Verona este una dintre cele mai vizitate localități din italia, un izvor de cultură și artă pe unde trec anual sute de mii de turiști veniți în dorința de a se relaxa și a descoperi frumusețile acestui oraș italian.

Dar dincolo de cele mai vizibile atracții turistice, Verona oferă o experiență completă plină de distracție, carnavaluri, spectacole și concerte de operă totul în atmosfera clasică a clădirilor romane ce s-au păstrat până în ziua de azi.

Presupusa casă a Julietei
Presupusa casă a Juliettei

Istoria orașului Verona este una tulbure și nu de puține ori de-a lungul timpului această localitate și-a schimbat stăpânirea trecând din mâinile romanilor în cele ale goților, ale imperiului Bizantin sau ale Regelui Lombardiei. Iar în a doua jumătate a secolul XVIII, însuși Napoleon Bonaparte pășea victorios pe porțile Veronei doar pentru ca la puțin timp după aceea populația să se revolte și să îl alunge atât pe el cât și pe armata lui. Abia în 1866, după Războiul de Șase Săptămâni și după mai multe treceri succesive din stăpânirea franceză în cea austriacă și invers, Verona intră în componența Italiei alături de restul statului venețian.

Verona, vedere din vârful arenei romane
Verona, vedere din vârful arenei romane

Clima din Verona este una subtropicală, specifică de altfel întregii părți de Nord a Italiei. Astfel, verile sunt fierbinți iar iernile destul de reci, umiditatea manifestându-se pronunțat în ambele anotimpuri. De altfel, tot datorită umidității, ceața este destul de întâlnită iarna, mai ales de dimineață de la primele ore, lucru ce ar putea crea neplăceri persoanelor suferind de afecțiuni articulare.

Atracții turistice în Verona

Verona este un oraș bogat în atracții turistice, majoritatea acestora fiind vechile clădiri din perioada romană dar și de mai târziu. Acestea s-au păstrat atât de bine încât orașul a fost inclus cu totul pe lista UNESCO World Heritage, demonstrând astfel importanța Veronei ca sit istoric.

Ponte Pietra
Ponte Pietra, sau Podul de Piatră (nici o legătură cu cântecul)

Este foarte interesant de remarcat faptul că, vechiul oraș roman, deși nu este vizibil cu ochiul liber, există încă aproape intact la circa șase metri sub pământ. Vorbim aici atât de drumurile pavate cu bazalt cât și de pivnițele caselor romane, ce au fost folosite în multe cazuri pentru ridicarea altor construcții în Evul Mediu. Și cum orașul se afla încă din acea perioadă la intersecția a șapte drumuri principale ale imperiului, este evident că Verona s-a dezvoltat foarte mult iar așezarea era una înfloritoare.

Verona este faimoasă mai ales datorită marelui amfiteatru roman din oraș, arena aflându-se în cea mai mare piață din oraș, Piazza Bra. Realizat în jurul anului 30 d. Hr., el este cel de-al treilea ca mărime după celebrul Colosseum și arena din Capua. Dar dacă în acele vremuri acolo aveau loc lupte de gladiatori și animale sălbatice, azi aici se desfășoară târguri, evenimente festive și concerte de operă în aer liber.

Amfiteatrul Roman din Verona
Amfiteatrul Roman din Verona la interior

Dar desigur, Verona mai are multe alte monumente romane demne de menționat. Un astfel de exemplu este teatrul roman. Acesta a fost construit în primul secol d.Hr. dar de-a lungul timpului și-a pierdut strălucirea ajungând în ruină și fiind transformat în zonă de locuit. Însă în secolul XVIII, un veronez bogat, Andrea Monga, a decis să facă ceva, așa că a cumpărat toate locuințele din perimetrul teatrului și l-a restaurat, lăsând pentru posteritate această mostră de arhitectură romană.

Arco dei Gavi
Arco dei Gavi

La fel de interesante sunt Ponte di Pietra sau Podul de Piatră și Arco dei Gavi (Arcul lui Gavi/Arcul Gavi), acesta din urmă fiind cam de vârstă cu Teatrul Roman. Totuși, Arco dei Gavi este remarcabil din alte puncte de vedere decât teatrul orașului. Aici, constructorul Lucius Vitruvius Cordone și-a semnat opera, un lucru rar întâlnit în acele vremuri iar mai târziu, deși a fost demolat de trupele franceze în 1805, el a fost reconstruit la mai bine de un secol distanță în 1932, folosind în bună măsură materialele originale.

Piazza de la Erbe - Verona
Piazza de la Erbe – Verona

Desigur, ce ar fi un drum la Verona fără a putea admira vechile porți ale orașului. Porta Borsari este de fapt fațada uneia dintre porțile de acces în oraș din secolul III. Iar pe ea este inscripționată data 245 AD cu numele Colonia Verona Augusta, trădând faptul că încă de atunci orașul avea numele din prezent. De asemenea, Porta Leoni, ceva mai veche, din secolul I, a făcut parte odinioară din sistemul de porți romane iar întreaga stradă pe care aceasta se află este de fapt un mare sit arheologic încă deschis.

Evul Mediu în Verona

Evul Mediu a oferit orașului alte multe opere de arhitectură deosebite. Astfel, trebuie neapărat să vedeți în Verona Basilica San Zeno Maggiore, un exemplu perfect de construcție medievală de inspirație romanică. Pe fațada ei veți putea admira Ruoa della Fortuna, o imensă fereastră cu vitralii, una dintre cele mai vechi din Europa iar la interior ochiul va cuprinde numeroase fresce datând din secolele XII-XIV, încununate de opera lui Andrea Mantegna: Bambino e santi (Copilul și Sfinții).

Domul din Verona
Domul din Verona

Iar dacă Dante menționează Biserica San Zeno Maggiore în opera sa Divina Comedie, Casa di Giulietta de pe Via Capello este un adevărat loc de pelerinaj pentru îndrăgostiți. Din păcate, povestea casei este departe de trista romanță a celor doi îndrăgostiți. În 1905, orașul a cumpărat această proprietate și fără prea multe negocieri a instituit-o ca și casa Giuliettei.

Alte obiective turistice demne de vizitat în Verona sunt piețele istorice: Piazza delle Erbe, Piazza dei Signorisau Piazza Bra, ultima fiind locul unde se află și Amfiteatrul Roman. De asemenea, nu ar trebui să ratați Giardino Giusti, probabil cea mai importantă grădină de factură renascentistă din Italia. Și dacă tot sunteți aici ar trebui să vă opriți în Piazza Duomo pentru a vedea Domul din Verona, construcție ce este considerată a fi principala biserică a orașului.

Castelvecchio
Castelvecchio

Și desigur, după atâta umblat, n-ar strica să vă potoliți foamea și setea într-unul din multele restaurante cu profil local. Prețurile pot fi foarte accesibile iar preparatele sunt extraordinare. Iar cât despre Vinuri, aria din jurul orașului Verona este printre cele mai apreciate și mai mari producătoare de vinuri italienești. Chiar și la mai puțin de un sfert de oră după ce veți părăsi Verona, puteți descoperi un superb peisaj de țară, cu dealuri încărcate de vii.

Statuia Julietei de la casa cu același nume - turiștii au ciudatul obicei de a-i freca sânul stâng
Statuia Juliettei de la casa cu același nume – turiștii au ciudatul obicei de a-i freca sânul stâng

Iar iarna, de pe la finele lui noiembrie, în Verona se deschid superbele târguri de Crăciun unde – mai ales copii – se vor bucura să meargă de fiecare dată.

Basilica San Zeno Maggiore
Basilica San Zeno Maggiore