Pe malul răului Ozana, în vârful culmii Plăieșului se află Cetatea Neamțului, o fortăreață ce a rezistat  și încă rezistă trecerii timpului, trecând aproape neclintită prin numeroase asedii, ținând piept cu dârzenie chiar și temutului Mohamed al II-lea, cel care a cucerit Constantinopolele.

Cum a fost acest lucru posibil și care este povestea acestui castel legendar veți putea afla în continuare căci povestea pe care Cetatea Neamțului a scris-o în istorie este povestea Moldovei cea grea încercată în lupta pentru apărarea propriilor hotare.

Cetatea Neamțului spre Apus
Cetatea Neamțului spre Apus | Foto: roadrian1981.picof.net

Cu o arhitectură demnă de cei mai buni ingineri ai secolului ei, Cetatea Neamțului s-a dovedit o fortificație redutabilă. Însă începuturile ei au fost ceva mai modeste, în timpul domnitorului Petru I al Moldovei. La acea vreme s-ar fi ridicat doar un fort de formă aproape pătrată a cărui aspect era adaptat formelor de relief din zonă. Cu ziduri de până la trei metri grosime și o înălțime de 12 metri, fortul dispunea de creneluri și mai multe tunuri așezate în colțurile clădirii.

În vremea domnitorului Ștefan cel Mare, s-a trecut la întărirea construcției și la ridicarea unor noi ziduri de apărare. În interiorul lor existau acum circa 800 de metri pătrați de suprafață. Era doar una din măsurile gândite pentru a transforma acest punct de apărare într-una din cetățile fortăreață de care Ștefan s-a folosit ani la rând pentru a proteja Moldova de urgia turcească.

Astăzi zona este amenajată pentru turiști
Astăzi zona este amenajată pentru turiști | Foto: wikimedia.org

Cetatea Neamțului, cea de neînvins

De jur împrejur, Cetatea Neamțului a fost dotată cu un impozant șanț de apărare și un pod ce permitea accesul în castel. Și ca orice construcție medievală de gen, parte din pod era retractabil pentru a izola cetatea de orice amenințare din exterior. Iar în interior, în cei aproape 1000 de metri pătrați s-au construit casele domnitorului, cele ale boierilor, o biserică, numeroase depozite pentru arme și hrană dar și o fântână absolut necesară pentru supraviețuirea apărătorilor castelului.

Privire de ansamblu asupra interiorului fortificației
Privire de ansamblu asupra interiorului fortificației | Foto: valentinroman

Cetatea Neamțului a fost ridicată folosind materiale destul de simple,specifice acelor vremuri: nisip, pietriș, bolovani și gresie. Nimic spectaculos aici, însă mortarul în sine, a cărui rețetă nu a fost încă descoperită, a reușit să facă o priză perfectă cu celelalte materiale asigurând rezistența cetății vreme de mai bine de 600 de ani.

Aspect interior al cetății
Aspect interior al cetății | Foto: infotravelromania.ro

Vreme de șase secole, Cetatea Neamțului a înfruntat multe amenințări. În timpul lui Petru I Mușat, castelul are parte de botezul focului fiind asediat fără succes de regele ungur Sigismund de Luxemburg. Ani mai târziu, este respins atacul sultanului Mahomed al II-lea, cel despre care spuneam că a cucerit Constantinopolul. De această dată domnitor era Ștefan cel Mare și Sfânt dar Cetatea Neamțului a făcut față fără probleme asediului. Ba chiar și după ce faimosul domnitor a trecut la cele veșnice, succesorii săi Bogdan al III-lea, Petru Rareș și Ștefăniță au descoperit în acest loc o importantă redută împotriva atacurilor inamice.