Nu mai este un secret faptul că Arizona este o regiune ce deţine numeroase formaţiuni de o frumuseţe unică. Pe lângă Marele Canion sau Valurile Arizonei se remarcă spectaculosul Canion al Antilopelor. Acesta este situat în sud-vestul Americii, în Navajo, Arizona.
Canionul Antilopelor s-a format prin eroziunea gresiei din Navajo, în primul rând datorită inundaţiilor dar şi altor procese geologice complexe care au condus cu paşi mărunţi la formarea pereţilor înalţi. De-a lungul timpului eroziunea a determinat formare unor coridoare din ce în ce mai adânci şi s-au transformat în diverse forme pe suprafaţa stâncilor.
Nu se cunosc date exacte cu privire la momentul şi modul în care a fost descoperit Canionul Antilopelor. Potrivit localnicilor din Navajos se pare că, în trecut, zona era întrebuinţată ca teren unde păşteau animalele şi de asemeni un număr mare de antilope se stabiliseră aici. Iată şi legătura cu numele canionului. Localnicii din Navajos descriu experienţa vizitării Canionului Antelopelor ca fiind ceva profund, spiritual, ca şi cum ai intra într-o catedrală. Sentimele vizitatorului trebuie să fie de recunoştinţă şi respect pentru darurile nesfârşite oferite de natură.
Accesul la Canionul Antilopelor este permis din anul 1997 şi a devenit o zonă turistică foarte apreciată pe tot mapamondul. Regiunea a devenit o sursă de venituri considerabile câştingându-se de asemeni şi recunoaştere mondială.
Canionul Antilopelor este vizitat exclusiv în tururi ghidate din cauza factorilor externi ce au cauzat uneori evenimente tragice. Ploile abundente din timpul sezonului musonic pot inunda rapid canionul, fapt pentru care sunt necesare măsuri de securitate solide. La 12 august 1997 11 turişti de naţionalităţi diferite au fost ucişi în Canionul Antilopelor. O viitură foarte puternică a măturat totul în cale, inclusiv vieţile a 11 oameni. Singurul supravieţuitor al nefastului incident a fost ghidul turistic. Sistemul de scări din lemn a fost distrus în proporţie de 100% fiind necesară refacearea totală a acestuia. Mai târziu, în zona Canionului Antilopelor a fost instalat un Meteo-radio de la Serviciul Naţional de Meteorologie, sistem cu cornuri de alarmă pentru a se preveni eventualele viituri.
În ciuda îmbunătăţirii sistemelor de avertizare şi securitate încă există riscul de rănire pe parcursul viiturilor. În 2010 mai mulţi turişti au rămas blocaţi atunci când au avut loc două viituri succesive deosebit de puternice. Unii au fost salvaţi imediat, însă ceilalţi au fost nevoiţi să aştepte până când apele s-au retras. Aceste evenimente ne demonstrează cât de vulnerabili suntem în faţa naturii şi cât de puternică este ea.
Una peste alta, Canionul Antilopelor este un fenomen geologic deosebit iar complexitatea sa atrage anual milioane de turişti dornici să exploreze un spaţiu nou, un labirint natural. Turiştii nu mai contenesc cu uimirile atunci când analizează atent zidurile înalte ale canionului. Natura a sculptat fel de fel de forme uluitoare, uneori se zăresc în zid chipuri umane dispuse faţă în faţă, valuri imense, iar deseori Canionul Antilopelor arată ca o peşteră interminabilă. Excursioniştii îşi doresc să imortalizeze aceste momente, însă cine şi-ar fi închipuit că este atât de greu. Fasciculele de lumină ce pătrund în interior crează o strălucire orbitoare ce răpeşte mult din peisajul real. Dar cu puţină răbdare se va obţine şi imaginea perfectă.
În concluzie, Canionul Antilopelor este rezultatul proceselor complexe naturale ce au dus într-un final la formarea sa. Noi nu putem decât să admirăm talentul infinit al naturii şi să ne bucurăm de frumuseţile pe care ni le oferă zi de zi.