Varșovia este de peste 400 de ani capitala Poloniei. Cel mai mare centru economic, politic și cultural din țară dar și o metropolă ce se regăsește atât în îndelungata sa istorie cât și în perioada modernă reprezentată de centrul orașului. Simbolul său este o sirenă mitică, ce apare chiar și  pe sigiliul oficial al Varșoviei. Într-adevăr, o vizită în această metropolă unde un spert din toată suprafața sa este ocupată doar de parcuri poate fi o modalitate excelentă de petrecere a vacanței.

Hotelul le Meridien din Varșovia
Hotelul le Meridien din Varșovia

Atracții turistice în Varșovia

Orașul Vechi este un punct de referință pentru Varșovia. O plimbare aici, printre străduțele micuțe pline de case din diferite ere te poate face să uiți de agitația din partea modernă a Varșoviei. Atmosfera aleilor, piețelor și cafenelelor creează un tot unitar, armonios și deosebit de atractiv. De aceea orașul vechi nu duce niciodată lipsă de vizitatori iar aici se țin mai mereu concerte și se organizează galerii de artă în aer liber.

Doar în Varșovia
Doar în Varșovia

Complexul Łazienki Królewskie este format dintr-un parc și o grădină, considerate amândouă a fi printre cele mai frumoase din Europa. Cele două au fost construite în secolul XVII, grădina oferind vizitatoritlor numeroase opere arhitecturale. Pe de altă parte, palatul, construit pentru Regele Stanislaw August Poniatowski a fost folosit de acesta ca reședință de vară. Dar din nefericire pentru el, a fost și ultimul monarh ar țării și prin urmare palatul său a căpătat ulterior alte utilizări.

Palatul Culturii și Științei din Varșovia
Palatul Culturii și Științei din Varșovia

Palatul Culturii și Științei este o clădire masivă, oarecum similară cu Casa Presei Libere de la București, cea din Polonia fiind însă un ”dar” din partea poporului Sovietic, dorindu-se a fi o întruchipare a arhitecturii realist-socialiste. Este încă cea mai înaltă clădire din Varșovia (de fapt din întreaga Polonie) și joacă în prezent rolul de centru cultural, aici fiind găzduite numeroase muzee, cinematografe și săli de concerte. Însă pentru turiștii care ajung aici, priveliștea de la etajul 30 este poate mai importantă ca orice alt aspect. De aici se poate observa o panoramă unică asupra întregului oraș Varșovia.

Gara Centrală din Varșovia, noaptea
Gara Centrală din Varșovia, noaptea

Pe de altă parte, o vacanță în acest oraș se poate transforma oricând într-o vânătoare pentru locurile prin care a trecut Fryderyk Chopin. Celebrul compozitor și-a petrecut primii 20 de ani din viață aici, studiind muzica, învățând și parcurgând la pas mare parte din Varșovia. De aceea, peste tot în oraș se pot întâlni plăcuțe comemorative sau spații dedicate marelui artist, știut fiind faptul că în Varșovia se găsește cea mai mare colecție de obiecte legate de viața lui Chopin.

Varșovia, piață din Vechiul Oraș.jpeg
Varșovia, piață din Vechiul Oraș.jpeg

Și pentru că am vorbit de compozitor și de muzică, să nu uităm de Fântânile Multimedia, un loc modern, amplasat între Orașul Vechi și Vistula, unde, în zilele fierbinți de vară, Parcul cu fântâni servește ca un loc de refugiu împotriva soarelui dogoritor. Însă spectacolul începe abia seara când fântânile se aprind, luminate de mii de spoturi și începe un joc de luminii și forme absolut spectaculos.
Stadionul Național din Varșovia este și el o destinație foarte populară, fiind construit pentru Campionatul European de Fotbal UEFA EURO 2012. Este așezat aproape de orașul vechi, pe locul unui alt mare stadion și datorită dimensiunilor sale este ușor de văzut din aproape orice al Varșoviei.

Varșovia, la inaltime
Varșovia, la inaltime