Puţini români ştiu că Iaşiul este considerat ca fiind una dintre capitalele culturale ale României. Ca turist ai avea destule de văzut prin Iaşi şi cele 13 localităţi învecinate cu municipiul. În Iaşi a fost înfiiţată prima universitate din ţară – Universitatea Alexandru Ioan Cuza – care până şi astăzi este una dintre cele mai renumite din România, cu 66000 de studenţi trecându-i prin porţi anual.
Obiective turistice religioase
Biserica ”Sf. Nicolae Domnesc” este cea mai veche din Iaşi, o ctitorie care a aparţinut lui Ştefan cel Mare şi care a fost în întregime restaurată la finele secoulului al XIX-lea. De vizitat ar mai fi Biserica Trei Ierarhi, situată în plin centrul oraşului, chiar pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. A fost construită sub ordinul lui Vasile Lupu între 1637-1639 şi îmbină elementele bizantine cu cele tradiţionale formând o necropolă domnească ce nu trebuie ratată de nici un turist.
Mănăstirea Golia a fost numită după logofătul Ioan Golia şi reprezintă un centru cultural şi religios important. Sub aspectul unei fortăreţe medievale, a fost ridicată în secolul al XVI-lea şi este radical diferită ca aspect faţă de tradiţionalele biserici ortodoxe din Moldova.
Centre culturale
O mulţime de nume cu rezonanţă şi-au început şi continuat cariera artistică în acest oraş. Un vizitator pasionat de trecutul ţării şi istoria ei literară poate să arunce o privire prin Palatul Culturii sau să treacă pe la casa memorială ”Mihai Sadoveanu” ca să vadă elemente din trecutul scriitorului. George Topârceanu, Otilia Cazimir şi Mihai Codreanu au şi ei câte o casă memorială în Iaşi, iar dacă acestea nu vă ajung pentru a vă saţia de artă, există întotdeauna Biblioteca Universitară ”Mihai Eminescu” în care pot fi consultate manuscrise unice în Europa şi de o valoare culturală de mare însemnătate pentru români.
Monumente istorice
În centrul parcului Copou se află Obeliscul cu lei, monument realizat în jurul anului 1834. A fost construit din ordinul domnitorului Mihail Sturdza în cinstea celor două mari imperii care gravitau deasupra României la acea vreme: imperiul rus şi cel turc, ultimul suzeran la vremea ridicării monumentului.
Impresionant este şi Palatul Braunstein care uimeşte prin somptuozitate. Datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi a îndeplinit de-a lungul vremii mai multe funcţii: bancă, sediu de partid pe timpul comunismului, hotel şi chiar sediu social într-o perioadă.
Alte puncte de atracţie
În partea sudică a Iaşiului se află Parcul Tehnologic şi un centru expoziţional. Clădirile din Iaşi în sine sunt puncte de atracţie, blocurile şi arhitectura nouă îmbinându-se cu acele case vechi care dăinuie de mai bine de un secol. Regimul comunist nu a reuşit să le dărâme pe toate iar parte din istoria României se află în tencuiala acelor case.
Grădina Botanică din Iaşi este cea mai veche grădină botanică din România şi a luat naştere în anul 1856. Găzduieşte mii de specii de plante care sunt aranjate pe sectoare, în aşa fel încât vizitatorii să le poată admira în funcţie de familia botanică din care fac parte. Zeci de hectare sunt acoperite de iarbă, arbuşti şi vegetaţie tipică zonei. Întreg ansamblul este astfel construit încât să permită majoritatea formelor de relief din ţară iar vizitatorii pot admira în acestea specii rare care în prezent sunt pe cale de dispariţie.