În Vama Veche mă duc cam de când eram adolescentă. Cumva, acolo puteam să fiu eu și să nu trebuiască să mă prefac că sunt om mai bun decât sunt de fapt. În Vama Veche, oamenii au de fel, experiențe diferite. Nu poți spune că Vama e bună sau e rea, însă, cu siguranță poți spune că e un loc unic din România. Cum altfel ar veni atâția străini să o vadă dacă n-ar fi să fie celebră? Cum altfel ai auzit toată vara la știri despre această stațiune? Celebritatea ei a fost fondată de rockerii și hippioții anilor trecuți, urmând ca acum să vorbim depre o diversitate de stiluri, stiluri care, doar aici se pot împleti cu succes. Da, Vama Veche este o stațiune colorată; poate chiar cea mai colorată dintre cele existente pe suprafața litoralului românesc. În zilele noastre întâlnești aici de la rockeri la houseri, la hippioți, însă întâlnești și familii obișnuite, formate din mamă, tată și copii, pe care, dacă le-ai vedea în alte medii nu le-ai suspecta că ar veni în Vama Veche.

Vama Veche
Vama Veche

Plaja Vama Veche

Dacă nu știi să înoți, ar trebui să ții seamă că în Vama Veche malul este extrem de abrupt, la doar patru metri de țărm, apa ajungându-i unui om de înălțime normală până în dreptul creștetului. La intrarea în apă se coboară în trepte (terase), astfel, trebuie avut mare grijă pentru că brusc, de la pas la pas, te poți nimeri într-un loc cu apă foarte adâncă. Ca drept dovadă stă geamandura care se află la o foarte mică distanță de mal. Tot în spiritul avutului grijă atrag atenția asupra pietrelor foarte ascuțite din zona Expirat (cine a fost măcar odată în Vama Veche știe ce e acest Expirat, iar cine va ajunge acolo pentru prima oară va putea întreba pe absolut oricine pentru că oricine va ști să-i răspundă). Dacă reții toate aceste aspecte și nu te deranjează nici unul dintre ele, plaja Vama Veche se dovedește a fi tare frumoasă. Boemă, liberă, câteodată, iar la orele dimineții extrem de albastră. De asemenea, răsăriturile din Vama Veche sunt de-a dreptul irezistibile. Chiar și cel mai mare somnoros se va trezi pentru a vedea soarele cum iese din mare dimineața, pe muzica lui Ravel. În Vamă e deja tradiție ca la răsăritul soarelui, cei de la terasa bar La Stuf să pună Bolero.

dealul din Vama Veche
Vama Veche

Localurile din Vama Veche

Dacă e să nu ducă lipsă de ceva, Vama nu duce lipsă de baruri de zi, terase și localuri de noapte. Ceea ce e cu adevărat frumos aici e că poți găsi câte un local pentru aproape toți ascultătorii de muzică – cu anumite restricții, firește. Unii spun că Vama nu mai e ceea ce-a fost. Această sintagmă e aproape devenită hit într-ale umblătorilor prin Vamă. N-aș putea spune că lucrurile stau chiar așa. E absolut normal ca oamenii să se schimbe, și odată cu ei și locurile. Nimic nu a rămas pe lumea aceasta intact.

Vama Veche (2)
Vama Veche

Unde mănânci în Vama Veche

În Vamă poți să mănânci orice, de la mese festive și simandicoase la șaorma. Ce recomand eu, ca și turist de Vama Veche sunt prânzurile la plimbă-tava de La Roată (cum mergi pe aleea principală, cu fața spre mare, de La Stuf, la stânga), însă și șaorma de La Turcu.

Unde te cazezi în Vama Veche

Asta chiar nu e o problemă, pentru că toate casele și vilele din Vamă sunt trensformate în pensiuni. De asemenea, există și hoteluri cu stele după preferința fiecăruia. Ceea ce trebuie ținut minte este că trebuie făcut rezervare înainte, pentru că pe timp de vară, Vama Veche e plină de turiși. O altă variantă este camping-ul plătit sau direct cu cortul pe plajă.

Vama Veche plaja
Dealul dintre Vama Veche și 2 Mai

Cum ajungi în Vama Veche

Dacă nu beneficiezi de o mașină personală, cea mai bună cale de ajuns în Vamă e cu trenul. Însă, trebuie ținut minte că această variantă funcționează doar până în Mangalia, aceasta fiind capăt de linie. Din Mangalia până în Vama Veche veți putea călători cu maxi taxi ce se va putea lua din spatele gării Mangalia. Durata de mers cu maxi taxi nu este mare, singura localitate dintre Mangalia și Vama Veche fiind 2 Mai. Prețul variază în jurul sumei de 5 lei/călătorie.