Alberobello – Frumuseţe în stil italian

Alberobello – Frumuseţe în stil italian

Panorama Trulli
Panorama Trulli

Alberobello, sau la „citta dei trulli”, este singurul loc din lume care s-a născut şi s-a dezvoltat ca un loc de trulli. Este un orăşel boem din provincia Bari, regiunea Apulia, Italia. Numeroasele edificii aflate în patrimoniul cultral UNESCO te vor face să te îndrăgosteşti iremediabil de acest loc. Deşi  nu se bucură de aceeaşi notorietate de care au parte Milano, Roma sau Veneţia, rivalizează oricând frumuseţea acestora prin pitorescul şi autenticitatea locului.

Alberobellos Trulli
Alberobellos Trulli

Trulli – patrimoniu UNESCO

Alberobello este cunoscut şi renumit pentru casele sale numite „Trulli”. Acestea sunt case construite direct pe stâncă, din blocuri de piatră, fără fundaţie şi fără pic de mortar, ciment sau alt aliaj de consolidare a zidurilor. Acestea au fost create cu atâta ingeniozitate încât din anul 1996 sunt parte a patrimoniului cultural UNESCO. Termenul de trulli vine din limba latină (turris) şi semnifică cupolă.

Alberobello, Case Trulli
Alberobello, Case Trulli

Fiecare casă are un desen pe acoperiş cu o semnificaţie mistică şi fiecare desen simbolizează lucruri diferite. Mai mult decât atât, acoperişurile au stiluri de sculptură în piatră diferite. Cu toate astea vei vedea şi case care seamănă între ele, semn că acestea aparţin aceleiaşi familii.

Acoperişuri cu desene specifice Trulli
Acoperişuri cu desene specifice Trulli

La plimbare prin Alberobello

Partea mai turistică a oraşului Alberobello este dezvoltată în districtul Rione Monti unde unele case au fost transformate în restaurante cochete, pizzerii îmbietoare, hoteluri modeste care se încadrează perfect în peisaj şi bineînţeles magazine cu suveniruri aşezate strategic pe alocuri, că doar nu vrei să pleci dintr-o aşa minunăţie de loc fără câteva chiţibuşuri drept  amintire. Al doilea district, Aia Piccola, este mai puţin vizitat de turişti, fiind o zonă liniştită şi foarte pitorească. Cele două districte fac parte din patrimoniul cultural UNESCO.

Alberobello, Rione Monti
Alberobello, Rione Monti

Majoritatea caselor au rămas intacte şi sunt locuite de familiile din zonă care sunt bucuroase să te primească pe terase pentru ca tu să ai parte de o vedere panoramică absolut fabuloasă. Aceştia nu percep o taxă, însă acceptă bucuroşi orice atenţie venită din partea oaspeţilor.

Alberobello, vedere panoramică
Alberobello, vedere panoramică

Plimbându – te în voie prin oraş, adulmecând aerul de poveste, vei remarca curăţenia care te înconjoară. Străzile sunt foarte curate, aleile pline de flori şi copaci îngrijiţi, semn că locuitorii sunt foarte atenţi la detalii, ba mai mult, trăiesc ca într-o mare familie unde fiecare doreşte bunăstarea aproapelui său. Minunat, nu-i aşa?

Plimbare pe străzile din Alberobello
Plimbare pe străzile din Alberobello

Puncte de atracţie în Alberobello

Fiind un oraş mic, toate atracţiile sunt doar la câţiva paşi, astfel nu vei zăbovi foarte mult pe drumuri neprielnice. Principalele atracţii sunt casele trulli, apoi poţi admira The Saints Doctors Bassilica, Trullo Sovrano, Biserica Trulo St. Antony, D’Amore House şi Pezzolla House. Acestea două din urmă fiind parte a patrimoniului cultural UNESCO.

Basilica Sfinţilor Doctori Cosma şi Damiano
Basilica Sfinţilor Doctori Cosma şi Damiano

În spatele bisericii drumurile duc către Trullo Sovrano, o casă de dimensiuni foarte mari, singura casă construită pe două nivele. Locul este foarte bine securizat, paznicii fiind autorizaţi să folosească armele dacă suspectează un comportament ciudat în rândul vizitatorilor. Şi acest edificiu este parte a patrimoniului cultural UNESCO.

Trullo Sovrano
Trullo Sovrano

În imediata apropiere vei găsi alte câteva mici oraşe la fel de fascinante – de exemplu oraşele albe Locorotondo, Cisternino şi Ostuni, eleganţa borocană a orăşelului Martina Franca sau centrul în stil roman al lui Conversano. O altă atracţie a zonei este Castellana Grotte ce te cucereşte prin peşterile sale spectaculoase.

Grota Castellana
Grota Castellana