Cipru este numele celei de-a treia mare insulă din Mediterana, o oază de cultură și civilizație încă din antichitate dar și un punct strategic în regiune, cucerit de-a lungul secolelor de marile puteri ce s-au perindat pe aici. Iar în zilele noastre, Cipru a devenit una din cele mai vizitate destinații turistice, un loc unde nu te poți plictisi niciodată.

Cipru, insula cu cele mai curate plaje
Cipru, insula cu cele mai curate plaje

Primele date cu privire la activitatea umană din zonă datează încă din secolul X înainte de Hristos. Dar Cipru nu a dus niciodată lipsă de evenimente istorice. Pe aici au trecut asirienii, egiptenii, perșii, romanii și mai târziu soldații Imperiului Bizantin. Iar lista poate continua cu califatele arabe, trupele franceze, cele venețiene și mai târziu Imperiul Otoman care a reușit să mențină controlul insulei vreme de trei secole până ce Imperiul Britanic și-a aruncat mantia protectoare peste această insulă în 1878, păstrându-și protectoratul până târziu în 1960 când republica Cipru și-a declarat în sfârșit independența. Însă aici au persistat mereu tensiunile dintre populația creștină și cea musulmană, un fapt ce i-a făcut pe mulți să considere că insula este  la răscruce de lumi.

Cipru, drumul spre mare
Cipru, drumul spre mare

Azi însă, singura singura invazie anuală în Cipru este cea turistică pentru că insula își bazează în bună măsură veniturile pe banii obținuți de la vizitatorii ce aleg să își petreacă aici vacanțele. În total, în fiecare an, aici vin peste 2 milioane de turiști, majoritatea ajunși aici din Nordul Europei și Marea Britanie. Asta în special pentru că fiind în trecut sub protectorat britanic, limba engleză este foarte răspândită în Cipru, facilitând comunicarea și relațiile dintre oameni.

De ce Cipru?

În primul rând pentru că plajele din Cipru sunt recunoscute a fi printre cele mai curate din Europa. Această caracteristică a zonelor de coastă a permis atragerea unui număr sporit de vizitatori în special în lunile de vară și nu numai, în special în cazul stațiunilor din partea de Vest a insulei. Acestea sunt populate chiar și pe timpul iernii pentru că în Cipru, care se situează într-o regiune cu climat subtropical, acest anotimp este foarte blând, zăpada căzând doar în munții Troodos, undeva spre partea de centru a insulei.

Cipru, una din statiunile de pe insula
Cipru, una din statiunile de pe insula

Ce este de văzut?

Muzeul din Cipru (Cyprus Museum) este de departe cel mai vechi și cel mai mare spațiu de expunere arheologică din insulă. Aici sunt adăpostite arteface foarte valoroase, majoritatea descoperite în urma excavărilor realizate în diverse situri de pe teritoriul Ciprului.
Fondat în 1882, pe timpul ocupației britanice, acesta a fost realizat la cererea populației cipriote care a dorit ca relicvele țării să fie grupate într-un singur loc pentru a evita jafurile ce deveniseră un lucru obișnuit în siturile arheologice.

Cipru, muzeul de arheologie
Cipru, muzeul de arheologie

Petra tou Romiou sau Stânca Afroditei, este locul în care, conform legendelor, s-a născut zeița Afrodita. Iar ca dovadă a vechilor credințe, în Pafos a fost ridicat un Sanctuar al Afroditei. Însă numele Petra tou Romiou vine de la altceva. El este asociat cu aventurile eroului Bazil, jumătate grec, jumătate arab care a prăbușit o stâncă imensă din muntele Troodos (vizibilă azi la malul mării) pentru a-i opri pe sarazini să pună piciorul în Cipru.

Cipru, locul în care s-a născut Afrodita
Cipru, locul în care s-a născut Afrodita

Mormintele Regilor este numele dat unei mari necropole situate la 2 km Nord Vest de Paphos, în Cipru. Aici mormintele sunt săpate direct în stâncă, fiind locul de îngropare al aristocraților locali până în secolul III al Erei noastre. Aici s-au desfășurat săpături ample în anii 70 și 80, în special pentru a identifica și recupera artefactele aflate aici.

Cipru, Mormintele regilor
Cipru, Mormintele regilor