Oraşul Istanbul din Turcia este un loc fascinant şi totodată singurul oraş din lume situat pe două continente. Odată ajuns aici, vei fi nerăbdător să descoperi ruinele bizantine, palatele, moscheele şi bisericile antice, hamam-urile şi buticurile occidentale.

De vizitat în oraşul Istanbul

Cisternele. Cunoscută la nivel internaţional sub denumirea de Basilica Cistern sau “Palatul scufundat”, este cea mai surprinzătoare atracţie turistică a oraşului Istanbul. Aceasta găzduia sistemul prin care se introducea apă potabilă în Istanbul din Tracia. Construită în secolul al şaselea şi uitată timp de mulţi ani, cisterna – care odată stoca apă- acum este dotată cu muzică şi lumini difuze pentru a atrage un număr cât mai mare de turişti. Nu mai puţin de  336 de coloane de marmură, scufundate în apa prin care roiesc peştii susţin tavanul. Nu trebuie să ratezi principala atracţie a locului şi anume cele două capete de meduză aşezate destul de neobişnuit: unul întors, iar celălalt dispus lateral, imaginea este absolut fermecătoare!

Capul meduzei întors din Basilica Cistern
Capul meduzei întors din Basilica Cistern

Aya Sofya. Cunoscută şi sub denumirea de Biserica Sfânta Sofia, Hagia Sofia sau Sfânta Înţelepciune, este o fostă biserică creştină, transformată în moschee ce în prezent este folosită  doar ca  muzeu. Aya Sofia se află în oraşul Istanbul şi se numără printre cele mai râvnite atracţii turistice din Turcia. Aceasta a fost folosită drept model pentru construcţia următoarelor moschei din oraşul Istanbul – Moscheea Albastră, Moscheea Suleiman, Moscheea Shehzade şi Moscheea Rustem Pasha. Recent, Aya Sofia a fost restaurată, iar vizitatorii se pot bucura de frumuseţea interioară a fostei biserici şi în special pot admira mozaicurile bizantine, de o frumuseţe uluitoare care datează din perioada islamică.

Vedere din interiorul Bisericii Sfânta Sofia
Vedere din interiorul Bisericii Sfânta Sofia

Topkapi Sarayi. Muzeul Palatului Topkapi este un must-see al misteriosului oraş Istanbul. Topkapi este de fapt o colecţie de clădiri şi curţi verzi, frumos amenajate care, în trecut au îndeplinit mai multe funcţii precum cea de reşedinţă regală, administraţie statală, baracă militară, cămin sau harem.

Încăpere din Harem
Încăpere din Harem

Haremul este cea mai populară şi atractivă zonă pentru turişti, deoarece aici poţi vizita apartamentele, sălile şi terasele sultanilor, trăind astfel pentru o clipă într-o altă civilizaţie. Un alt punct de atracţie este Trezoreria care impresionează atât prin design cât şi prin maiestuoasa colecţie de comori pe care o ascunde, colecţie ce se înscrie în rândul celor mai mari din lume.

Exemplare din colecţia de comori ale Trezoreriei din Topkapi
Exemplare din colecţia de comori ale Trezoreriei din Topkapi

Ayasofya Hurrem Sultan Hamam. O denumire pompoasă pentru o baie cu aburi, aşa e? Există multe băi cu aburi pe care le poţi vizita în oraşul Istanbul precum Cemberlitas, Cagaloglu, Galatasaray sau băile Sulemaniye, însă cu siguranţă Ayasofya Hurrem Sultan Hamam va fi preferata ta. Spun asta deoarece aici poţi trăi experienţa băilor turceşti în cadrul autentic, exact aşa cum Roxelana, soţia lui Suleiman Magnificul ar fi făcut-o cu secole în urmă. Merită să încerci!

Tradiţionala baie turcească
Tradiţionala baie turcească

Moscheea Sultan Ahmed. Cunoscută mai degrabă ca Moscheea Albastră, este pe lângă locaş de cult, simbolul oraşului Istanbul. Clădirea construită între anii 16096-1616, este unul dintre cele mai elocvente exemple de arhitectură otomană. Interiorul este deosebit de frumos, decorat cu plăci Iznik albastre şi albe peste care sunt aşezate armonios modele florale tradiţionale. Coloanele înalte şi cele 260 de ferestre din sticlă ale moscheei creează un impact vizual grandios pe care nu îl vei uita prea uşor.

