Muntele Ai-Petri, atunci când curajul întâlneşte provocarea supremă

Muntele Ai-Petri, atunci când curajul întâlneşte provocarea supremă

Muntele Ai-Petri, Ucraina
Muntele Ai-Petri, Ucraina / Foto: fernandosd.wordpress.com

Ucraina este o ţară superbă, un teritoriu care impresionează prin obiectivele sale unice, dar mai ales prin tradiţiile şi obiceiurile păstrate neschimbare de mii de ani. Ucraina este o ţară de top şi în ceea ce priveşte existenţa unor forme de relief impresionante, capodopere ale naturii care sunt astăzi adevărate provocări pentru turiştii dornici de aventură. Muntele Ai-Petri este cel care domină orizontul Peninsulei Crimeea, un masiv legendar care atrage anual turişti din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii.

Muntele Ai-Petri este deosebit în orice anotimp al anului
Muntele Ai-Petri este deosebit în orice anotimp al anului / Foto: www.adventurous-travels.com

Poziţionarea geografică a Muntelui Ai-Petri oferă privelişti uimitoare asupra întregii coaste de sud-est a Peninsulei Crimeea. Pentru a se bucura de minunata panoramă, alpiniştii urcă pe Muntele Ai Petri pe toată perioada anului, însă traseul plin de obstacole este mai aglomerat în timpul sezonului cald. Cea mai uşoară metodă de a ajunge la 1200 de metri este aceea de a urca cu telecabina, o atracţie în sine mai ales pentru turiştii care nu sunt adepţi ai efortului fizic. Dacă optezi pentru această variantă vei ajunge pe un platou din piatră cu numeroase cafenele şi restaurante improvizate de unde poţi încerca câte ceva din bogata bucătărie tătară. Ospăţul nu poate fi încheiat decât cu un pahar de vin delicios, obţinut prin procedee 100% naturale.

Treptele care duc spre vârful muntelui sunt o provocare pentru alpinişti!
Treptele care duc spre vârful muntelui sunt o provocare pentru alpinişti! / Foto: ukrainetrek.com

Iubitorii de aventură şi adrenalină preferă să ajungă la cota 1200 pe o alte cale. Poduri din lemn suspendate facilitează accesul spre vârful muntelui, dar această manieră de a ajunge sus este destinată celor care au o anumită rezistenţă la efort fizic. Traseul este destul de îndelungat şi mai ales dificil din cauza relieful accidentat şi plin de obstacole. Efortul îţi va fi răsplătit de o minunată privelişte şi de mulţumirea personală care nu poate fi înlocuită de nimic altceva.

Crestele abrupte şi pline de obstacole pun la încercare limitele turiştilor
Crestele abrupte şi pline de obstacole pun la încercare limitele turiştilor / Foto: 04varvara.wordpress.com

Muntele Ai-Petri este în sine un masiv spectaculos, unde mai pui că toţi turiştii pot alege dintr-o gamă variată de activităţi interesante. În timpul verii poţi alege între o plimbare pe cal, mountain-bike sau sărituri cu parapanta, în timp ce iarna, crestele înzăpezite atrag iubitorii de ski şi snowmobile. În partea de sus a Muntelui Ai-Petri se află o minunată peşteră, Trehglazka. Câţiva metri de gheaţă acoperă în permanenţă podeaua peşterii şi din acest motiv temperaturile maxime nu depăşesc zero grade Celsius.

Varianta cea mai sigură este aceea de a urca cu telecabina
Varianta cea mai sigură este aceea de a urca cu telecabina / Foto: www.adventurous-travels.com

Muntele Ai-Petri este uimitor în orice anotimp al anului, dar în aproximativ 200 de zile din an este învăluit de o ceaţă densă. Imaginea este fermecătoare, ceaţa densă conferă întregii zone un aer misterios. Muntele Ai-Petri este şi locul unde vântul bate cu putere, specialiştii afirmă că în Ucraina nu mai există nici un loc unde vântul este atât de puternic.

Muntele Ai-Petri oferă privelişti spectaculoase!
Muntele Ai-Petri oferă privelişti spectaculoase! / Foto: www.adventurous-travels.com

Aşadar, Muntele Ai-Petri este o comoară a Ucrainei, o capodoperă care subliniază faptul că forţa naturii este incomensurabilă.