Unul ditre cele mai frumoase oraşe ale lumii, Parisul primeşte anual 27 de milioane de vizitatori. Există peste 3800 de monumente istorice în Paris şi ţi-ar trebui săptămâni întregi ca să apuci să le vizitezi pe toate într-un ritm alert. Pe lângă muzeele şi catedralele care piperează atracţiile turistice, Parisul este vestit şi pentru viaţa de noapte. Dacă în timpul zilei poţi sorbi o cafea pe una din cafenelele de pe Champs-Élysées, seara te poţi distra într-unul din miile de baruri şi localuri de noapte.
Multe dintre acestea au un orar non-stop aşa că, indiferent de partea zilei în care te afli, vei putea să te simţi bine. Asta dacă ai banii necesari, desigur. Viaţa în Paris nu este ieftină, mai ales pentru vizitatorii români. Însă există destule agenţii turistice care sunt dispuse să-ţi ofere pachete la preţuri avantajoase în aşa fel încât să te poţi bucura de Paris vreme de o săptămână pentru mai puţin de trei sute de euro.
Turnul Eifel
Este simbolul universal al Parisului şi rezonează cu Franţa în aceeaşi măsură în care turnul Londrei rezonează cu Marea Britanie. Realizat ca schiţă în 1885, turnul Eifel a fost ales din peste 100 de alte proiecte care concurau pentru dreptul de a realiza un simbol al Parisului. În 1986 a fost desemnat câştigător Gustave Eiffel, cel după care edificiul a fost numit.
A frapat prin aspectul său încă de la inaugurarea sa în 1889. Peste şapte milioane de turişti vizitează turnul Eifel în fiecare an şi orice persoană care vizitează Parisul pentru prima oară este atras de acesta ca prin farmec.
Muzeul Louvre
Un alt simbol al Parisului, a fost construit în 1190 de regele Philippe Auguste. Este în prezent unul dintre cele mai mari muzee din lume şi gazdă a unei extrem de variate forme de artă. Există peste 35000 de picturi, sculpturi, elemente de grafică şi obiecte de artă de văzut atunci când vizitezi Louvre-ul, cu Mona Lista şi Venus din Milo fiind doar două dintre cele mai cunoscute. Taxa pentru vizitatori este modică iar pentru a putea vedea toate cele trei secţiuni ale clădirii ai avea nevoie de cel puţin patru zile.
Catedrala Notre-Dame
Construcţia acesteia a început în 1163 de către Maurice de Sully, arhiepiscopul de atunci al Parisului. Puţină lume ştie că această catedrală a fost terminată abia 100 de ani mai târziu şi că a fost dedicată Fecioarei Maria. Alături de Turnul Eifel şi de Louvre, catedrala este un alt simbol al oraşului şi totodată locul în care s-au petrecut câteva evenimente importante din istoria Franţei (căsătoria regelui Henry al IV-lea şi a Margueritei de Valois în 1594 fiind doar unul dintre acestea).
Basilica Sacré-Cœur
Un monument construit relativ recent (judecând după vechimea celorlalte prezentate până acum). Terminată în 1914 este poziţionată într-unul din cele mai înalte puncte ale Parisului. Atracţia principală a basilicii este mozaicul înfăţişându-l pe Isus Christos cu braţele deschise, cel mai mare de acest fel din întreaga lume.
Basilica a fost construită în onoarea celor 58000 de vieţi pierdute în războiul franco-prusac din 1870 iar la întemeierea ei s-a folosit o piatră specială care, în contact cu apa, dă naştere unei soluţii chimice numită calcit şi care păstrează zidurile mereu albe.