Ghent este unul dintre cele mai interesante locuri în care ați putea călători din toată Belgia. Spre deosebire de orașe precum Bruxelles sau Antwerp, istoria a fost mult mai generoasă cu Ghent, oferindu-i încă din Evul Mediu statutul de cetate bogată. Iar în ziua de azi, odată în plus, acesta a devenit din nou o atracție pentru turiștii ce vin aici să descopere aerul medieval și clădirile de patrimoniu pe care fosta cetate le-a păstrat cu sfințenie. Cu siguranță o vizită în acest oraș belgian plin de viață va fi ceva cu totul diferit de orice ați mai fi încercat până acum.
Ghent este un oraș istoric ce și-a construit imaginea în jurul acestui statut. În Evul Mediu, aceasta era unul dintre cele mai bogate și mai influente cetăți europene. De fapt, era o vreme când se vorbea despre Ghent ca despre cel de-al doilea cel mai important oraș al Europei după Paris. Ca urmare, orașul s-a dezvoltat, crescând și prosperând multe peste alte localități belgiene lucru ce se poate vedea și azi prin intermediul arhitecturii impresionante și a clădirilor impozante ce domină centrul localității. Iar faptul că municipalitatea a decis să le restaureze și să interzică traficul prin centru, a transformat peste noapte centrul vechi din Ghent într-un magnet pentru toți turiștii.
Ce de văzut în Ghent?
Pentru început, întregul centru al orașului reprezintă o adevărată capodoperă de arhitectură medievală. Deși nu este foarte mare și poate fi explorat fără probleme pe jos, acest spațiu este gazdă pentru unele dintre cele mai iconice clădiri ale orașului.
Clopotnița și Sala Țesăturilor reprezintă un complex deosebit de important în istoria orașului Ghent. Clopotnița a reprezentat multă vreme un semn al autonomiei cetății, fiind ridicată între 1313 și 1380. De-a lungul secolelor, clopotele de aici au răsunat cu prilejul a numeroase evenimente dar azi le puteți admira mult mai dce aproape. Un lift instalat în interiorul clădirii vă va duce până la 66 m înălțime acolo unde se află acestea așezate. iar ca bonus, de aici veți putea admira o superbă panoramă a întregului oraș. Pe de altă parte, Sala Țesăturilor este ceva mai nouă, datând din 1425 și aici s-au adunat multă vreme comercianții de lână și materiale textile, fiind un spațiu dedicat special lor.
Het Gravensteen sau Castelul Conților în traducere, este un impresionant castel construit de contele Philip de Alsacia, conte de Flandra, la puțin timp după ce s-a întors din cruciadă în 1180, inspirându-se din construcțiile similare pe care le-a văzut în Țara Sfântă. Iar dacă zidurile de 2 m grosime, cu turnurile de apărare și celelalte elemente militare ale clădirii nu ar fi fost suficiente, în interior a fost amenanjată și o cameră de tortură, dovadă a faptului că în vremurile în care nu exista Google, informațiile se obțineau mult mai greu.
Catedrala Sfântului Bavo este un alt punct de referință pentru centrul orașului Ghent. Clădirea a fost ridicată într-o combinație de stiluri arhitecturale ce îmbină elementele gotice, baroce și romantice. Însă dacă exteriorul vi se va părea impresionant, interiorul vă va lăsa complet fără cuvinte. Asta pentru că în Catedrala Sf. Bavo se află o colecție de artă inestimabilă cu picturi și sculpturi ale marilor artiști clasici iar în centrul lor se află altarul, o lucrare structurată pe 24 de panouri a cărei temă este Adorarea Mielului Mistic (asta e și numele lucrării), opera lui Jan van Eyck care a terminat-o în 1432, la 12 ani după ce a primit comanda originală din partea unuia dintre cei mai bogați orășeni din Ghent.
Biserica Sf. Nicolae a fost ridicată între secolele XIII și XV iar construcția ei a fost suportată aproape integral din fondurile negustorilor și ghildelor de meșteșugari din Ghent. Este o biserică specială ce combină detalii de arhitectură flamandă și gotică într-un mod unic. De altfel, nu mai există multe construcții în toată Europa care să mai prezinte un asemenea stil arhitectonic.
În altă ordine de idei, muzeul orașului, denumit STAM, reprezintă soluția ideală dacă doriți să aflați mai multe date despre istoria cetății Ghent. Într-o combinație ingenioasă de peste 300 de artefacte locale și prezentări multimedia interactive, veți fi introduși în povestea orașului. Iar în funcție de perioada în care veți ajunge aici, puteți avea șansa de a explora expoziții temporare ce prezintă diferite aspecte ale urbei. Este o oportunitate ce nu se merită ratată iar copii vor avea și ei ceva de făcut având în vedere că STAM oferă posibilitatea de a construi diferite construcții clasice ale Ghentului din…piese LEGO.
Deoarece aproape întregul centru al orașului a fost transformat în zonă pietonală, numeroase firme de turism au profitat de acest lucru pentru a oferi tururi ale vechilor clădiri de aici. Foarte interesante sunt Jog-Tours-urile unde vizitatorii trebuie să facă jogging în timp ce descoperă diferitele puncte importante din Ghent.
Transportul în comun din Ghent este bine organizat și ușor de folosit. Însă mult mai bine ar fi să închiriați o bicicletă, accesul lor este permis în centrul vechi și veți putea explora întreaga localitate într-un mod ușor și confortabil. De altfel, foarte mulți orășeni folosesc acest mijloc de transport așa că nu veți avea probleme.
Un alt tur foarte popular este cel de la bordul bărcilor ce traversează canalele orașului. Prețurile sunt accesibile iar o asemenea escapadă durează circa 40 de minute, timp în care veți putea admira principalele atracții ale orașului.
Mâncarea flamandă
Orașul Ghent oferă o mostră extraordinară de bucătărie flamandă, combinând delicatețea preparatelor de origine franceză cu aromele nord-europene. Aici, unul dintre principalele feluri de mâncare este Gentse waterzooi sau altfel spus ”Apă fiartă din Ghent”. Aceasta era odinioară doar mâncarea săracilor orașului care prindeau pește în canalele orașului pe care după aceea îl fierbeau cu legume. Azi însă, rețeta a fost rafinată și este servită turiștilor în varianta cu pește sau cu pui.