Treci prin Oradea

Treci prin Oradea

Situat în partea de vest a ţării, Oradea este un oraş aflat foarte apropiat de graniţa cu Ungaria şi reprezintă un important centru comercial al Transilvaniei. Dacă ai trecut deja prin Cluj sau Timişoara şi vrei să vezi ce altceva mai poate oferi partea vestică a ţării, Oradea poate fi următorul tău popas important.

 

 

Centru universitar

 

 

Universitatea Oradea oferă nu doar un loc de studiu ci şi o ocazie de a consulta numeroase documente ştiinţifice şi laboratoare care pot fi regăsite în clădirile campusului universitar. Biblioteca Universităţii este o construcţie nouă, modernă, care te va uimi prin stilul arhitectural şi modul în care permite luminii naturale să intre de peste tot. Facultatea de Medicină este situată în plin centrul oraşului iar clădirea în sine merită vizitată fie şi pentru a-i admira stilul arhitectural.

 

 

Atracţii turistice

 

 

Când treci prin Oradea trebuie neapărat să vizitezi cetatea oraşului. Construită în anii 1600 a servit drept pavăză atacurilor turceşti iar mai târziu drept garnizoană militară în anii 1800. Alături de această cetate care prezintă şi un muzeu (ce conţine artefacte descoperite în interiorul ei de-a lungul timpului) se află şi un parc deontologic, o grădină botanică de al cărui calm şi verdeaţă te vei putea bucura în zilele de vară.

Clădirile din oraş sunt un amestec de modern, baroc şi secession, cu case vechi tronând în umbra unor blocuri imense şi centre de afaceri. La fiecare pas vei da peste un monument arhitectural, dovadă a trecului istoric. Centrul oraşului s-a păstrat în mare parte iar magazinele moderne îşi oferă bunurile din clădiri care au peste o sută de ani vechime.

 

 

Nou şi vechi

 

 

Palatul Ullman sau clădirea Baroului Bihor sunt doar două exemple de clădiri în care modernul zilelor noastre a pus mâna pe străvechiul gloriei de altădată. Pe dinafară edificii de o frumuseţe aparte, aceste clădiri pot fi vizitate în ziua de azi fără a fi necesară plata unei taxe de intrare. Le poţi admira din exterior sau pe interior doar plimbându-te. Iar dacă asta nu-ţi satisface curiozitatea cu privire la istoria oraşului, poţi oricând să plăteşti o taxă modică la Muzeul Ţării Crişurilor care îţi va prezenta Oradea din cele mai vechi timpuri şi până în prezent. Un alt muzeu în care poţi să te strecori este Muzeul Militar, aflat în imediata apropiere a centrului universitar. De dimensiuni mici, îi poţi parcurge camerele în mai puţin de o oră şi admira săbii dacice, costume militare de epocă şi arme datând din Primul Război Mondial – totul pentru mai puţin de 10 RON.

 

 

Viaţa de noapte

 

 

Centrul istoric al Oradiei este înteţit de baruri şi cafenele, cu terasele lor primitoare în sezonul cald şi cu canapelele lor comfortabile în sezonul rece. Noaptea poţi parcurge vreme de o oră strada lungă care duce de la magazinul universal Crişul şi până lângă primărie şi vei fi atras de luminile care înteţesc acest traseu. Există localuri de noapte în care muzica curge non-stop iar distracţia este în toi, cluburi în care preţurile sunt cu mult mai accesibile decât în alte zone ale ţării şi în care viaţa de noapte te va ţine treaz până în zori.