Locurile sfinte au o mare importanţă în viaţa şi în sufletele noastre, lăcaşurile de cult sunt cele care ne readuc liniştea sufletească atunci când avem cea mai mare nevoie de ea. Mănăstirea Sfânta Maria este poate cel mai inedit lăcaş de cult din Italia, un edificiu pitoresc situat chiar în vârful unei formaţiuni din piatră, pe o plajă din Oraşul Tropea, zona Calabria. Poziţionarea lăcaşului de cult este cu totul şi cu totul inedită, de cele mai multe ori mănăstirile se construiesc în zone pustii şi nu atât de aproape de oraşe sau chiar plaje aglomerate.

Vizitatorii urcă pe treptele abrupte pentru a ajunge la mănăstire
Vizitatorii urcă pe treptele abrupte pentru a ajunge la mănăstire / Foto: blog.maison-blanche.fr

De-a lungul timpului, Mănăstirea Sfânta Maria a fost considerată un mister total, nici măcar până astăzi nu se cunoaşte perioada exactă când a fost construit deosebitul edificiu. În timpurile străvechi, Mănăstirea Sfânta Maria s-a aflat sub dominaţie bizantină, călugării s-au poziţionat strategic tocmai pentru a controla cât mai bine întreaga zonă. Ce-i drep, amplasarea edificiului oferă o panoramă de ansamblu asupra întregii zone, aşa încât călugării din mănăstire puteau acţiona rapid în cazul în care simţeau apropierea unui pericol. Puţinele date concrete arată că normanzii au venit în Tropea în anul 1100 şi deja începuse procesul de latinizare.

Mănăstirea Sfânta Maria, frumos iluminată în timpul nopţii
Mănăstirea Sfânta Maria, frumos iluminată în timpul nopţii / Foto: edukacijosakademija.lt

Datorită cutremurelor, aspectul Mănăstirii Sfânta Maria a fost schimbat de mai multe ori, consecinţele seismelor s-au resimţit mult mai intens pe vârful dealului decât în restul oraşului. Cele care au schimbat cu adevărat aspectul Mănăstirii Sfânta Maria au fost invaziile turceşti care au schimbat complet aspectul original, iar forma bizantină se mai regăseşte astăzi doar în planul clădirii.

Edificiul s-a conservat bine în timp în ciuda cutremurelor devastatoare
Edificiul s-a conservat bine în timp în ciuda cutremurelor devastatoare / Foto: www.turiscalabria.it

Astăzi, Mănăstirea Sfânta Maria este unul dintre cele mai frumoase lăcaşe de cult din lume, un edificiu surprinzător vizitat anual de zeci de mii de turişti din toate colţurile lumii. Cutremurul din anul 1905 a lăsat urme devastatoare asupra construcţiei, faţada actuală a fost renovată în acest an, fiind opera muncitorilor locali ai Epahiei din Montecassino. Încă mai sunt vizibile rămăşiţele medievale, iar acestea nu fac decât să confere un farmec aparte asupra întregii regiuni.

Poziţionarea lăcaşului de cult oferă o privelişte completă asupra oraşului
Poziţionarea lăcaşului de cult oferă o privelişte completă asupra oraşului / Foto: www.tuttocitta.it

Mănăstirea Sfânta Maria poate fi vizitată în orice perioadă a anului, zona este uşor de accesat şi datorită climatului blând, mediteranean. Totuşi, există două momente-cheie pe parcursul anului, două zile în care Sfânta Maria este sărbătorită aşa cum se cuvine. Pe 15 august, odată cu Adormirea Maicii Domnului are loc o procesiune pe malul mării, iar pe 8 septembrie odată cu Naşterea Maicii Domnului, turişti din întreaga lume vin pentru a se închina şi pentru a se bucura de marea sărbătoare.

Edificiul conferă un farmec aparte întregii zone
Edificiul conferă un farmec aparte întregii zone / Foto: commons.wikimedia.org

Aşadar, Mănăstirea Sfânta Maria este un lăcaş de cult inedit care impresionează mai ales prin aspectul său surprinzător.