritățile au construit-o sub forma asta e chiar simplu: diferența de nivel dintre cele două străzi principale aflate la un capăt și la celălalt al cartierului Lombard ar fi fost prea mare pentru o cale de rulare obișnuită așa că s-a recurs la această variantă a cărui singur impediment e acela că viteza e limitată la doua 5 km pe oră.

Lombard Street, o stradă cu multe curbe
Lombard Street, o stradă cu multe curbe

3. Podul Golden Gate

O imagine aproape iconică pentru acest oraș, podul Golden Gate a devenit, aproape imediat după inaugurare, una dintre cele mai mari atracții turistice din San Francisco. Cu o lungime impresionantă și un decor art-nouveau ce îi pune în evidență cei doi stâlpi uriași, această construcție a fost multă vreme cel mai mare pod suspendat din lume. Iar culoarea sa roșu-portocalie a devenit legendară cu toate că rostul ei este pur utilitar: golful San Francisco este ”bântuit” de perioade foarte cețoase iar culoarea îi permite podului să fie mai ușor observat de vasele ce intră sau ies din port.

Golden Gate pe timp de noapte, iluminat așa cum îi sade bine unei atracții turistice din San Francisco
Golden Gate pe timp de noapte, iluminat așa cum îi sade bine unei atracții turistice din San Francisco

4. Închisoarea Alcatraz

Mica insulă de lângă oraș nu a fost mereu o închisoare de maximă siguranță dar în memoria colectivă aceasta este funcția cu care a rămas cunoscută. Aici au fost ”cazați” de-a lungul timpului de la infractori mărunți la capi mafioți de prim rang cum ar fi Al Capone sau Machine Gun Kelly. Totuși locul și-a mai pierdut din popularitate după mai multe încercări de evadare dintre care una presupus reușită. Iar azi, la câteva decenii după ce a încetat să mai funcționeze ca temniță, închisoarea Alcatraz a devenit una din cele mai neobișnuite atracții turistice din San Francisco.

Închisoarea Alcatraz, cea mai sigură atracție turistică
Închisoarea Alcatraz, cea mai sigură atracție turistică

5. Piramida Transamerica

Unul dintre cei mai faimoși zgârie-nori din oraș este Piramida Transamerica, un colos de 260 de metri care, din 1972 și până acum, a rămas cea mai înaltă construcție din întreg perimetrul. Situat în mijlocul districtului financiar, imobilul mai este considerat a avea și forma ideală pentru un asemenea tip de clădire dacă ținem cont că forma sa triunghiulară se îngustează spre vârf permițând luminii să ajungă la nivelul solului fără probleme. Însă nu din această cauză s-a transformat Piramida Transamerica într-una din marile atracții turistice din San Francisco ci pentru că silueta ei distinctivă poate fi observată aproape de oriunde de pe dealurile orașului, reprezentând un important punct de reper.

Piramida Transamerica
Piramida Transamerica

6. Chinatown

Această parte de oraș a fost fondată în anii 1840 de către rezidenții de origine chineză din San Francisco care lucrau fie la calea ferată transcontinentală fie la minele din zonă în timpul celebrei perioade Gold Rush. Azi însă, cartierul chinezesc este cât se poate de respectabil iar turiștii sunt ispitiți să vină aici cu promisiunea unor specialități culinare asiatice de primă mână și cu multiple magazine de suveniruri și bijuterii. Tocmai de aceea, Chinatown trebuia neapărat introdusă în topul nostru cu cele mai importante atracții turistice din San Francisco.

Intrarea în faimosul Chinatown, una din marile atracții turistice din San Francisco
Intrarea în faimosul Chinatown, una din marile atracții turistice din San Francisco

7. Parcul Alamo

Dintre toate locurile posibile pe care le-am fi putut introduce în topul nostru, pentru locul 7 am ales Parcul Alamo, un spațiu verde absolut obișnuit. Ceea ce este însă important la acest loc sunt micuțele case construite în stil victorian de-a lungul străzii Steiner: The Painted Ladies. Datorită poziționării sale, parcul a devenit una din importantele atracții turistice din San Francisco iar turiștii vin aici să se relaxeze sau să se bucure în liniștea unui picnic de panorama orașului. Ba mai mult, în zilele senine, de aici se poate vedea chiar și vârful Golden Gate, aflat de partea cealaltă a urbei.

La picnic în parcul Alamo, în fundal piramida Transamerica
La picnic în parcul Alamo, în fundal piramida Transamerica

Probabil că nu toată lumea o să fie de acord cu toate punctele din topul nostru cu atracții turistice din San Francisco. Este normal, acest oraș are atât de multe locuri ce se merită văzute încât un simplu top nu le poate scoate pe toate în evidență. Totuși, credem că în linii mari am reușit să acoperim elementele cheie iar în viitorul apropiat vom reveni cu și mai multe articole pe această temă.