Tropaeum Traiani se numără printre cele mai vechi și mai misterioase monumente din țara noastră. Presupus a fi fost ridicat în original de către romani pentru comemorarea victoriei lor asupra dacilor în 102, Tropaeum Traiani a fost reconstruit în deceniul șapte al secolului trecut conform documentației existente atunci. Dar dacă este această operă străveche de artă exact ceea ce pare, ei bine, asta este cu totul altceva.
În mod oficial, istoricii de la noi din țară dau ca sigură informația conform căreia, Tropaeum Traiani, monumentul triumfal de la Adamclisi din județul Constanța, este opera împăratului Traian, care victorios fiind în luptele cu dacii, a ridicat aici în 106-109 această structură ornată cu fresce și statui reprezentând scene din bătăliile purtate.
În 1977 o echipă de arheologi și constructori au trecut la refacerea Tropaeum Traiani, monumentul aflându-se foarte aproape de o distrugere completă. Astfel a fost reclădit soclul cilindric, având la bază câteva rânduri de trepte circulare. Deasupra a fost amplasat un acoperiș conic iar în partea superioară un trofeu bifalic: o armura și patru scuturi.Înălțimea ansamblului este de circa 40 de metri, cam tot atât având edificiul și în circumferență.
Caracteristice pentru Tropaeum Traiani sunt metopele, plăci sculptate în basorelief ce ilustrează scene de luptă. Fiecare metopă avea circa 1,5 metri înălțime și ceva mai mult în lățime, fiind dreptunghiulare. Dar din păcate, din cele 54 de plăci originale, doar 48 au supraviețuit până azi. Chiar și așa, ele reprezintă opere de artă, realizate cu o mare atenție la detalii dar, zic unele voci, fără a respecta stilul roman al acelor vremuri. Alte basoreliefuri se mai întâlnesc și pe friza crenelată de deasupra în să și aici o parte din operele de artă orgininale au fost pierdute.
Un aspect interesant este că Tropaeum Traiani nu a fost ridicat ca un monument de sine stătător ci ca un element al unui complex mult mai mare ce mai conținea un altar funerar dar și un mausoleu ridicat în onoarea unui necunoscut ofițer superior roman. În plus, nu departe de aici se află situl cetății Tropaeum Traiani, întemeiată aici de veteranii armatei romane și de coloniștii veniți aici să susțină reorganizarea noului teritoriu.
Destinat vizitării, alături de monument a fost construit și un muzeu, ridicat sub formă de lapidarium unde sunt expuse o multitudine de vestigii arheologice adunate din zonă. Pe de altă parte, tot aici sunt expuse și metopele, frizele, crenelurile, pilaștrii și toate celelalte elemente ale monumentului original căci reconstrucția Tropaeum Traiani este de fapt o reproducere aproximată a originalului.
După Revoluția din 1989, cercetătorul român Vasile Rudan a emis o ipoteză cel puțin neobișnuită conform căreia Tropaeum Traiani este cu totul altceva decât pare la prima vedere. Astfel, acesta a povestit că în 1980 a început o anchetă lansată de către Institutul de Studii Istorice și Social-Politice al C.C. al PCR ce urmărea indiciile unor documente secrete de la Vatican. Iar dacă ar fi să ne luăm după afirmațiile lui Rudan, descoperirile au dus la concluzia că Tropaeum Traiani este cu mult mai vechi iar monumentul refăcut în ’77 nu reflectă aspectul original al acestuia.
Teoria este interesantă dar în ciuda acestor idei, Tropaeum Traiani reprezintă totuși un punct de referință în istoria neamului românesc și trebuie tratat ca atare.