Urbino este un oraș splendid localizat la sud-vest de Pesaro, în Italia. Urbino este de fapt o moștenire istorică remarcabilă, un veritabil simbol al culturii renascentiste independente. Orașul este amplasat pe un deal înalt și, în mare parte își păstrează aspectul medieval, foarte puțin afectat de marile parcuri auto aflate în partea de jos a regiunii. Urbino este alcătuit în totalitate din clădiri pitorești, embleme ale trecutului istoric.

În zilele însorite, oamenii obișnuiesc să se recreeze pe spațiile verzi din oraș
În zilele însorite, oamenii obișnuiesc să se recreeze pe spațiile verzi din oraș / Foto: http://architecture.utsa.edu

La început, Urbino a fost un oraș modest, devenind în secolul al VI-lea o fortăreață strategică de apărare în timpul războaielor gotice. Zona devenise deja un loc periculos, recunoscut de către dușmani, mai ales din momentul în care în regiune fuseseră capturați peste 538 de ostrogoți. Ușor, ușor renumele zonei crește simțitor, se construiește mult, iar zona devine apreciată de către marile personalități ale Italiei.  Universitatea din oraș sau Palzzo Ducale sunt poate cele mai interesante și mai renumite zone din Urbino.

Palatul Ducal, Urbino
Palatul Ducal, Urbino / Foto: http://salo-forum.com

Plazzo Ducale este cel mai important punct de atracție din oraș, fiind locul care adăpostește Nazionale delle Marche, una dintre cele mai importante colecții de picturi renascentiste din întreaga lume. Construcția zonei începe în a doua jumătate a secolului al XV-lea și include un palat impunător cu o curte interioară spațioasă. Palatul a fost utilizat ca și clădire guvernamentală și este locul care astăzi găzduiește arhivele municipale și colecții publice de inscripții antice și sculptură.

Catedrala din Urbino
Catedrala din Urbino / Foto: http://turistipercaso.it

În Urbino se regăsesc numeroase lăcașe de cult, zone care arată faptul că încă din cele mai vechi timpuri omul a avut o strânsă legătură cu divinatatea. Cel mai impunător rămâne Domul din Urbino, o biserică fondată în 1021, construită pe terenul unde până atunci a existat o micuță biserică ridicată în secolul a VI-lea. Catedrala inițială a fost total distrusă de un cutremur puternic și noua construcție nu a mai păstrat prea multe caracteristici ale primului edificiu. Noua biserică are un aspect neo-clasic, cu o cupolă impunătoare, devenită deja un punct de reper în cadrul orașului.

Străduțele înguste din oraș îmbie la plimbări nesfârșite
Străduțele înguste din oraș îmbie la plimbări nesfârșite / Foto: http://en.wikipedia.org

În oraș există mult mai multe lăcașe de cult, unele mai mici, dar la fel de interesante. Biserica San Bernardino este un loc apreciat de către turiști, fiind spațiul unde au fost înmormântați toți ducii din Urbino. Oamenii par că păstrează încă respectul pentru aceste persoane și deseori mormintele lor sunt împodobite cu flori și alte obiecte decorative.

Contrucțiile din piatră crează o atmosferă specială
Contrucțiile din piatră crează o atmosferă specială / Foto: http://indianajo.com

Cea mai bună manieră de a cunoaște orașul și de a simți farmecul său special este aceea de a te plimba pur și simplu pe străduțele înguste. Urbino are acel aer medieval, acel spirit încântător al vremurilor de demult. Construcțiile din piatră crează un cadru special care te introduce în lumea ducilor și duceselor ce au trăit în Urbino cu sute de ani în urmă.