Cine spune că vecina noastră Slovacia nu merită să facă parte din lista ”De Vizitat” a oricărui  pasionat de călătorii, se înșală amarnic, întrucât printre alte calități, această țară se poate lăuda cu nu mai puțin de 2400 de peșteri, avene și grote care de care mai frumoase și mai spectaculoase. Printre acestea se numără și Peștera Domica, o adevărată splendoare subterană care-ți răsfață privirile și-ți bucură sufletul.

Perete spectaculos al peșterii Domica
Perete spectaculos al peșterii Domica

Peștera Domica – legătura dintre două țări

Puțini știu că Peștera Domica este punct de legătură între Slovacia și Ungaria, are o lungime totală de 5368 m, este cea mai lungă și în același timp cea mai cunoscută peșteră din Slovacia. Nu e de mirare că este atât de vizitată și apreciată de turiști!

Imagine interioară -  Peștera Domica
Imagine interioară – Peștera Domica

Așezată în districtul Rozsnyo, Peștera Domica se află la o apropiere de doar 2 kilometri față de granița cu Ungaria fapt care permite peșterii să pătrundă și pe tărâmul maghiar creând o legătură naturală între cele două state. Mai exact, Peștera Domica din Slovacia are o legătură naturală cu Peștera Baradla, situată pe teritoriul Ungariei. O altă legătură naturală între două state care îmi vine acum în minte este Lacul Geneva care unește Elveția de Franța.

 Încăpere spectaculoasă din Peștera Domica
Încăpere spectaculoasă din Peștera Domica

Mai multe despre Peștera Domica

Numită și Domica Cave sau Domica Jaskyna, peștera s-a format în Triasic, adică acum mai bine de 200 de milioane de ani și a fost decoperită de Jan Majko în 1926. În interiorul peșterii vei descoperi urme arheologice care atestă că aceasta a adăpostit de-a lungul timpului oameni, animale, vietăți. În prezent se spune că găzduiește peste 16 specii de lilieci.

Fascinantul interior al Peșterii Domica
Fascinantul interior al Peșterii Domica

Vei fi fascinat de interiorul peșterii, căci acesta arată asemeni unui castel subteran, cu încăperi spațioase și înalte, cu coridoare șerpuite și zeci de cămăruțe ascunse de ochii curioșilor. Mai mult decât atât, diversitatea de culori și bogăția ornamentală te vor cuceri negreșit.

Peștera Domica, Slovacia
Peștera Domica, Slovacia

O experiență de neuitat

Deși lungimea sa totală este de 5368 m, doar o suprafață de 1315 m deschisă publicului larg spre a fi vizitată. Nu fi dezamagit că nu o poți explora în întregime, căci vei avea suficiente peisaje mărețe pe care să le adulmeci! Și îți mai spun încă ceva : o experiență de neuitat este plimbarea subterană cu barca, pe pârâul Styx, care este cel mai spectaculos tur oferit de Domica Cave. Vei vedea că, cu cât pătrunde în locuri mai înguste, cu atât mai interesantă și unică devine peștera și odată cu aceasta și trăirile tale.

Plimbare subterană cu barca
Plimbare subterană cu barca

Informații utile

Dacă ți-am stârnit pofta de ducă, este bine să mai știi că Peștera Domica este deschisă pe tot parcursul anului (excepție făcând luna ianuarie), circuitele se realizează la intervale orare fixe, vei fi însoțit de un ghid, taxa de intrare este undeva sub 10 euro/ persoană, care include și plimbarea cu bărcuța. Fiind situată în Europa, poți călători doar cu buletinul.

Peștera Domica, mereu pregătită pentru curioși
Peștera Domica, mereu pregătită pentru curioși

Un ultim aviz: Indiferent de perioada în care alegi să vizitezi peștera Domica, nu uita să te îmbraci bine, căci temperatura din interior este constantă în jurul valorii de 10-11 grade și nu ar fi prea confortabil să dârdâi preț de 45 de minute  🙂

Punctul de plecare în turul peșterii cu barca
Punctul de plecare în turul peșterii cu barca

Pregătit să descoperi Peștera Domica din Slovacia?