Cristo Rei sau Christos Regele, așa cum s-ar traduce în română este o lucrare monumentală ridicată în Lisabona, capitala Portugaliei. Oarecum previzibil, lucrarea veche de mai bine de 50 de ani a fost inspirată de Cristo Redentor, cealaltă mare statuie a Mântuitorului aflată în Rio de Janeiro.

Doar că spre deosebire de original, Cristo-Rei are proporțiile inversate, soclul fiind cu mult mai mare decât statuia propriu-zisă.

Peisaj dincolo de cuvinte
Peisaj dincolo de cuvinte

Cristo Rei, manifestare a credinței

Construcția monumentului Cristo Rei a fost discutată și aprobabă în anul 1940 la conferința Episcopatului Portughez. Cu toate astea, ideea de a construi un asemenea monument era cu mult mai veche și aparținea Cardinalului Patriarh al Lisabonei, care în 1934 realizase o călătorie la Rio și cu această ocazie fusese impresionat de alura statuii ce veghea deasupra capitalei Braziliei.

Ridicarea propriuzisă a durat nu mai puțin de zece ani, timp în care fondurile au fost asigurate doar de către membrii Apostolatului Rugăciunii, un grup de credincioși catolici al cărui întemeietori au fost călugării iezuiți din secolul XIX. Astfel, Cristo Rei era inaugurat la data de 17 mai 1959, însă lucrările au continuat la structurile ce urmau să fie ridicate în continuare în jurul monumentului principal.

Nu poți percepe cât de mare este monumentul până nu ajungi la baza lui
Nu poți percepe cât de mare este monumentul până nu ajungi la baza lui

Este remarcabil că monumentul, deși considerat sfânt de către Biserica Catolică, are totuși și un pronunțat caracter de atracție turistică, motiv pentru care pe aici trec anual sute de mii de oameni, fie ei pelerini sau simpli turiști care doresc să descopere acest loc deosebit.

Astfel, statuia este deschisă vizitatorilor în general între 9 dimineața și 6 seara iar priveliștea din vârful ei ce se ridică la aproape 100 de metri deasupra orașului este pur și simplu extraordinară, cu toate că biletul de urcare până în vârf și eventualele bilete de transport până aici vă vor costa până în 10 euro.

Cristo Rei, fotografie din timpul lucrărilor de renovare
Cristo Rei, fotografie din timpul lucrărilor de renovare

Dar în ciuda costurilor, Cristo Rei este un monument special care impresionează prin mărime dar mai ales prin mesaj. Poate tocmai de aceeamulți dintre turiștii care vin cel puțin odată aici, se reîntorc ori de câte ori se află în Lisabona. De altfel, nici nu este foarte greu de ajuns până aici. Tot ce trebuie să faceți este să luați feriboat-ul de la Cais de Sodre către Casilhas. De aici există un autobuz (numărul 101) care vă va duce până lângă monument. Iar dacă cumva veniți cu mașina până aici, nu trebuie să vă faceți griji pentru că există o parcare încăpătoare cu toate dotările necesare.

La baza statuii există o capelă dar și o mică încăpere cu imagini din timpul construirii monumentului. Tot de aici veți putea lua și liftul către cel mai înalt punct de observație de pe Cristo Rei, la picioarele statuii propriu-zise dar în vârful postamentului ei uriaș. De aici veți avea o priveliște absolut superbă asupra podului Vasco da Gama și a împrejurimilor. Iar dacă veți prinde soarele ascund în spatele statuii, monumentul va apărea de parcă este învăluit într-o aură divină.

Statuia domină peisajul din Lisabona
Statuia domină peisajul din Lisabona