Novi Sad este un oraș universitar deosebit de frumos în care poți evada într-un weekend, indiferent de perioada anului. Liniștea emanată, cultura și centrele comerciale sunt doar trei aspecte care îți garantează un city break relaxant.

Ce știm despe Novi Sad

Novi Sad este capitala provinciei Voivodina din Serbia, și totodată al doilea cel mai mare oraș al acestei țări. Novi Sad este un important centru cultural și industrial și adesea este numit Atena Sârbească fiind asociat cu capitala Greciei. Moneda locală este dinarul (1Euro=100 dinari).

Novi Sad - capitala provinciei Voivodina, Serbia
Novi Sad – capitala provinciei Voivodina, Serbia

Cum ajungem în Novi Sad

Cea mai rapidă și accesibilă cale de a ajunge la vecina noastră Novi Sad este prin vama Moravița sau prin vama Jimbolia. Așadar, dacă alegeți varianta Jimbolia, odată ajunși în Timișoara, trebuie să urmați un  traseu de 150 de kilometri după cum urmează: Timișoara – Jimbolia – Zdrenjanin – Novi Sad.

Străzile din Novi Sad surprinse noaptea
Străzile din Novi Sad surprinse noaptea

Ce facem în Novi Sad

Întrucât scopul City Break – ului este de a vă relaxa și de a uita de agitația traficului și a problemelor cotidiene, cel mai bun mod de a vă începe weekend-ul este să lăsați mașina într-o parcare (sâmbăta și duminica parcarea este gratuită) și să porniți la plimbare prin Centrul Vechi al orașului Novi Sad.

La plimbare prin centrul orașului Novi Sad din Serbia
La plimbare prin centrul orașului Novi Sad din Serbia

În Centrul Vechi veți descoperi cu plăcere o mare zonă pietonală formată din piețe mari cu străduțe înguste înțesate cu mici restaurante, terase, fast-food-uri și tot felul de magazine, de la Outlet-uri până la magazine de mărci renumite.

Terase și străduțe pietonale din centrul orașului Novi Sad
Terase și străduțe pietonale din centrul orașului Novi Sad

Veți petrece o zi cu adevărat relaxantă în Centrul Vechi, colindând străduțele pavate unde puteți savura ici colo diverse delicii tradiționale, admirând Primăria sau Catedrala Romano – Catolică Crkva imena Marijinog. Bineînțeles nu poate lipsi sesiunea de shopping în mall-ul Bazar obligatorie în oricare City Break menit relaxării!

Catedrala Romano – Catolică Crkva imena Marijinog din Novi Sad, Serbia
Catedrala Romano – Catolică Crkva imena Marijinog din Novi Sad, Serbia

În drum spre Cetatea Petrovaradin

Plimbându-vă, veți descoperi un parc frumos din apropierea Centrului Vechi în care vă puteți odihni pe o bancă  privind lebede și rațe plutind agale pe lac. Apoi, traversând parcul veți ajunge la podul de peste Dunăre care duce la cetatea orașului, Cetatea Petrovaradin.

Impresionanta Cetatate Petrovaradin - Cetatea orașului Novi Sad
Impresionanta Cetatate Petrovaradin – Cetatea orașului Novi Sad

Cetatea Petrovaradin este impresionantă, atât prin întinderea sa foarte mare cât și prin aspectul său unic și intrigant. Cetatea uimește în primul rând prin faptul că este formată din multe tuneluri subterane sinuoase. Din acest motiv vizitarea se face doar în acompanierea unui ghid bine instruit.

Cetatea Petrovaradin este plină de tuneluri subterane misterioase și captivante
Cetatea Petrovaradin este plină de tuneluri subterane misterioase și captivante

Un alt element cu care Cetatea Petrovaradin vă va surprinde este ceasul invers din incinta sa. Spunem ceas invers deoarece limba mare indică ora, iar limba mică indică minutele. Explicația este următoarea: în vremuri de demult, pescarii puteau observa din depărtare mai ușor limba mare decât cea mică.

Ceasul invers - un simbol al orașului Novi Sad
Ceasul invers – un simbol al orașului Novi Sad

La plimbare prin Novi Sad

Se mai poate vizita și Muzeul Voivodinei unde puteți afla mai multe informații cu privire la istoria Serbiei și Ștrandul unde se ascunde una dintre cele mai bune plaje ale Dunării din Europa.

Muzeul Voivodinei situat în orașul Novi Sad
Muzeul Voivodinei situat în orașul Novi Sad

Noaptea, pub-urile și străduțele devin neîncăpătoare, studenții fiind cei mai înrăiți fani ai cluburilor de noapte. Dacă doriți mai puțină agitație, puteți petrece seara într-un local liniștit unde se servește bere locală.

Viața de noapte în Novi Sad, Serbia
Viața de noapte în Novi Sad, Serbia

În final, mai adaug că prețurile sunt accesibile, comparabile cu cele din România (inclusiv la carburant) și că puteți călători doar cu buletinul. Drum bun!