Catedrala Sfântul Vasile este o clădire emblematică în Moscova, capitala rusă, fiind construită între anii 1555-1561 la ordinele lui Ivan cel Groaznic. Catedrala Sfântul Vasile din Piața Roșie a fost asemănată cu o flacără ce se îndreaptă spre cer, un design unic ce nu are analogii în arhitectura rusă.

Catedrala Sfântul Vasile, iarna
Catedrala Sfântul Vasile, iarna / Foto: hdw.eweb4.com

Ivan cel Groaznic a fost cel care și-a dorit ca momentul din 1552 când Kazan a fost recuperat de la forțele mongole să fie marcat pentru totdeauna în istoria lumii. De aici a pornit ideea de a crea un edificiu unic, însă nimeni nu a realizat atunci că frumoasa catedrală va deveni un simbol al întregii Rusii și unul dintre cele mai vizitate puncte turistice din Moscova.

Cupolele Catedralei Sfântului Vasile sunt adeseori asemănate cu forma bulbilor de ceapă
Cupolele Catedralei Sfântului Vasile sunt adeseori asemănate cu forma bulbilor de ceapă / Foto: www.hdwallpapersinn.com

Catedrala Sfântul Vasile este un lăcaș de cult ortodox, edificiul adăpostind și mormântul Fericitului Vasile. Clădirea a devenit demult un punct de reper în Moscova recunoscută fiind pentru cupolele sale specifice, pe care multe persoane le aseamănă cu forma bulbilor de ceapă.

Catedrala Sfântul Vasile, evidențiată și mai mult de artificiile colorate
Catedrala Sfântul Vasile, evidențiată și mai mult de artificiile colorate / Foto: www.fanpop.com

Structura originală a Catedralei Sfântul Vasile trebuia să urmeze forma a șapte biserici organizate în jurul unei bazilici centrale. Designul actual numără opt biserici secundare și una principală, amplasată în mijloc. Bisericile laterale sunt dispuse într-o simetrie perfectă, dar Catedrala Sfântul Vasile, ca și întreg, nu este un edificiu total simetric. Acest fapt contează mai puțin, oricum Catedrala Sfântul Vasile este o minune arhitecturală și o emblemă a Moscovei.

Catedrala Sfântul Vasile, un spectacol al culorii în Moscova
Catedrala Sfântul Vasile, un spectacol al culorii în Moscova / Foto: best-wallpaper.net

În Moscova Medievală, etapele de construire erau bine stabilite și o parte dintre acestea au fost adoptate și în momentul în care a fost ridicată Catedrala Sfântul Vasile. Fundația a fost construită din piatră albă, în timp ce bisericile în sine au fost ridicate din cărămidă roșie. Culorile vii care îmbracă exteriorul Catedralei Sfântul Vasile au fost dobândite în mai multe etape, în perioada 1680-1848. În această perioadă, atitudinea rușilor față de culoare s-a schimbat radical, nuanțele luminoase câștigând teren în fața celor mohorâte. Pictogramele și arta murală au cunoscut o dezvoltare explozivă datorată expansiunii construcțiilor. Numărul vopselelor a crescut considerabil, de asemeni coloranții și posibilitatea îmbinării acestora.

Catedrala Sfântul Vasile, seara
Catedrala Sfântul Vasile, seara / Foto: www.entas.com.tr

Pereții exteriori ai Catedralei Sfântul Vasile sunt un mix încântător de zidărie roșie pictată cu măiestrie în forme interesante. Ornamentele albe și forma cărămizilor pictate sunt în proporții aproximativ egale. Domurile acoperite cu tablă au fost pictate cu auriu, fapt ce conferă luminozitate clădirii. Utilizarea moderată a inserțiilor ceramice verzi și albastre crează un plăcut efect de curcubeu.

Catedrala Sfântul Vasile, interior
Catedrala Sfântul Vasile, interior / Foto: www.worldisround.com

De-a lungul timpului au existat numeroase speculații și controverse legate de Catedrala Sfântul Vasile. O parte dintre arhitecții lumii au încercat din răsputeri să găsească asemenări între contrucția din Moscova și alte edificii din întreaga lume. Oricum ar fi, Catedrala Sfântul Vasile rămâne o construcție unică, iar farmecul acesteia a dus la introducerea clădirii în Patrimoniul Mondial UNESCO, încă din anul 1990.