Washington DC este capitala Statelor Unite ale Americii, locul unde se găsesc toate instituțiile de conducere ale țării.

Însă tot aici se află și o întreagă suită de atracții turistice de prim rang, muzee cu exponate inegalabile, cele mai importante comori naționale și monumente cum nu se găsesc nicăieri altundeva în Statele Unite.

Iar acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care ar trebui să vizitați Washington DC.

WashingtonDC, The National Mall
WashingtonDC, The National Mall

Cum s-a născut Washington DC

Washington DC nu s-a format asemenea altor orașe americane în jurul unei comunități deja existente. În schimb, el a luat ființă ca un compromis într-o perioadă în care Nordul și Sudul țării se aflau deja oarecum în opoziție. Astfel, capitala a fost mutată de mai multe ori până când s-a decis construirea ei într-o zonă de graniță comună celor două mari regiuni. Iar în 1790, James Madison, Thomas Jefferson și Alexander Hamilton au ajuns la un acord pentru crearea orașului într-o regiune relativ nelocuită iar George Washington a hotărât locația exactă – întâmplător sau nu – alegând ca viitoarea metropolă să fie ridicată chiar lângă casa sa din Mount Vernon.

WashingtonDC, statuia lui Abraham Lincoln
WashingtonDC, statuia lui Abraham Lincoln

The National Mall

Deși numele sugereaza altceva, The National Mall este de fapt cea mai interesantă și cea mai importantă zonă din punct de vedere al monumentelor istorice, majoritatea dintre ele fiind deja celebre în întreaga lume: Casa Albă, Clădirea Capitoliului, Monumentul închinat lui Washington, Lincoln Memorial, Jefferson Memorial, Franklin Delano Roosvelt Memorial, Galeria Națională de Artă sau Muzeul Național de Istorie sunt doar câteva exemplu în acest sens.

WashingtonDC, Casa Albă
WashingtonDC, Casa Albă

Casa Albă este una dintre cele mai importante clădiri cu caracter administrativ din oraș. Aici și-au avut domiciliul dar și locul de muncă pentru aproape toți președinții Statelor Unite ale Americii de la nașterea națiunii încoace. Clădirea este deosebit de interesantă și de-a lungul timpul a fost mereu deschisă pentru vizitatori. Totuși, după atentatele din 11 septembrie 2001 și după alte câteva antentate din anii următori, accesul turiștilor a fost mult restricționat, majoritatea tururilor realizându-se acum pe bază de programare.

WashingtonDC, clădirea Capitoliului
WashingtonDC, clădirea Capitoliului

Clădirea Capitoliului așa cum o putem vedea azi, este mult diferită de planurile de început ce au fost realizate pe vremea lui Thomas Jefferson. Totuși această construcție ridicată în vârful Capitol Hill sugerează destul de bine evoluția națiunii americane cu noi și noi extinderi pe măsură ce tot mai multe state s-au alăturat Uniunii. Este o clădire superbă în stil neoclasic – la fel ca și restul construcțiilor administrative din Washington DC –  iar dacă aveți noroc, puteți chiar să participați la un tur aici, având în vedere că cerințele de securitate sunt mai reduse decât la Casa Albă.

WashingtonDC, Memorialul lui Abraham Lincoln
WashingtonDC, Memorialul lui Abraham Lincoln

Lincoln Memorial este unul dintre cele mai ușor de recunoscut monumente din Washington DC. Iar istoria lui se întinde până aproape de începutul secolului trecut. Însă finalizarea construcției s-a petrecut abia în 1922. Memorialul este deschis 24 de ore pe zi iar de ceva vreme chiar circulă o legendă urbană cu privire la marea statuie a lui Lincoln prezentă în interiorul memorialului. Se zice că sculptorul a creeat mâinile fostului președinte astfel încât să formeze un A și un L, inițialele lui Abraham Lincoln.

WashingtonDC,Monumentul lui Washington
WashingtonDC,Monumentul lui Washington

Washington Monument este un alt punct de atracție  de-a lungul National Mall din Washington DC. După cum îi spune și numele, obeliscul terminat în 1884 a fost ridicat în onoarea și memoria primului președinte american. De-a lungul anilor, monumentul a fost restaurat de mai multe ori iar accesul este permis și aici până în vârf, ceea va oferi o priveliște deosebită asupra întregii linii de monumente istorice de aici.

Washington DC în armonie cu natura

WashingtonDC, Rock Creek Park este ideal pentru biciclisti
WashingtonDC, Rock Creek Park este ideal pentru biciclisti

Washington DC este un oraș aparte din multe puncte de vedere iar unul din ele este faptul că aici sunt impuse restricții foarte drastice cu privire la înălțimea clădirilor. Prin urmare, centrul orașului (și nu numai) pare mult mai aerisit iar parcurile orașului fac față cu brio la a oferi o cantitate suficient de aer curat.
Rock Creek Park este cel mai bun exemplu în acest sens, tăind orașul în două la nord de râul Anacostia. pe circa 2000 de acri a fost amenajat un parc ce aduce mai mult a pădure, cu propria sa faună de iepuri, veverițe, ratoni și chiar cerbi, ultimii înmulțindu-se considerabil datorită lipsei prădătorilor din zonă. Aceasta este una din zonele favorite ale locuitorilor din Washington DC când vine vorba de biking și hiking iar acestea nu sunt singurele atracții de aici.

Adânc în inima parcului se află două obiective foarte apreciate de locuitorii de aici: Rock Creek Golf Course este un teren de golf destul de spartan dar care e printre puținele locuri din lume unde poți juca golf în pădure chiar dacă ești în inima orașului. iar Rock Creek Park Nature Center and Planetarium este un centru științific deschis vizitatorilor, unde se poate observa natura înconjurătoare, în același loc fiind amenajat și un planetariu.

Roosvelt Island tram
Roosvelt Island tram

Roosevelt Island este unul dintre obiectivele pe care mulți turiști îl trec cu vederea. În centrul insulei se află The Teddy Roosvelt Memorial compus din mai multe clădiri, fântâni și mai multe pietre pe care sunt înscrise citate din declarațiile sale. Restul insulei este acoperită cu pădure și zone mlăștinoase, dat fiind faptul că peticul de pământ se află în mijlocul râului Potomac.

Washington DC, Roosevelt Island
Washington DC, Roosevelt Island

Nici la capitolul mâncare, Washington DC nu se dezminte. Diversitatea culturală de aici se reflectă în cel mai profund mod și în oferta restaurantelor de aici. Acestea pun la dispoziția celor ce intră numeroase preparate și specialități internaționale, inclusiv etiopiene, afgane sau jamaicane, pentru a nu mai pomeni aici de clasicele mâncăruri americane și englezești.

 Washington DC, mâncare pentru toate gusturile
Washington DC, mâncare pentru toate gusturile

Astfel, o excursie în Washington DC se poate dovedi ocazia perfectă nu doar pentru a descoperi leagănul democrației americane ci și pentru a experimenta diversitatea multiculturală a unui oraș care s-a născut din nevoia de unitate. Este poate cel mai bun exemplu de metropolă modernă ce nu și-a abandonat tradițiile ci s-a autodefinit în jurul lor, evoluând și învățând din propriile-i greșeli. În plus, nu uitați că mai toate marile decizii ale lumii din ultimii 100 de ani au fost influențate de poziția oficialilor din Washington DC.

Washington DC noaptea
Washington DC noaptea