Templul Prambanan, secretele fascinantei culturi hinduse

Templul Prambanan, secretele fascinantei culturi hinduse

Templul Prambanan, Indonezia
Templul Prambanan, Indonezia / Foto: galleryhip.com

Indonezia este o ţară renumită pentru templele sale religioase, locuri unde oamenii se simt mai aproape de divinitate şi unde speră să găsească liniştea sufletească. Templul Prambanan este un complex impunător, cel mai mare templu hindus de pe teritoriul Indoneziei şi unul dintre cele mai mari de pe teritoriul Asiei de Sud-Est. Structura este înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind caracterizată de arhitectura înaltă şi ascuţită, tipic hindusă. Un complex de temple individuale se înalţă mândre spre cer, ajungând până la impresionanta înălţime de 47 de metri.

Înălţimea templelor ajunge până la 47 de metri
Înălţimea templelor ajunge până la 47 de metri / Foto: explorer.kbatur.com

Primul templu cu numele de Prambanan a fost finalizat la mijlocul secolului al XX-lea, dar de atunci şi până astăzi complexul s-a dezvoltat foarte mult, fiind adăugate de la an la an numeroase temple individuale. Turişti din întreaga lume vizitează an de an Templul Prambanan, tocmai pentru a cunoaşte mai multe aspecte legate de fascinanta cultură hindusă. Este impresionant cum credinţa omului este infinită, iar acest lucru reiese şi din modul în care hinduşii se roagă în Templul Prambanan.

Templul Prambanan, un ansamblu impresionant de edificii
Templul Prambanan, un ansamblu impresionant de edificii / Foto: loopele.com

Se pare că numele templului provine de la denumirea localităţii vecine, Templul Prambanan se află chiar în Java Centrală, în frumoasa Indonezie. Templul Prambanan este deschis vizitelor în orice perioadă din an, dar există anumite momente-cheie, când au loc diverse evimente care fac ca întregul complex să strălucească. Ceremoniile sacre sunt perioadele din an când Templul Prambanan devine neîncăpător, sute de credincioşi vin la templu pentru a se ruga şi pentru a fi mai aproape de divinitate. Galungan, Tawur Kesanga, și Nyepi sunt doar câteva dintre cele mai importante sărbători reglioase hinduse, momente în care au loc tot felul de procesiuni menite să aducă sănătate şi să apere întreaga zonă de pericole.

Aleile întortocheate şerpuiesc printre temple
Aleile întortocheate şerpuiesc printre temple / Foto: rasyidtriatmaja.blogspot.com

În trecut, în apropierea templului existau mici sate şi plantaţii de orez, dar începând cu anul 1990 acestea au fost eliminate, iar zona transformată într-un deosebit parc arheologic, de o importanţă majoră. Parcul se întinde pe o arie largă şi include întregul complex Prambanan, ruinele Lumbung şi o serie de alte temple specific indoneziene. Complexul Prambanan include pe lângă multitudinea de temple, o sumedenie de alei şi spaţii verzi care şerpuiesc printre edificiile înalte. Merită să le străbaţi pe toate, pentru că doar aşa vei putea admira cele mai interesante structuri din Prambanan. Templul are o cu totul şi cu totul altă înfăţişare în timpul nopţii, atunci când edificiile sunt intens iluminate.

Numeroase spaţii verzi înconjoară Templul Prambanan
Numeroase spaţii verzi înconjoară Templul Prambanan / Foto: www.indonesia.travel

Templul Prambanan este cu siguranţă una dintre cele mai frumoase construcţii din lume, un ansamblu de edificii hinduse- exemplul perfect al acestei arhitecturi minunate. Câteva sute de mii de turişti străini vizitează anual templul din mijlocul Indoneziei, rămânând surprinşi de farmecul acestuia.