Ţara noastră este alcătuită dintr-o mulţime de structuri unice, elemente care transformă România într-un teritoriu complex, de o diversitate mai rar întâlnită. Lacul Bucura este cel mai mare lac glaciar din România, situat în Munţii Retezat, chiar în Parcul Naţional Retezat. Lacul Bucura completează perfect acest cadru natural de poveste, aflându-se la altitudinea de 2040 de metri. Suprafaţa totală a lacului este de 8,9 hectare, iar adâncimea maximă nu depăşeşte 15,5 metri.
Lacul Bucura şi împrejurimile alcătuiesc destinaţia perfectă pentru un weekend liniştit şi relaxant. Turiştii ajung în zonă pentru a se bucura de frumuseţea lacului, de peisajele specific montane şi de aerul curat de munte. Regiunea este uşor de accesat în orice perioadă a anului, cu mijloace de transport aflate la îndemâna oricui.
După multe ore de mers şi urcat pe munte ajungem în sfârşit spre Lacul Bucura, acolo unde se dezvăluie o privelişte de vis. Mulţi vizitatori aleg să doarmă în corturi, tocmai pentru a simţi cât mai mult farmecul muntelui. Nopţile sunt foarte friguroase, în lunile de vară temperaturile nu depăşesc 5-7 grade Celsius, de aceea ar fi bine să pui în bagaj şi un sac de dormit cât mai călduros. Dacă ideea de a sta la cort nu îşi surâde, trebuie să ştii că poţi alege oricând cazarea într-una dintre cabanele din Munţii Retezat.
Lacul Bucura îşi schimbă înfăţişarea în funcţie de momentul zilei şi trebuie să te trezeşti măcar o dată dis de dimineaţă pentru a-l admira în toată splendoarea sa. Norişorii care se oglindesc în apele lacului se pot observa doar la primele ore ale dimineţii, în zilele senine, aşa că nu trebuie să pierzi spectacolul naturii. Pentru a proteja frumuseţea naturală a locurilor nu au fost construite linii de telecabine sau teleferice, dar reliful înalt din jur cu stâncile sale abrupte sunt locuri care oferă privelişti grandioase.
Drumeţiile spre Bucura şi în înprejurimi sunt la fel de spectaculoase ca şi destinaţia. Efortul îşi va fi răsplătit înzecit, asta pentru că în Munţii Retezat se regăseşte cea mai frumoasă rezervaţie naturală din ţara noastră. Parcul Naţional Retezat ocupă o suprafaţă totală 54c400 de hectare, o zonă cu 20 de vârfuri care depăşesc 2000 de metri şi peste 80 de lacuri glaciare, dintre care Bucura cel mai mare dintre toate. Rezervaţia nu ar mai fi aceeaşi dacă munţii nu ar fi înfrumuseţaţi de peste 1200 de specii de plante, dintre care floarea de colţ, genţiana şi o mulţime de specii de animale protejate aşa cum este marmota, capra neagră, mistreţii, jderul, cocoşul de munte şi altele.
Aşadar, Lacul Bucura este o altă structură impresionantă din ţara noastră, elementul care trasformă regiunea într-o poveste pe care vor să o asculte sute de mii de turişti.