Palatul Regal al Madridului este o construcţie splendidă din inima capitalei spaniole, o structură imensă ridicată după liniile stilului baroc italian, ce include 2800 de camere dintre cam 50 sunt deschise publicului larg. Anul 1734 este marcat de momentul în care cetatea musulmană Alcazar este mistuită de foc, iar Regele Felipe al V-lea hotărăşte să o înlocuiască cu acest edificiu grandios. Planul lui iniţial a fost acela de a ridica un palat care să uimească toţi omologii săi europeni, aşa încât încredinţează importantul proiect arhitectului italian Filippo Juvara, cel care avea să creeze această spledidă capodoperă.

Structura este plăcut iluminată în timpul nopţii
Structura este plăcut iluminată în timpul nopţii / Foto: www.zborusor.ro

Un eveniment nefericit avea să zdruncine bunul mers al lucrurilor, Filippo Juvara moare în anul 1736 fără să ducă la bun sfârşit proiectul regelui. Un alt arhitect italian preia lucrarea, Giovanni Battista Sacchetti este cel care finalizează palatul ce avea să uimească o lume întreagă. Sute de mii de vizitatori din întreaga lume vizitează an de an deosebitul edificiu, palatul este închis ocazional pentru ceremonii de stat şi recepţii oficiale, iar regele se află rareori la reşedinţă, acesta dorind să locuiască într-un spaţiu mai retras.

Camera Tronului
Camera Tronului / Foto: kenandbarbie.wordpress.com

O zi întreagă nu este suficientă să vizitezi palatul şi grădinile sale superbe, cele 50 de camere deschise publicului adăpostesc o sumedenie de lucruri interesante, unele dintre ele foarte vechi. Primul set de camere din capătul sudic poartă numele de Farmacia Regală, aici se regăseşte o colecţie formidabilă de borcane medicinale şi fotografii cu reţete naturiste, semn că familia regală a fost dintotdeauna preocupată sănătate, unii spun chiar că membrii săi au fost dintotdeauna bolnăvicioşi. Camerele de pe latura vestică constituie un adevărat tezaur de arme şi costume uimitoare folosite în timpul luptelor, cea mai mare parte dintre acestea datează din perioada cuprinsă între secolele al XVI-lea şi al XVII-lea.

Interiorul este de o frumuseţe aparte
Interiorul este de o frumuseţe aparte / Foto: galleryhip.com

Scara principală a palatului te conduce spre apartamentele regale, de o eleganţă aparte, cu decoraţiuni generoase, dar de bun gust. Pereţii acoperiţi cu catifea roşie sau cu mătăsuri brodate, plafoanele pictate crează un cadru deosebit, elemente îndelung admirate de către vizitatori. Sala de Porţelean păstrează aceleaşi linii ale extravaganţei, fiind constituită din piese de porţelan înşurubate în pereţi, acestea provin de la o singură fabrică- Retiro, renumită pentru obiectele de bună calitate.

Fântânile arteziene din jur evidenţiază frumuseţea palatului
Fântânile arteziene din jur evidenţiază frumuseţea palatului / Foto: descopera.net

Fântânile arteziene şi aleile înverzite din jur încununează frumuseţea palatului, fiind de asemeni locuri ce te fac să zăboveşti şi mai mult în această zonă deosebită din Madrid. Dacă ai noroc să vizitezi zona în timpul unor evenimente regale, poţi observa armata spaniolă îmbrăcată în haine de sărbătoare şi poţi asculta muzica specifică acestor ceremonii deosebite.

Palatul Regal. o construcţie unică!
Palatul Regal. o construcţie unică! / Foto: hdlatestwallpapers.com

Palatul Regal din Madrid este o construcţie deosebită, simbolul rafinamentului şi al bunului gust.