Salt Lake City este orașul capitală al statului Utah și una dintre cele mai mari metropole din sud-estul Statelor Unite ale Americii. Totuși, câți dintre voi știu că istoria acestui loc este legată în mod organic de existența mormonilor? Dar despre sistemul unic de sistematizare al străzilor din Salt Lake City ce știți? Sunt lucruri unice, care nu se mai întâlnesc nicăieri altundeva și despre care vom vorbi în continuare.

Salt Lake City a fost fondat în anul 1847 de către Brigham Young și adepții săi din Biserica lui Isus Hristos a Sfinților de Apoi, altfel spus, Biserica Mormonă. Iar nașterea acestui oraș a avut legătură cu reacțiile violente pe care stilul de viață mormon le-a general în Estul Americii, acolo unde a apărut prima dată. Așa că mormonii au emigrat spre vest până au ajuns în aceste locuri. Și culmea, datorită poziționării sale excelente, Salt Lake City și valea din jurul său, au devenit aproape imediat un important punct de tranzit pentru aventurierii ce se lăsaseră prinși de Febra Aurului din California.

Luminile orașului
Azi însă, mai puțin de jumătate din populația metropolei este adeptă a stilului de viață mormon iar Salt Lake City este un oraș plin de viață, adaptat tuturor standardelor moderne. În plus, aici se găsește unul dintre cele mai interesante sisteme de organizare a străzilor, un fel de grilă ce simplifică foarte mult modul în care se poate ajunge din punctul A în punctul B. Și în timp ce centrul grilei pornește din centrul orașului, străzile sunt perfect aliniat de la nord la sud și de la est la vest, permițând astfel ca fiecare segment de stradă să aibă fix câte 100 de numere.

Clima din Salt Lake City este variabilă destul de mult în funcție de anotimp. Poate fi foarte uscată vară  și ceva mai umedă toamna și iarna când cele mai multe precipitații de aici cad sub formă de zăpadă. În medie, verile sunt deosebit de călduroase și secetoase iar iernile rămân mereu friguroase și cu multă zăpadă, deci nu neapărat cel mai bun moment pentru o vizită turistică. În schimb, ceea ce vremea nu reușește să ofere pe deplin, se compensează prin celelalte facilități ale orașului, care sunt excelent dezvoltate.

Orașul are numeroase spații verzi
Orașul are numeroase spații verzi

Orașul este deosebit de accesibil indiferent dacă vreți să folosiți autobuzul, autoturismul sau bicicleta. Ba chiar, în ultimul caz, Salt Lake City a acordat o importanță deosebită dezvoltării pistelor cicliste. Astfel, în majoritatea cazurilor, bicicleta rămâne cel mai ușor mod de deplasare pe străzile relativ aglomerate ale metropolei iar majoritatea atracțiilor turistice din oraș sunt perfect accesibile și pe două roți. Singura mențiune este că, acolo unde bicicletele își împart spațiul de circulație cu pietonii, legile orașului obligă ca fiecare ciclist să semnalizeze sonor orice depășire a unui pieton.

Este foarte interesant de menționat că sistematizarea orașului a fost realizată de așa natură încât fiecare stradă se întinde fie de la nord la sud fie de la est la vest, formând o grilă în care, fiecare segment de stradă a primit fix 100 de numere. Este probabil cea mai ușor de înțeles sistematizare a unui oraș pe care ați întâlnit-o vreodată.

Atracții turistice în Salt Lake City

Una dintre cele mai importante atracții turistice din Salt Lake City este ”This is the Place Heritage Park”, nume în spatele căruia se ascunde un loc de unde se poate vedea toată valea orașului. De aici, se spune că, fondatorul orașului, Bigham Young a spus ”Acest este Locul”(unde se va construi orașul). Parcul conține un memorial dedicat acestui moment dar și o recreere a unui orășel de frontieră din Utah, unde au fost aduse și mai multe clădiri istorice de pe tot întinsul statului.

Templul Mormon și băncile
Un alt punct de interes, unde accesul cu ghid este liber, e Utah State Capitol, așezat într-un superb parc din centrul orașului. În exterior veți putea admira mai multe monumente memoriale iar în interior există alte câteva monumente de arhitectură interesante. Toate explicațiile necesare le veți primi de la un ghid iar tururile gratuite se organizează din oră în oră pe măsură ce se strâng mai mulți vizitatori.
Tot în zona centrală se află și Salt Lake City and County Building. O construcție elegantă ce a găzduit încă din 1894 sediul guvernatorului statului Utah. Deasupra construcției se află o statuie a Columbiei, întruchiparea feminină a Americii iar în interior se mai află sediul primarului și al consiliului local. Însă ceea ce este de interes este expoziția de la etajul 4 ce amintește de Jocurile Olimpice de Iarnă ținute aici în 2002.

Grădină cu flori în Salt Lake City
Grădină cu flori în Salt Lake City

De asemenea, nu trebuie să ratați nici Sugar House, unul dintre cele mai vechi cartiere din Salt Lake City, care, prin prisma turismului s-a dezvoltat într-o importantă zonă comercială. Iar pentru a descoperi latura culturală a orașului, ar trebui să vedeți muzeele pe care capitala statului Utah le ascunde. The Natural History Museum of Utah este renumit pentru exponatele din era Jurassică pe care le oferă iar Utah Museum of Fine Arts se laudă cu mai bine de 5000 de ani de istorie a artei cu lucrări ce variază din epoca antică în cea contemporană. În plus, de-a lungul anului există foarte multe expoziții temporare ce sunt deschise publicului pentru perioade limitate de timp.

Dinozauri la muzeul orașului
Dinozauri la muzeul orașului

Nu în ultimul rând, The Living Planet Aquarium este o instituție cu puternice valențe educative ce oferă o imagine asupra speciilor de viețuitoare din apele statului Utah dar și din regiuni mai exotice cum ar fi America de Sud.

Însă cel mai vizitat loc din Salt Lake City este sediul central al Bisericii Mormone: Temple Square. Aici se organizează tururi gratuite ale zonei precum și prelegeri explicative în mai multe limbi cu privire la religia promovată de această biserică. Totuși, cei ce nu aparțin de ea, nu pot intra în Templu și chiar mormonii au nevoie de permise speciale pentru a avea acces aici.

Crăciunul în Salt Lake City
Crăciunul în Salt Lake City