Akshardham este un templu hindus din New Delhi, India, un complex arhitectural de mare valoare pentru credincioși și nu numai. Templul Akshardham este locul care înglobează spiritualitatea, tradițiile și cultura hindusă, un loc cu o energie aparte, fapt datorat și celor 3000 de voluntari și 7000 de meșteri care au participat la ridicarea impunătoarei construcții. Templul Akshardham este locul care atrage în New Delhi peste 70% dintre turiștii care vizitează capitala indiană.

Noaptea, clădirile sunt frumos iluminate
Noaptea, clădirile sunt frumos iluminate / Foto: http://www.skyscrapercity.com

Data de 6 noiembrie 2005 este marcată de un eveniment important, și anume este deschis oficial Templul Akshardham. Mii de credincioși și-au arătat încântarea și au participat la festivitățile de deschidere. Monumentul principal se află în centrul complexului, fiind o construcție impunătoare de 43 de metri înălțime, acoperită de sus până jos cu sculpturi interesante. Detalii de floră, faună, dansatori, muzicieni și zeități acoperă suprafața monumentului principal și îl transformă într-o structură unică. Monumentul este construit în totalitate dintr-o gresie roz și marmură italiană prin tehnici speciale, el neavând susținere din fier sau beton. Interiorul este la fel de impresionant ca și exteriorul, acesta fiind decorat cu fel de fel de statui și elefanți, animal care are o mare importanță în cultura hindusă și în istoria Indiei.

Fântâna muzicală de la templu
Fântâna muzicală de la templu / Foto: http://www.mountainsoftravelphotos.com

Din anexele Templului Akshardham mai face parte și o frumoasă fântână muzicală, locul unde locuitorii și vizitatorii deopotrivă adoră se se relaxeze. În centrul său se află o floare de lotus cu opt petale, plantă care are mare importanță în cultura Indiei. Lângă fântână se regăsește și Grădina Indiei, un loc spectaculos alcătuit din peluze luxuriante, arbori și arbuști. Grădina este împodobită cu o sumedenie de sculpturi din bronz, femei, copii, lutători, războinici, dar și figuri cunoscute cum ar fi Mahatma Ghandi.

Numeroși elefanți împodobesc Templul Akshardham
Numeroși elefanți împodobesc Templul Akshardham / Foto: http://www.fullstopindia.com

Construirea Templului Akshardham a fost planificată încă din anul 1968, dar abia după 18 ani de la acest moment începe cu adevărat procesul de construcție. Ridicarea monumentului care avea să schimbe total aspectul Indiei durează 5 ani, on perioadă lungă de așteptare pentru cei nerebdători să vadă rezultatul final. La început Templul Akshardham a fost un simplu edificiu de rugăciune, dar treptat zona se transformă într-un complex de structuri interesante.

În timpul ceremoniilor zona devine neîncăpătoare
În timpul ceremoniilor zona devine neîncăpătoare / Foto: http://www.skyscrapercity.com

De-a lungul anilor, complexul indian a primit numeroase premii și aprecieri din parte turiștilor din întreaga lume. Poate cea mai importantă recunoaștere este cea care provine din partea Guinness World Records care atestă că Templul Akshardham este cel mai mare templu hindus. Desigur, popularitatea templului a atras și numeroase dispute, critici și conflicte. În ciuda acestora, Templul Akshardham rămâne o construcție uimitoare.

Edificiul schimbă complet orizontul capitalei indiene
Edificiul schimbă complet orizontul capitalei indiene / Foto: http://hqwide.com

Dacă ajungi în New Delhi, este neaparat să treci pragul Templului Akshardham. Cu siguranță experiența va fi de neuitat.