Se spune adesea că dacă paradisul ar fi pe pământ, el s-ar afla în Valea Jiuzhaigou, unul dintre cele mai frumoase locuri din lume. Aici natura a fost lăsată în voia ei să construiască una dintre cele mai frumoase capodopere vizuale cu lacuri de un albastru ireal, peisaje de vis, păduri verzi și munți apăsați doar de greutatea zăpezii. Iar pentru a completa acest minunat peisaj, oamenii din Valea Jiuzhaigou, majoritatea cu origini tibetane, sunt primitori și generoși cu vizitatorii, așa cum rar mai apuci să vezi în ziua de azi.

Pleiada de culori oferită de Valea Jiuzhaigou este uneori incredibilă
Pleiada de culori oferită de Valea Jiuzhaigou este uneori incredibilă

Valea Jiuzhaigou se găsește în Nanping, la circa 450 de km de orașul Chengdu (distanțele atât de mari nu sunt de mirare într-o țară de dimensiunile Chinei). Totuși, poate că exact această izolare de urbanism a protejat Valea Jiuzhaigou și i-a permis să prospere…cine știe. Impotant este că acest loc, ce își trage numele greu de pronunțat de la satele tibetane din zonă, este un spațiu sacru pentru locuitorii săi. Iar legenda spune că aici, cu multe milenii în urmă trăia o zeitate a muntelului numită Dago. Ei și acest zeu, s-a îndrăgostit de Semo o frumoasă zeiță, iar pentru a o impresiona i-a oferit acesteia o oglindă formată din vânt și nori. Doar că Diavolul a început să îi facă probleme lui Semo și din greșeală, aceasta a scăpat oglinda, care s-a spart în 108 lacuri colorate ce se mai pot vedea și azi.

Valea Jiuzhaigou este plină de lacuri cu o apă perfect transparentă
Valea Jiuzhaigou este plină de lacuri cu o apă perfect transparentă

Valea Jiuzhaigou, în inima naturii

Întreaga regiune este raiul iubitorilor de natură căci pe lângă peisajele extraordinare Valea Jiuzhaigou are o bogată floră și faună ce contribuie la rându-i la frumusețea zonei. Conform statisticilor oficiale, există 30.000 de hectare de pădure în care își au casa peste 2.500 de specii diferite de plante (dintre care 24 aflate pe lista celor protejate), circa 170 de tipuri de vertebrate, cam 140 de tipuri de păsări și 17 specii de animale rare protejate. Aici este locul perfect pentru a observa în sălbăticiune panda gigantici, maimuțe aurii, marmote sau…oi albastre, care de fapt arată mai mult ca niște capre de munte.

Întreaga zonă este amenajată pentru circuitul turistic fără însă a interveni prea mult în peisaj
Întreaga zonă este amenajată pentru circuitul turistic fără însă a interveni prea mult în peisaj

Climatul din Valea Jiuzhaigou este unul subtropical spre temperat cu o temperatură anuală medie de circa 8 grade Celsius și o maximă în iulie de 16,8 grade Celsius, excelentă pentru o explorare relaxată a regiunii. Iar cea mai cunoscută caracteristică a văii sunt neobișnuit de multele sale lacurile sale albastre, verzi și turcoaz. Ele s-au format în urma căderilor de pietre ce au blocat părți ale unui lac mai mare, construind baraje naturale ce s-au solidificat apoi datorită depozitelor de carbonat. Și tot din cauza diverselor minerale de aici apar și aceste superbe culori, accentuate și mai mult de apa absolut limpede ce oferă vizibilitate până la fundul fiecărui lac.

Fiecare lac este separat de celelalte prin intermediul unor diguri formate din sedimente calcificate
Fiecare lac este separat de celelalte prin intermediul unor diguri formate din sedimente calcificate

Valea Jiuzhaigou este unul dintre cele mai frumoase locuri pe care le-ați putea vizita. Și chiar dacă drumul până acolo nu este tocmai scurt, timpul petrecut aici va fi o experiență extraordinară.

Surse: Wikipediatravelchinaguide.com