Oraşul Salzburg este unul dintre cele mai frumoase oraşe din Centrul Europei. Este al patrulea oraş ca mărime din Austria şi a devenit celebru datorită marilor compozitori şi artişti de talie mondială care s-au născut aici. Salzburg are toate atuu-rile necesare pentru a atrage turişti din toate colţurile lumii: o amplasare care îl favorizează atât vara cât şi iarna, o istorie frumoasă, munumente şi biserici deosebite, precum şi un cumul de artişti. Mai mult decât atât, din anul 1997 Centrul Oraşului Vechi (Altstadt) a devenit loc din patrimoniul mondial UNESCO.
Casa Dansului
Nu se poate să ajungi în Austria şi să nu vizitezi Casa Dansului sau „Tanzmeisterhaus”, casa unde s-a născut (pe 27 Ianuarie 1756) marele muzician Wolfgang Amadeus Mozart. Casa sa era cunoscută sub această denumire deoarece aici se ţineau lecţii de dans, de bune maniere sau se organizau baluri ale înaltei societăţi.
Locul în care Mozart a compus numeroase serenade, simfonii, concerte pentru vioară şi pian a fost însă casa din piaţa Hannibal numită atunci „Hannibalplatz” iar în prezent „Makartplatz”. Casa a fost distrusă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi a fost reconstruită ulterior pentru a deveni ceea ce în momentul de faţă este muzeul Mozart.
Orăşelul de sare
Această denumire i se trage de la prezenţa în oraşul Salzburg a resurselor de sare. În prezent Mina de la Hallein, aflată la o distanţă de 15 kilometri de Salzburg, este o atracţie turistică apreciată deoarece aici poţi să călătoreşti în interiorul salinei cu un trenuleţ vechi de lemn. O aventură cu adevărat unică şi interesantă!
Altstadt, comoara oraşului Salzburg
Altstadt este încântător datorită faptului că aici vei găsi o sumedenie de capodopere în stil baroc, pe care niciunde în lume nu le mai întâlneşti. Este o zonă minunată, mărginită de stânci şi de malul stâng al râului Salzach, un loc cochet, boem dar cam aglomerat, plin de turişti fascinaţi de minunăţia locului. Străzile înguste, pavate cu piatră şi casele vechi de peste 300 de ani, în stil baroc creează atmosfera perfectă pentru a te lăsa purtat într-o lume în care arta şi bunele maniere primează. Merită să te opreşti şi la una dintre terase şi să savurezi o cafea aromată sau la unul din magazinele din zonă să faci câteva cumpărături, pe cât de scumpe pe atât de rafinate.
Plimbare pe note muzicale
În partea veche a oraşului ai senzaţia ca la orice pas vei întâlni un mare muzician gata să interpreteze o arie, oraşul parcă respiră muzică. Există locuri special amenajate pentru concerte în aer liber, în pieţe, iar din biserici răsună mereu coruri acompaniate de orgi armonioase. Şi artiştii amatori îşi găsesc locul prin mulţime susţinându-şi numărul fără nici o emoţie. Sigur îi vei întâlni într-una din pieţe aşa că nu ezita să te opreşti preţ de câteva minute să îi asculţi!
Oraşul Salzburg este celebru şi pentru numeroasele festivaluri muzicale, este locul unde a trăit marele dirijor Herbert von Karajan şi tot aici s-au turnat scene din renumitul film „Sunetul muzicii”.
Opreşte-te şi vizitează Hohensalzburg
Toată mişcarea oraşului poate fi obervată de sus, din fortăreaţa Hohensalzburg unde poţi urca pe jos sau cu funicularul. După cum deja bănuieşti, panorama este splendidă, vei zări Palatul Mirabell cu grădinile sale minunate, strada Getreidegasse pe care se află casa micului Mozart, Domul vechi de peste 1000 de ani şi Palatul Hellbrunn cu renumitele sale fântâni arteziene.
Vizitează şi muzeul din interiorul fortăreţei pentru a înţelege mai bine istoria locului şi pentru a pătrunde în apartamente medievale şi curţi interioare care aduc uşor cu cetăţile din Transilvania.
Pe final îţi mai spun că două zile sunt suficiente pentru a vizita oraşul Salzburg, se află la o distanţă de 1.365 de kilometri faţă de Bucureşti şi poţi călători doar cu buletinul, drum bun!