Völkerschlachtdenkmal este un monument impunător din Leipzig, Germania, o structură masivă cunoscută și sub titulatura de Monumentul Bătăliei Națiunilor. Monumentul comemorează înfrângerea lui Napoleon, la Leipzig, un pas crucial pentru poporul german, o trecere spre un alt nivel. Völkerschlachtdenkmal a fost construit, în cea mai mare parte, din donații și a fost finalizat în anul 1913 la un cost fabulos, de 6 milioane de mărci din aur.

Völkerschlachtdenkmal, Leipzig
Völkerschlachtdenkmal, Leipzig / Foto: en.wikipedia.org

Structura are 91 de metri înălțime și încă din momentul în care a fost finalizată a devenit un simbol al Orașului Leipzig. Partea superioară a edificiului cuprinde o platformă de vizionare ce oferă o panoramă spectaculoasă asupra orașului și împrejurimilor. Monumentul  Völkerschlachtdenkmal este considerat a fi unul dintre cele mai bune exemple de arhitectură Wilhelmine. Se spune că, spațiul unde este amplasată construcția, este chiar locul unde au avut loc unele dintre cele mai sângeroase lupte, înainte ca Napoleon să ordone retragerea armatei sale. Cifre neoficiale arată că peste 100 000 de oameni de naționalități diferite și-au pierdut viața în Leipzig în timpul războiului franco-german. Forțele prusace, austriece, ruse și germane s-au unit și au reușit să înfângă temuta armată franceză.

Völkerschlachtdenkmal, unul dintre cele mai frumoase monumente ale lumii
Völkerschlachtdenkmal, unul dintre cele mai frumoase monumente ale lumii / Foto: de.wikipedia.org

În 1814, atunci când Napoleon a fost obligat să părăsească Germania, se făceau propuneri pentru a construit un monument care să marcheze o victorie atât de importantă. Piatra de temelie este pusă 50 de ani mai târziu și până în 1913 toată atenția a fost concentrată asupra ineditei construcții. Locuitorii au fost bucuroși să participe cu donații, așa încât nu s-a făcut economie în ceea ce privește calitatea materialelor folosite.  Völkerschlachtdenkmal este construit din beton, dar toate fețele sunt din granit, material ales pentru un plus de rezistență.

Statuile înfrumusețează partea superioară a edificiului
Statuile înfrumusețează partea superioară a edificiului / Foto: galerie.chip.de

Partea superioară a construcției principale este împodobită cu 8 statui statui impunătoare, un simbol al biruinței veșnice. Cupola este decorată cu forme germanice primitive, inspirate din frumoasele sculpturi egiptene. În jurul monumentului au fost plantați stejari, o emblemă a puterii și rezistenței în fața inamicilor. Alte specii de arbori completează perfect unicitatea Monumentului  Völkerschlachtdenkmal și îl transformă într-unul dintre cele mai frumoase edificii din lume.

Interiorul este un omagiu pentru cei care și-au pierdut viața
Interiorul este un omagiu pentru cei care și-au pierdut viața / Foto: www.fotocommunity.de

Hittler a folosit frecvent monumentul ca și spațiu de întâlniri oficiale, momente în care oficiali importanți din întreaga lume erau întâmpinați în fața monumentului. Clipa în care erau invitați înăuntru era un moment de mândrie pentru Hittler pentru că frumusețea interiorului crea uimire în rândul vizitatorilor.

Noaptea, monumentul este frumos iluminat
Noaptea, monumentul este frumos iluminat / Foto: www.skyscrapercity.com

Astăzi, Monumentul Völkerschlachtdenkmal este principalul motiv pentru care turiști de pretutindeni aleg să viziteze Orașul Leipzig. Numeroase evenimente importante au loc în jurul monumentului, festivaluri de cultură, evenimente istorice sau artistice.

Panorama Monumentului Völkerschlachtdenkmal
Panorama Monumentului Völkerschlachtdenkmal / Foto: www.panoramio.com

În concluzie, Völkerschlachtdenkmal este unul dintre cele mai interesante monumente de pe Pământ, o structură care va menține viu unul dintre cele mai marcante evenimente din istoria lumii.