Wieliczka, Catedrala de sare a Poloniei

Wieliczka, Catedrala de sare a Poloniei

Wieliczka, Polonia, perete sculptat în sare
Wieliczka, Polonia, perete sculptat în sare

Salina Wieliczka este situată în zona metropolitană Cracovia, în oraşul Wieliczka, sudul Poloniei. Mina este una dintre cele mai vechi saline din lume, încă funcţională, fiind construită în secolul al XIII-lea şi a produs sare de masă continuu până în 2007. Exploatările în scopuri comerciale au încetat încă din anul 1996 din cauza preţurilor prea mici şi o oarecare teamă de a nu distruge mediul şi a provoca inundaţii.

Mina de sare Wieliczka, Polonia, vedere de ansamblu
Mina de sare Wieliczka, Polonia, vedere de ansamblu

Mina de sare Wieliczka se deosebeşte de toate celelalte saline ale lumii prin frumoasele sculpturi din interiorul său. Mina este decorată cu fel de fel de statui, candelabre, capele şi o întreagă catedrală din sare. Toate acestea sunt rezultatul unor  artişti ce şi-au pus la dispoziţie toată priceprea pentru a înfrumuseţa spaţiul. Cele mai vechi dintre sculpturi au fost completate de cele mai noi, lucrări realizate de către artişti contemporani. În cazul unor elemente cum sunt candelabrele s-a apelat la diverse operaţiuni secrete pentru ca ele să semene cât mai mult cu obiectul real. Astfel, nu de puţine ori sarea a fost dizolvată şi mai apoi s-au construit diverse elemente pentru a se obţine acea transparenţă ca de sticlă.

Mina de sare Wieliczka, Polonia, celebra Cina cea de Taină sculptată într-un perete de sare
Mina de sare Wieliczka, Polonia, celebra Cina cea de Taină sculptată într-un perete de sare

Deseori turiştii se aşteaptă ca sarea din Wieliczka să fie de un alb pur sau cristalină dar salina este predominată de nuanţe de gri şi seamănă oarecum cu granitul. Mina de sare Wieliczka are o lungime de peste 287 de kilometri, iar adâncimea sa ajunge până la 327 metri. O scară de lemn cu 378 de trepte face posibil accesul în mină, urmând ca mai apoi un lift să aducă turiştii la suprafaţă. Călătoria cu liftul durează aproximativ 30 de secunde şi are o capacitate de 36 de persoane.

Încă din cele mai vechi timpuri, în zonă circulă o legendă. Se spune că Prinţesa Kinga urma să se căsătorească cu Prinţul de Cracovia. Înainte de a pleca din casa părintească, Kinga îi cere tatălui o bucată de sare. Tatăl îi face pe plac, iar ea ascunde în ea inelul de logodnă şi aruncă bucata de sare în regiunea minei Wieliczka de astăzi. După ceva timp se întoarce, iar minerii sapă o groapă adâncă în locul indicat de ea şi reuşesc să găsească inelul prinţesei. Astfel se spune că între Prinţesa Kinga şi Mina Wieliczka s-a format o relaţie veşnică, o legătură spirituală.

Mina de sare Wieliczka, detaliu al unui candelabru sculptat în sare
Mina de sare Wieliczka, detaliu al unui candelabru sculptat în sare

Unicitatea Minei de sare Wieliczka a atras atenţia întregului mapamond şi astfel devine, în anul 1978, regiune protejată de Patrimoniul Mondial UNESCO. De asemeni se estimează că, anual, 1,2 milioane de turişti din toată lumea vin să viziteze Salina Wieliczka. În ultimii ani, zona s-a menţinut în topul celor mai vizitate destinaţii de pe Glob, poziţionându-se pe  locul al XII-lea.

Mina de sare Wieliczka, Polonia
Mina de sare Wieliczka, Polonia

Frumuseţea Saline Wieliczka a atras numeroase personalităţi de talie mondială şi vizitatori notabili ca Johann Wolfgang von Goethe, Dimitri Mendeleev, Alexander von Humboldt, Papa Ioan Paul al II-lea, fostul preşedinte american Bill Clinton şi mulţi alţii.

Aşadar, Mina de sare Wieliczka rămâne un loc unic în lume, o adevărată capodoperă naturală completată de arta de a realiza sculpturi cu adevărat deosebite.