Valurile din Arizona

Valurile din Arizona

Valurile din Arizona
Valurile din Arizona

Sunt o formaţiune stâncoasă dezvoltată în Statele Unite ale Americii, în apropiere de graniţa cu Arizona, pe platoul Colorado. Formele ondulate, colorate şi robuste au atras mii de fotografi de la mii de kilometri distanţă vrăjiţi de frumuseţile sale. Peisajul este unul dintre cele mai fotografiate de pe teritoriul Americii de Nord.

Valurile din Arizona
Valurile din Arizona

Valurile din Arizona au un aspect ondulat bine conturat şi sunt colorate în portocaliu aprins, roşu, roz şi galben. Geologii spun că formaţiunea este rezultatul nisipului şi a  depozitelor de cenuşă vulcanică ce s-au amestecat şi au format în decursul a 190 de milioane de ani fenomenul de astăzi. Materialul rezultat este un fel de gresie pictată şi sculptată de forţa vântului şi apele ploilor. Suprafaţa superioară a valurilor este de fapt o gresie moale, fapt pentru care turiştii sunt rugaţi să se deplaseze cu atenţie pentru a evita accidentele şi deteriorarea zonei.

Pentru spectacolul din faţa lor, fotografii folosesc toată aparatura sofisticată pe care o deţin poate poate vor obţine imaginea perfectă. Un moment ideal pentru a fotografia Valurile din Arizona este perioada prânzului când nu există umbre, deşi dimineaţa devreme sau după-amiaza târziu se pot face fotografii mai dramatice.

Valurile din Arizona
Valurile din Arizona

Mulţi excursionişti descriu experienţa vizitei Valurilor din Arizona ca fiind ciudată. O parte dintre ei afirmă că străbaterea zonei pe jos te face să simţi că te afli într-un vârtej, inducând o oarecare stare halucinantă.

Deşi regiunea este deosebit de frumoasă, de-a lungul timpului, aici au avut loc numeroase incidente neplăcute, soldate cu moartea mai multor persoane. Peisajul confuz, temperaturile ridicate din sezonul de vară, modelul orbitor al gresiei; toate acestea  au condus spre neatenţie. Excursioniştii sunt avertizaţi de pericole, însă mulţi dintre ei se aventurează singuri, fără ghizi turistici, ceea ce îngreunează solicitarea ajutorului medical la timp. Valurile Arizonei nu sunt recomandate persoanelor ce nu suportă temperaturile ridicate sau celor care au stări de ameţeală frecvente.

Valurile din Arizona
Valurile din Arizona

Numeroasele decese, dar şi posibilitatea degradării zonei i-au determinat pe oficiali să reintroducă vizita pe bază de permis. Acestea pot fi emise şi online, cu mai mult timp înainte. Zona permite accesul a 20 de vizitatori pe zi, 10 sunt aleşi din solicitările online, iar ceilalţi sunt aleşi în loteria ce se desfăşoară în fiecare zi.

Valurile din Arizona
Valurile din Arizona

Fenomenul Valurilor din Arizona a fost mult timp necunoscut, până când în anul 1990 sunt publicate imagini în câteva broşuri din Germania. Urmează ca în anul 1996 să fie realizată o prezentare complexă în cadrul unui film fascinant. Grupuri mici de europeni au început să viziteze zona, popularitatea sa creşte ajungându-se astăzi la un număr de cereri de permise uriaş.

Valurile din Arizona
Valurile din Arizona

Aşadar, Valurile din Arizona sunt o donaţie a naturii, o formaţiune neatinsă de mâna omului. Statisticile arată că anual aproximativ 50 000 de oameni aplică online pentru obţinerea permisului de vizitare a regiunii şi doar 7300 reuşesec, prin noroc, să obţină acest lucru. Cea mai mare parte a vizitatorilor provine de pe continentul european, dar şi chinezii, japonezii şi americanii sunt dornici să se aventureze în Valurile Arizonei. Deşi călătoria este scumpă şi riscantă este cu siguranţă unică şi inedită.