“Nicăieri nu-i mai bine ca acasă!” spune o vrobă din popor, însă iubitorii sporturilor de iarnă se simt ca acasă nicăieri altundeva decât pe Pârtia Kalinderu din Bușteni.

Despre Pârtia Kalinderu din Bușteni

Această minunată pârtie se află în stațiunea Bușteni, la poalele Munților Bucegi, Masivul Caraiman. Fiind situată în mijlocul pădurii, pârtia oferă o priveliște  încântătoare a naturii. Este o pârtie modernă, una dintre cele mai bine întreținute pârtii din România și omologată de Federația Internațională de Ski pentru a putea găzdui diferite concursuri de ski. În sezonul de iarnă, pârtia este perfect acoperită de zăpadă astfel încât schiorii sunt pe deplin mulțumiți.

Pârtia Kalinderu din Bușteni, omologată de Federația Internațională de Ski
Pârtia Kalinderu din Bușteni, omologată de Federația Internațională de Ski

Telescaun de 5 milioane de Euro

Peste 5 milioane de euro au fost investiți în telescaunul de la Bușteni. Nu s-a făcut gaură în bugetul de stat ci această sumă frumușică a fost obținută prin fonduri Phare. Să vedem dacă se și justifică investiția. Începem cu siguranța turiștilor care este asigurată  de două motoare și un sistem de ultimă generație care sesizează orice problemă se ivește pe parcursul transportului. Astfel poți sta fără emoții, nimic nu te va împiedica să ajungi în vârful pârtiei mult visate.

Telescaunul de 5 milioane de Euro de pe Pârtia Kalinderu din Bușteni
Telescaunul de 5 milioane de Euro de pe Pârtia Kalinderu din Bușteni

Apoi, vei ajunge sus în mai puțin de 4 minute parcurgând o distanță de 1070 metri cu o diferență de nivel de 295 metri. Telescaunul poate transporta 1200 de persoane în 37 de cabine a câte 4 locuri care sosesc în stație la un interval de 15 secunde.Telescaunul asigură transportul schiorilor de la baza pârtiei până la cel mai înalt punct al acesteia. Traseul este unul spectaculos, prin mijlocul pădurii cu brazi înalți și creste înzăpezite. Pare că își merită banii!

Traseul spectaculos al telescaunului, prin mijlocul pădurii
Traseul spectaculos al telescaunului, prin mijlocul pădurii

Tunuri de zăpadă

Pentru ca treaba să meargă ca pe roate, pe Pârtia Kalinderu există 4 tunuri de zăpadă artificială care acoperă întreaga suprafață a pârtiei. Sistemul de înzăpezire a pârtiei este foarte bine pus la punct, astfel încât schiorii să aibă parte de cel mai adecvat strat de zăpadă și de cele mai bune condiții de ski.

Așa arată tunurile de zăpadă artificială care întrețin pârtia
Așa arată tunurile de zăpadă artificială care întrețin pârtia

 Tunurile de zăpadă funcționează în felul următor: tunurile sunt alimentate printr-o conductă cu apă din pârâul Valea Albă, apoi instalația o transformă, la o temperatură de -4 grade, în zăpadă care mai apoi este aruncată peste pârtie. Ultima operațiune este bătucirea zăpezii cu utilaje speciale, iar pârtia este nou nouță, gata de oaspeți. Așadar nu îți fă probleme dacă prognozele meteo nu anunță căderea fulgilor de nea, căci ai unde schia chiar și așa!

Mai mult…

Pârtia Kalimeru are un grad de dificultate mediu cu punctul maxim la 1.400 metri și punctul de sosire la1.030 metri, se întinde pe o lungime de 1.500 metri și are o lățime de 60 de metri. La bază are două sosiri, una pentru schiorii avansați, iar una mai lină pentru începători.

Pârtia Kalinderu din Bușteni, o pârtie pentru începători și avansați
Pârtia Kalinderu din Bușteni, o pârtie pentru începători și avansați

Datorită dimensiunilor sale, Pârtia Kalimeru din Bușteni permite un flux mare de persoane care circulă într-o oră, astfel că nu vei avea neplăceri cauzate de îmbulzeală ori cozi interminabile. Mai mult decât atât, accesul la pârtie este extrem de facil deoarece la aproximativ 300 metri de pârtie vei găsi o parcare de 200 de locuri unde îți poți lăsa mașina în siguranță.

Pârtia Kalinderu din Bușteni, spațioasă și încăpătoare
Pârtia Kalinderu din Bușteni, spațioasă și încăpătoare

Dacă nu ești maestru în ale ski-urilor nu este absolut nici o problemă, întrucât poți lua lecții de ski sau snowboard în cadrul școlii de ski a pârtiei. Dacă nici asta nu e suficient, îți mai spun că există și un fun parc unde te poți distra în voie bucurându-te de pista pentru tubbing, baby ski, tobogan și multă zăpadă.

Fun Parc de pe Pârtia Kalinderu din Bușteni
Fun Parc de pe Pârtia Kalinderu din Bușteni

Pregătește bagajul și pârtie!!!