Oriunde în lume Sărbătorile de Iarnă sunt celebrate cu bucurie și sunt așteptate cu nerăbdare, dar parcă românii știu să petreacă cel mai bine și transformă Crăciunul într-o amintire de neuitat. Parcă nicăieri în lume nu este mai frumos de sărbători decât în Moldova. Dacă mergi de la Bacău la Botoșani și ajungi spre Iași sau Vaslui ai șansa de a lua parte la tot felul de tradiții populare care de mai de care mai frumoase.

Toate casele din Moldova sunt frumos decorate de Crăciun
Toate casele din Moldova sunt frumos decorate de Crăciun

Ziua de 5 decembrie a fiecărui an dă startul evenimentelor și tradițiilor organizate cu scopul întâmpinării Crăciuniului. Ca în fiecare zonă din România, fiecare copil își lustruiește ghetuțele cum poate mai bine și le așează la gura sobei cu speranța că Moș Nicolae îi va aduce cadoul mult visat. De la această dată și până pe 25 decembrie, când se sărbătorește Nașterea Domnului, gospodinele nu mai contenesc cu pregătirea bucatelor tradiționale de Crăciun. Fiecare gospodărie se transformă într-un furnicar, toți membrii familiei își concentrează energia pentru ca pregătirile de Crăciun să iasă perfect.

Cete de mascați, Moldova
Cete de mascați, Moldova

Cu aproximativ o săptămână înainte de Crăciun în fiecare regiune din România au loc tot felul de evenimente, o manieră tradițională de a întâmpina venirea Crăciunului. În centrele din marele orașe ale Moldovei vin grupuri de colindători ce provin din satele din apropiere. Aceștia prezintă cu mândrie cele mai interesante obiceiuri de iarnă din zona din care provin, tradiții păstrate și transmise din moși strămoși. Cete de colindători, mascați, grupuri de dansatori, toți încearcă să se evidențieze cât mai mult, conștienți fiind de faptul că aceste evenimente vor crește popularitatea zonei din care provin.

Colindătorii moldoveni vestesc Ajunul Crăciunului
Colindătorii moldoveni vestesc Ajunul Crăciunului

Seara de 24 decembrie este magică. Grupuri mai mici sau mai mari de colindători pornesc pe ulițele încărcate de zăpadă ale satelor și vizitează toate casele vestind Nașterea Domnului. Gospodinele îi întâmpină cu pâine și sare, acest fapt semnifică bucuria gazdelor colindate. După ce poposesc câteva minute, colindătorii îmbrăcați în costume tradiționale se îndreaptă spre alte case ce așteaptă să primească vestea Nașterii Domnului.

Dansul Ursului, un obicei de iarnă foarte apreciat de moldoveni
Dansul Ursului, un obicei de iarnă foarte apreciat de moldoveni

În prima zi de Crăciun, locuitorii Moldovei obișnuiesc să participe la slujbele de la biserică, după care are loc masa în familie. În toate cele 3 zile de Crăciun, cetele de colindători umplu casele moldovenilor cu glasurile lor. În seara de 31 decembrie urătorii vizitează toate casele și intonează cu putere plugușorul tradițional. Acest obicei este de fapt maniera de a ura un bun venit Anului Nou și de a le dori gazdelor toate cele bune. Toată noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie străzile orașelor și ulițele satelor din Moldova se umplu de mascați îmbrăcați în costume realizate cu minuțiozitate înainte de marea sărbătoare.

Grup de urători la Iași
Grup de urători la Iași

Obiceiurile de Iarnă din Moldova se încheie odată cu primele zile ale Anului Nou, când cetele de copii pornesc din nou pe străzile orașelor “cu semănatul” așa cum spun moldovenii. Semănătorii rostesc versuri tradiționale și același timp aruncă cu boabe de orez, ca simbol al prosperătiții și bogăției.

Așadar, Moldova este poate cea mai frumoasă regiune a țării când vine vorba de obiceiurile de iarnă. Aceste tradiții sunt transmise de la generație la generație și crează o atmosferă deosebită și un Crăciun de poveste.