Situat în Woodstock, la o distanţă de doar 13 kilometri nord-vest de renumitul oraş universitar Oxford, Blenheim Palace este un loc fantastic de vizitat indiferent de perioada anului. Palatul este un exemplu unic al arhitecturii baroce, acesta fiind casa celui de-al unsprezecelea Duce şi Ducese de Marlborough şi locul de naştere al lui Sir Winston Churchill.

Blenheim Palace, vedere din faţă
Blenheim Palace, vedere din faţă

Minunata grădină a Palatului Blenheim

Blenheim Palace se află în centrul unei gradini impresionante ce se întinde pe o suprafaţă de 2000 de acri şi care este străbătută de un lac plin de lebede, ornamentat cu cascade, peste care este construit un pod grandios.

Cascadele din Grădina Blenheim Palace
Cascadele din Grădina Blenheim Palace

Accesul în această parte este permis vizitatorilor, care se pot relaxa pe gazonul bine întreţinut, pot face poze, pot veni cu bicicleta sau pot face jogging. Acesta este locul preferat pentru plimbări al locuitorilor micului oraşel.

Panorama Blenheim Palace
Panorama Blenheim Palace

Blenheim Palace – Britain’s Gratest Palace

Intrarea in Palatul Blenheim se face prin curtea interioara şi se vizitează în două etape: parterul şi etajul. La parter vizitarea este asemănătoare cu cea a unui muzeu, spaţiu deschis, libertate de mişcare, câţiva ghizi oferă informaţii cu privire la istoricul obiectelor şi spaţiilor. La etaj însă, lucrurile stau cu totul altfel, intrările se fac doar la oră fixă, totul este tehnologizat, uşile de acces se deschid din 3 în 3 minute, iar grupul trebuie să meargă odată. În ceea ce priveşte fotografierea, aceasta este interzisă.

În interiorul Palatului Blenheim
În interiorul Palatului Blenheim

Un lucru inedit este şi faptul că familia ducelui locuieşte şi desfăşoară activităţi normale în Blenheim Palace, bineînţeles într-o zonă interzisă publicului.

Trecând peste frumuseţea istorică şi arhitecturală pe care Blenheim Palace le prezintă, ajungem la partea mai comercială a acestui loc şi anume spaţiile amenajate special pentru ca turiştii sa poată servi mâncaruri dintre cele mai sofisticate, să savureze un ceai englezesc sau să cumpere suveniruri care să le aminteasca cu drag de acest loc rupt din poveşti.

Great Hall, Restaurant din Blenheim Palace
Great Hall, Restaurant din Blenheim Palace

Câteva dintre locaţiile pe care nu vrei sa le ratezi daca ajungi să vizitezi Palatul sunt The East Courtyard Shop, The Oxfordshire Craft Shop, Indian Room, Water Terrace Café, Champagne Bar sau Orangery. Toate acestea îţi vor oferi o experienţă unică, care va întregi magia acestui loc.

The Champagne Bar

Vă întrebaţi dacă puteţi închiria acest grandios loc pentru diferite evenimente, nunta, spre exemplu? Răspunsul este DA! Blenheim Palace oferă posibilitatea celor care visează la o nuntă împărătească, de a  închiria săli deosebit de elegante şi luxoase precum The Orangery, The Great Hall sau Long Library. Cu siguranţă nu vei uita această zi, însă şi preţul este pe măsură.

Aranjament pentru nuntă la Palat
Aranjament pentru nuntă la Palat

Dacă vizitezi Blenheim Palace în luna Decembrie, vei avea parte de cel mai special decor festiv de Crăciun inspirat din clasica poveste “A Cristmas Carol”. Brazi uriaşi împodobiţi te vor întâmpina la intrare, apoi în Marele Salon vei putea admira masa pregătită pentru seara de Crăciun, vei  recunoaşte scene din poveşti sau vei putea servi meniuri specifice. De asemenea în unele seri, vei putea auzi colinde şi poveşti.

Crăciunul la Blenheim Palace
Crăciunul la Blenheim Palace

Dacă ţi-ai programat o vizită în Marea Britanie, pune pe lista ta şi o vizită la Blenheim Palace şi îţi garantez că vei avea ce povesti. Într-un  articol viitor îţi voi povesti şi despre interesantele Universităţi ale Oxfordului aşa că stai pe aproape.