Situată în oraşul Canterbury, în comitatul Kent, Catedrala Canterbury este Biserica – mamă a Comuniunii Anglicane mondiale şi reşedinţa Arhiepiscopului de Canterbury, Rowan Williams. Un lucru inedit, este faptul că deşi în timpul celui de-al doilea război mondial, oraşul a fost bombardat, catedrala nu a fost avariată nicicum. Începând cu anul 1988, aceasta face parte din patrimoniul cultural mondial UNESCO.

Catedrala Canterbury, imagine de ansamblu
Catedrala Canterbury, imagine de ansamblu

Catedrala este, pe lângă un loc sfânt, un loc extraordinar, pe care oamenii din comunitate îl transformă într-o casă a frumuseţii fizice şi spiriruale ce se regăseşte în fiecare colţişor al edificiului. Nu e de mirare că acesta este unul dintre cele mai vizitate locuri din Anglia.

Interiorul Catedralei Cantebury
Interiorul Catedralei Cantebury

Ce poţi vizita

Arhiva Catedralei (Archives). Clădirea datează din 1954 şi a fost construită în locul unei biblioteci victoriene care a fost distrusă de o bombă în 1942. Deţine o multitudine de manuscrise, fotografii, hărţi şi alte înregistrări care datează din a doua jumătate a  secolului al VIII lea. Acestea alcătuiesc o resursă extraordinară de bogată. În Arhivă poţi afla mai multe informaţii despre Catedrală, istoria ei, clădirile sale şi comunitate. În plus poţi explora iastoria oraşului Canterbury şi poţi găsi informaţii mai puţin publice despre familia East Kent.

Studioul de vitralii (Stained Glass Studio). Catedrala Canterbury conţine peste 1.200 metri pătraţi de vitralii care prezintă poveşti inspiraţionale ale unor bărbaţi şi femei. Tot aici se găseşte una dintre cele mai mari colecţii de vitralii a Angliei medievale. Costurile de reparaţie estimate sunt în jurul cifrei de 3 milioane de lire sterline, lucrări ce se desfăşoară în propriul studio recunoscut la nivel internaţional pentru excelenţa lucrărilor sale.

Vitraliile Peace Window
Vitraliile Peace Window

Biblioteca Catedralei Canterbury (Library). Bazele bibliotecii au fost puse în timpul Reformei, când oameni importanţi  au donat cărţi deosebit de valoroase  Catedralei. Biblioteca conţine 30.000 de cărţi şi broşuri tipărite înainte de 1900, şi o colecţie în creştere de aproximativ 20.000 de cărţi şi publicaţii apărute în secolele XX – XI.

Librăria Catedralei
Librăria Catedralei

Clopotele (Bells). Catedrala are un total de douăzeci şi unu de clopote împărţite în trei turnuri. Turnul de Sud-Vest (Oxford Tower) este veriga principală de unde se stabileşte ritmul englezesc al sunetului clopotelor. Toate clopotele au fost turnate în 1981 de către Whitechapel Bell. Cel mai greu clopot cântăreşte 1,72 tone. Interesant este că fiecare clopot a primit o denumire precum „Jesus”, „Dunstan”, „Mary”, „Crundale”, „Elphy” sau „Thomas”. Turnul de Nord-Vest (Arundel Tower) conţine ceasul Catedralei, iar cel de-al treilea turn poartă denumirea de Harry Tower. Acesta conţine cel mai vechi clopot din Catedrală, clopotul „Harry”. Acest clopot a fost turnat în 1635 şi este lovit la 8 şi 21 în fiecare zi pentru a anunţa deschiderea şi închiderea Catedralei. Ocazional este folosit şi ca un Clopot Sanctus.

Turnul şi Clopotul Harry
Turnul şi Clopotul Harry

Unde te cazezi

Pentru a întregi experienţa spirituală poţi înnopta chiar în acest cadru bisericesc. Vei găsi un hotel situat chiar în area Catedralei. Canterbury Cathedral Lodge este unul dintre cele mai bune hoteluri din Canterbury, unde vei avea camere cu vedere la peluzele şi frumoasele grădini ale Catedralei. Lodge este proprietatea Catedralei şi este alegerea perfectă pentru oricine viziteaza istoricul Canterbury  ce este interesant la Lodge este faptul că ai o cale de acces directă între hotel şi incinta Catedralei. În plus este foarte aproape şi de celelalte atracţii ale zonei aşa că pare alegerea perfectă.

Cantherbury Cathedral Lodge, hotelul din incinta Catedralei
Cantherbury Cathedral Lodge, hotelul din incinta Catedralei