Muntele Rushmore, o capodoperă sculpturală în Dakota

Muntele Rushmore, o capodoperă sculpturală în Dakota

Muntele Rushmore, Dakota, SUA
Muntele Rushmore, Dakota, SUA

Este situat în Dakota de Sud, în Statele Unite ale Americii şi este o sculptură în granit care acoperă toata suprafaţa muntelui. Deosebita sculptură are 18 metri şi înfăţişează portretele a patru şefi ai Statelor Unite, poate cei mai celebri dintre ei: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosvelt şi Abraham Lincoln.

Cei patru şefi de stat ai SUA sculptaţi în roca Muntelui Dakota
Cei patru şefi de stat ai SUA sculptaţi în roca Muntelui Dakota

Opera de artă a fost realizată de către doi bărbaţi cu origini daneze, stabiliţi mai apoi pe tărâm american. Gutzon Borglum şi fiul său Lincoln Borglum sunt artiştii care au sculptat în Muntele Rushmore chipurile celor patru preşedinţi. Întreaga lucrare ocupă mai bine de 5 kilometri pătraţi şi se află la o înălţime de 1745 de metri.  Se pare că ideea capodoperei din Dakota de Sud aparţine istoricului Doane Robinson care a gândit că această sculptură va fi simbolul regiunii şi va atrage foarte mulţi turişti din întreaga lume. Şi nu s-a înşelat. Robinson a ales această sculptură pentru puternicele accente naţionale pe care le conferă cei patru şefi de stat.

Muntele Rushmore, Dakota, SUA.
Muntele Rushmore, Dakota, SUA.

Cioplirea în granit începe în anul 1927, lucrarea fiind finalizată complet la sfârşitul lui octombire 1941. Grandiosul proiect este început de Gutzon Borglum, dar din păcate acesta moare înainte de finalizarea lucrării. Astfel, fiul său îi continuă opera de artă şi aşa se justifică derularea lucrărilor pe parcursul a 14 ani. Desigur, condiţiile meteo au fost un factor decisiv în crearea proiectului. Altitudinea destul de ridicată, ploile, ninsorile, frigul, toate au trecut peste artiştii nevoiţi să suporte capriciile vremii. Dar iată că au trecut cu stoicism peste aceste aspecte şi din mâinile lor a luat naştere această capodoperă.

Muntele Rushmore, Dakota, SUA
Muntele Rushmore, Dakota, SUA

Desigur, controversele şi speculaţiile nu au întârziat să apară. Unii cred că la baza acestei construcţii stau nişte secrete bine ascunse. Alţii afirmă că, sculptura celor patru preşedinţi este o discriminare rasială sau că personajele sculptate au fost alese intenţionat pentru a fi promovate în interes de obţinere a unor funcţii importante. Probabil că adevărul este la mijloc şi oricum ar fi capodopera din Muntele Rushmore este o lucrare de amploare, unicată în lume.

Statuile celor patru şefi ai SUA, de la stânga la dreapta G.Washington, T.Jefferson, T. Roosvelt, A. Lincoln
Statuile celor patru şefi ai SUA, de la stânga la dreapta G.Washington, T.Jefferson, T. Roosvelt, A. Lincoln

Turismul în Dakota de Sud este al doilea element care aduce venituri considerabile în economia regiunii. Portretele celor patru şefi de stat sunt atracţia numărul unu în Dakota, zona nu deţine atât de multe obiective turistice. Cifrele arată că, anual 3 milioane de turişti din afara graniţelor Statelor Unite vizitează Muntele Rushmore.

Muntele Rushmore, Dakota, SUA
Muntele Rushmore, Dakota, SUA

Datorită faimei sale ca şi monument, Muntele Rushmore este frecvent discutat în mass-media, apare în filme şi este parte a culturii populare. O apariţie memorabilă este cea din filmul lui Alfred Hichcock din anul 1959 cu numele de North by Northwest. Eforturile de conservare ale monumentului nu au întârziat să apară, astfel Muntele Rushmore este supravegheat cu fel de fel de dispozitive complexe care arată în orice moment stadiul de degradare al lucrării. Momentan, procesele de reconstrucţie nu au fost necesare şi se doreşte ca forma originală a proiectului să fie menţinută cât mai mult timp.

Aşadar, sculptura de pe Muntele Rushmore rămâne o capodoperă realizată de două talente ale lumii care şi-au folosit mâinile şi nişte instrumente rudimentare pentru a crea ceea ce vedem astăzi. Noi putem decât să privim cu respect şi consideraţie minunatul proiect.