New York – oraşul nopţii

New York – oraşul nopţii

Este cunoscut ca fiind cel mai populat oraş al Statelor Unite şi totodată drept cea mai mare aglomerare urbană din lume. Aproape 19 milioane de oameni îşi trăiesc viaţa în zona metropolitană a New York-ului şi peste 800 de limbi sunt vorbite în acest oraş. Varietatea culturală şi etnică este atât de diversă încât, ca turist, ai putea petrece ani de zile vizitând şi tot nu te-ai putea sătura. Turismul este şi una dintre industriile New York-ului, cu peste 40 de milioane de oameni vizitând acest centru imens în ultimii cinci ani.

Statuia Libertatii - New York
Statuia Libertatii – New York

Edificii ale New York-ului

Statuia Libertăţii este un simbol al oraşului şi totodată un simbol al întregii Americi. O sculptură neoclasică care-şi are locul în Liberty Island, în mijlocul portului din New York. Statuia a fost darul poporului francez pentru Statele Unite şi a fost inaugurată în 1886. Baza şi piedestalul pot fi vizitate de către cei curioşi dar accesul în lăcaşul torţei este interzis din anul 1916 din motive de securitate.

Empire State Building este un alt simbol al New York-ului – o impozantă clădire de 102 etaje aşezată în apropiere de Fifth Avenue. Timp de 40 de ani a fost cea mai înaltă clădire din lume, de la terminarea ei în 1931 şi până ce primul din turnurile gemene ale World Trade Center a fost finalizat.

Metropolitan Museum of Art - New York
Metropolitan Museum of Art – New York

Muzeul de artă

Iubitorii de artă pot vizita Metropolitan Museum of Art, cel mai mare muezu de pe întreg teritoriul Statelor Unite şi unul din primele zece din lume ca mărime. Conţine peste două milioane de piese de artă care sunt împărţite în 17 departamente diferite. De la Egiptul Antic şi până la continentul African, muzeul te poate purta prin întreaga lume, prezentându-ţi nu doar elemente de artă contemporană dar şi costume şi accesorii, arme şi chiar elemente din Roma antică. Partea bună este că taxa de intrare este la libera alegere a turistului, cea recomandată de agenţii fiind totuşi de 25 de dolari.

New York City Central Park
New York City Central Park

Spaţii verzi

Dacă o plimbare prin Central Park nu îţi este îndeajuns, poţi oricând să vizitezi Grădina Botanică din New York. Peste 100 de hectare de natură şi laboratoare de cercetare care-ţi vor prezenta plante rare din întreaga lume. Totodată, grădina dispune şi de una dintre cele mai mari biblioteci botanice de pe glob.

Washington Square Park
Washington Square Park

Există peste 1900 de parcuri în New York, dar unul dintre cele mai cunoscute este Washington Square Park. Este un loc de întâlnire al artiştilor şi un febril loc de activitate culturală. Un punct de atracţie al parcului este Arcul Washington, un edificiu impozant în jurul căruia artişti stradali sunt gata să-ţi realizeze portretul ori să te încânte cu muzica lor.

Parada St. Patrick's Day
Parada St. Patrick’s Day

Evenimente

Dacă nimereşti în New York în perioada potrivită a anului, poţi participa la unul dintre zecile de evenimente care au loc regulat în oraş. Parada St. Patrick’s Day, iluminarea Centrului Rockefeler cu ocazia zilei de Crăciun, parada de Halloween din Greenwich Village sau Festivalul de Film de la Tribeca sunt doar câteva dintre acestea. Iar dacă totuşi ratezi ocazia, o poţi oricândlua pe Broadway ca să participi la una din piesele de teatru sau la unul din spectacolele renumite din acest district.