Dubrovnik, Perla Mării Adriatice

Dubrovnik, Perla Mării Adriatice

Dubrovnik, Croaţia
Dubrovnik, Croaţia / Foto: ovationdmc.com

Oraşele-staţiune sunt destinaţii turistice complexe, locuri unde turiştii au parte atât de diversitatea metropolei cât şi de plaje întinse pline de farmec. Oraşul Dubrovnik întruneşte perfect aceste calităţi, fiind una dintre cele mai proeminente staţiuni de la Marea Adriatică. Mai exact, acestă minunată destinaţie turistică este localizată în cantonul Dubrovnik-Neretva, în sudul extrem al Croaţiei.

Străzile oraşului într-o seară ploioasă
Străzile oraşului într-o seară ploioasă / Foto: www.panoramio.com

În vremurile străvechi, Dubrovnik era o mică insulă pustie, aproape imposibil accesat, fiind un bun adăpost pentru  refugiaţii italieni. Astăzi, oraşul este mai înfloritor ca nicioadată, o frumosă staţiune renumită în întreaga lume pentru pentru edificiile cu acoperiş cărămiziu, pentru liniştea şi pacea din zonă, pentru multitudinea de activităţi care se pot desfăşura. Anul 1979 este un moment important în istoria metropolei, fiind momentul în care UNESCO recunoaşte oficial unicitatea zonei, incluzând Dubrovnik pe Listele Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural.

Dubrovnik, un oraş superb, indiferent de unghiul din care este privit
Dubrovnik, un oraş superb, indiferent de unghiul din care este privit / Foto: www.supertours.eu

Peisajele desprinse parcă de pe cărţile poştale sunt primele care crează uimire în rândul vizitatorilor. Dubrovnik este localizat într-un cadru natural de vis, chiar la poalele muntelui de calcar Srd, pe malul Mării Adriatice într-o vale protejată parcă de Platoul Lapad şi un mic recif. Imaginile pe care le oferă natura sunt o splendoare, Dubrovnik fiind una dintre cele mai interesante destinaţii turistice de pe Pământ.

Turnul cu Ceas
Turnul cu Ceas / Foto: www.panoramio.com

Dacă ajungi în Dubrovnik nu trebuie să ratezi Vechiul Oraş, un anasamblu impresionant de străduţe înguste şi edificii vechi care în ciuda trecerii timpului şi-au păstrat foarte bine formele iniţiale. Giganticul Turn cu Ceas are rolul său bine stabilit, acela de-aţi arăta în permanenţă că s-a mai scurs încă o oră. Palatul Sponza este una dintre cele mai bine conservate clădiri din Dubrovnik, o construcţie fabuloasă ridicată după liniile stilului gotic şi renascentist. Fel de fel de fântâni arteziene şi statui din bronz înfrumuseţează Vechiul Oraş, zona este plină de cafenele şi terase, tocmai pentru ca tu să poposeşti cât mai mult în această zonă de basm.

Plimbările pe apele mării, o activitate apreciată de către vizitatori
Plimbările pe apele mării, o activitate apreciată de către vizitatori / Foto: www.justdubrovnik.com

Partea de est a Dubrovnikului este constituită din Vechiul Port, locul unde se odihnesc nave din întreaga lume. Dubrovnik este unul dintre cele mai importante porturi de la Marea Adriatică, fiind şi locul de unde poţi admira oraşul dintr-un alt unghi. Şi în port există restaurante şi terase, locuri de unde poţi degusta câte ceva din gastronomia bogată a Croaţiei.

Minunatele plaje sunt motivul pentru care unii turişti se află în Dubrovnik
Minunatele plaje sunt motivul pentru care unii turişti se află în Dubrovnik / Foto: www.worldalldetails.com

Plajele şi apele mării sunt motivul pentru care o bună parte dintre turişti vizitează Dubrovnik, asta şi pentru că staţiunea este modernizată după ultimele standarde în domeniu. Valurile mării sunt propice şi pentru desfăşurarea sporturilor pe apă, aventurierii se bucură de sesiuni îndelungate de înot, snorkeling sau scubadiving.

Dubrovnik, panorama oraşului
Dubrovnik, panorama oraşului / Foto: www.luxuo.com

În concluzie, Dubrovnik este unul dintre cele mai frumoase oraşe ale Croaţiei, o destinaţie turistică complexă pe care trebuie să o bifezi în propriul tău itinerariu.