Moscheea Albastră, oraşul Istanbul
Moscheea Albastră, oraşul Istanbul

Muzeul de Arheologie – Istanbul Archaeology Museums. Este vorba despre unul dintre cele mai mari muzee din lume, cu peste 1.000.000 de obiecte. De fapt vorbim aici de un complex de trei muzee: Muzeul de Arheologie, Muzeul Orientului Antic şi Muzeul Pavilionului Emailat. Muzeul de Arheologie a fost prima clădire turcească ridicată cu scopul de a găzdui un muzeu şi adăposteşte cele mai cunoscute şi mai populare artefacte din tot complexul: Sarcofagul lui Alexandru cel Mare şi Sarcofagul Femeilor Triste.

Muzeul de Arheologie
Muzeul de Arheologie

Există şi o zonă destinată copiilor, unde aceştia vor fi încântaţi de modelul de Cal Troian. Apoi, trecând în Pavilionul Emailat vei admira mozaicurile din plăci de fainţă şi artefacte din ceramică ce datează din perioada otomană.

Mozaicuri din Pavilionul Emailat
Mozaicuri din Pavilionul Emailat

Moscheea lui Suleiman. Dacă stai pe podul Galata şi te vei uita spre oraşul istoric, vei remarca o moschee cu un design spectaculosce se înalţă falnic către cer. Aceasta este Moscheea lui Suleiman proiectată de celebrul Mimar Sinan, la ordinele sultanului Soliman I. Curtea moscheii a fost depozit de arme în timpul primului război mondial. În anul 1956 a fost restaurată complet şi astfel o putem vizita şi noi în prezent. Curtea este una excepţională, având coloane de marmură, granit, porfir şi peristil, iar în cele patru colţuri se găsesc patru minarete.

Curtea Moscheii lui Suleiman
Curtea Moscheii lui Suleiman

Domul moscheii este grandios, măsoară 53 de metri înălţime şi are un diametru de 27,5 de metri, fiind cel mai înalt dom din Imperiul Otoman la vremea construcţiei sale. Interiorul este deosebit de spaţios şi preţios fiind decorat cu plăci de Iznik, marmură albă, lemn şi decoraţii cu fildeş şi sidef.

Fastuoasa Moschee a lui Suleiman
Fastuoasa Moschee a lui Suleiman

Biserica Chora. Este un pic mai anevoios drumul până aici însă odată ajuns, ai ce vedea şi te minuna. Biserica Chora oferă o imagine uimitoare a construcţiilor în stil bizantin care îţi taie respiraţia. Te va impresiona  prin mozaicele şi frescele sale, prin exteriorul său atractiv, pictat cu scene biblice, prin cele două domuri ale sale şi prin frumuseţea naturii ce o înconjoară. La fel ca şi Aya Sofya a parcurs drumul de la biserică bizantină, la moschee otomană şi apoi la muzeu modern. Carterul otoman de case din lemn restaurate, pictate în culori pastelate contribuie la magia acestui loc.

Biserica Chora, oraşul Istanbul
Biserica Chora, oraşul Istanbul

Turnul Galata. Este unul dintre cele mai populare monumente istorice din oraşul Istanbul şi a fost construit de genovezi  pe locul fostului Turn al Farului. Este simbolul Galatei, iar structura de piatră poate fi zărit din multe părţi ale oraşului. A fost folosit ca donjon, cu şapte secole în urmă genovezii urmăreau sosirea vaselor comerciale şi ca punct de observaţie a incendiilor.

Turnul Galata, simbolul carterului Galata
Turnul Galata, simbolul carterului Galata

Astăzi accesul vizitatorilor pe platforma de observare este permis în schimbul unei taxe de 13 TLY (5 Euro) iar drumul către acest loc este facil, având două posibilităţi: fie vii dinspre podul Galata şi urci scările, fie dinspre Istiklal Cadesi. Turnul atrage zilnic mii de vizitatori care se bucură atât de panorama uluitoare – asupra oraşului Istanbul, a  Insulei Prinţilor din Marea Marmara şi a Cornului de Aur- cât şi de împrejurimile aglomerate, cafenele, magazine şi restaurante cu specific turcesc din zonă.

Vedere panoramică din Turnul Galata
Vedere panoramică din Turnul Galata

Dacă te-ai decis să faci o vizită în Turcia să vezi acest loc minunat, nu uita să ai paşaportul valabil la tine, căci fără el, vei savura doar drumul dus-întors şi atât.