România este o ţară splendidă, o regiune constituită dintr-o mulţime de oraşe interesante, lacuri, munţi şi structuri deosebite, iar toate acestea transformă România într-o ţară unică. România se remarcă şi prin numărul impresionant de peşteri, dar mai ales prin frumuseţea acestora, motive pentru care echipe de speologi profesionişti străbat mii de kilometri pentru a se aventura în labirinturile pline de necunoscut. Turişti din toate colţurile lumii vizitează peşterile din ţara noastră pentru a se bucura de farmecul acestora, de formele ciudate, de pereţii imenşi creaţi în totalitate de forţa naturii. În ţara noastră există un număr de aproximativ 12. 000 de peşteri, iată care sunt trei dintre cele mai frumoase peşteri din România.
Peştera Urşilor
Este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Bihor, turiştii români sau străini rămân uimiţi de spectacolul stalactitelor şi stalagmitelor. Galeria Urşilor este punctul de plecare în vizitare peşterii, fiind şi locul unde s-au găsit resturi scheletice ale temutei creaturi. Celelalte două, Galeria Emil Racoviţă şi Galeria Lumânărilor sunt la fel de spectaculoase ca şi prima dintre ele. Printre formaţiuni se remarcă Palatele fermecate, Lacul cu nuferi, dar şi Căsuţa Piticilor.
Cu o lungime de peste 1500 de metri, Peştera Urşilor este principalul obiectiv turistic din Munţii Apuseni, un loc pe care nu trebuie să-l ratezi dacă ajungi în Bihor. Peştera Urşilor a fost descoperită în anul 1975 şi de atunci şi până astăzi milioane de turişti i-au trecut pragul.
Peştera Muierii
Este localizată în Comuna Baia de Fier, Judeţul Gorj, fiind prima peşteră amenajată în scopuri turistice din România. Anul 1963 este momentul în care primii turişti vizitează Peştera Muierii proaspăt amenajată, inclusiv electrificată. Peştera Muierii are o lungime totală de 7000 de kilometri, fiind un ansamblu impresionant de formţiuni deosebite. Domul Mic este o adevărată atracţie din interiorul peşterii, o cupolă gotică formată prin procese naturale în proporţie de 100%.
Peştera Muierii are o istorie foarte bogată, fiind locul care a salvat sute de vieţi umane. În timpul războaielor, oamenii se refugiau în peşteră, reuşind astfel să scape cu viaţă din luptele sângeroase.
Peştera Scărişoara
Este cea mai mare peşteră de gheaţă de pe teritoriul ţării noastre, fiind localizată la altitudinea impresionantă de 1165 de metri. Datorită altitudinii, Peştera Scărişoara a fost clasată ca fiind un loc unic în sud-vestul Europei. Gheţarul din peşteră este elementul care impresionează cel mai mult, cu toate că datează de peste 4000 de ani nu s-a topit niciodată, deşi au existat schimbări climaterice dramatice. Peştera Scărişoara este de o mare diversitate şi frumuseţe, pe lângă renumitul gheţar, se mai regăsesc o mulţime de stalagmite, stalactite, coloane şi draperii, toate de o frumuseţe rară.
Aşadar, peşterile din România sunt obiective turistice importante, locuri pe care trebuie să le bifezi neaparat pe harta vacanţelor tale.