Fie că ești în căutarea unei escapade de weekend reușite fie că plănuiești un întreg itinerariu, Cheile Râmețului trebuie să se regăsescă pe lista ta ”must see” a acestei veri. Această rezervație naturală te va cuceri prin frumusețea și puritatea sa, calități pe care nu multe locuri din România și le-au păstrat.
La plimbare prin Cheile Râmețului
Declarate rezervație naturală, Cheile Râmețului se află la o aruncătură de băț de Alba Iulia. Mai exact în estul Munților Trascău, pe valea Geoagiului, Mănăstirii ori Râmețului – sunt recunoscute toate cele trei denumiri ale râului. Râul Râmețului și-a făcut loc printre rocile calcaroase ale muntelui și astfel a luat naștere această rezervație care, în timp, s-a întins pe aproximativ 150 de hectare.
Pentru a ajunge în frumoasa rezervație poți urma drumul județean (asfaltat) DJ 750C dinspre Teiuș, urmat de un drum forestier pe care îl poți parcurge fie cu mașina, cu 4×4 sau pe jos. După doar 22 de kilometri vei fi deja în micul paradis, un loc unic în România, unde apele susură ademenitor, soarele se întrezărește agale prin desișul pădurii, pâlcurile de iarbă verde crud te îmbie la campare, iar aerul proaspăt te inundă din prima clipă.
Dacă iubești să mergi în vacanță cu cortul, în Cheile Râmețului vei găsi exact la intrare, un loc de camping bine amenajat și foarte primitor. Aici vei putea petrece clipe de relaxare deplină și voie bună alături de prieteni în compania ciripitului de păsări. Cu un mic efort de imaginație, deja vei simți starea de eliberare creată de natura absolut superbă din acest loc!
Cheile Râmețului – spectacolul naturii
Pentru a descoperi Cheile Râmețului în cele mai mici amănunte, ar fi indicat să ai alături un cunoscător al zonei, căci traseul poate deveni dificil și greu de parcurs dacă o apuci pe căi prea lăturalnice. Vei descoperi tot felul de roci calcaroase, grohotiș și flori rare. Pereții munților – foarte abrubți în unele locuri – au fost sculptați de fenomenele naturii într-un mod uluitor, care îți va tăia respirația. Mai mult decât atât, cheile sunt presărate pe ici colo de porțiuni suspendate deasupra râului, un peisaj absolut superb!
Cheile Râmețului sunt în totalitate sălbatice, neatinse de mâna omului. Singurul aport uman este reprezentat de amplasarea marcajelor albastre cu rol de ghidare a turiștilor. Urmărind marcajele și cursul apei vei evita să te rătăcești și în același timp vei descoperi întreaga frumusețe a cheilor. Dacă vremea este bună și apele mai reduse, poți ajunge cu ușurință în satul Cheia și mai apoi la Huda lui Papură, sau în Poiana Narciselor, locuri la fel de pitorești și de spectaculoase.
În încheiere aș avea câteva sugestii care să vă asigure o vacanță de vis: vizitați Cheile Râmețului atunci când este vreme bună pentru a putea parcurge întreg traseul, programați din timp traseul cu un ghid sau locuitorii zonei, luați-vă mănuși de protecție, încălțaminte comodă și anti-aderentă și provizii de apă și mâncare.
Așadar, vreme bună și adrenalină la maxim vă doresc!